İşsizlik rakamları açıklandı!

TÜİK'in açıkladığı Mart ayı işsizlik rakamlarına göre işsizlik yüzde 14.1 oldu.

İşsizlik oranı, Şubat ayında geçen yıla göre 4,1 puan artarak yüzde 14,7'ye yükselmişti. İşsiz sayısı 4 milyon 730 bine ulaşmıştı.

İşsiz sayısı 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4 puanlık artış ile %14,1 seviyesinde gerçekleşti.

Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, martta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişiye çıktı. Aynı dönemde işsizlik oranı 4 puan yükselerek yüzde 14,1 oldu.

İşsizlik oranı, martta bir önceki aya göre ise 0,6 puan düşüş gösterdi.

Tarım dışı işsizlik oranı ise 4,2 puanlık artışla yüzde 16,1 olarak tahmin edildi.

Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 7,5 puan yükselerek yüzde 25,2 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda ise 4 puan artışla yüzde 14,3 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, 2010-2019 döneminde aylar ve yıllar itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmamış işsizlik oranları şöyle:

CHP'le Erdoğdu işizlik rakamlarını değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "İmalat sanayisinde 99 bin, tarımda 240 bin, inşaatta 531 bin iş kaybı var. Kamuda görülen istihdam artışının nedeni alt sözleşme ilişkisiyle çalışan işçilerin kadroya geçiş süreci. Ancak ekonominin belkemiği alanlarda büyük istihdam kayıpları görülüyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı işsizlik rakamlarına göre, işsizlikte son bir yılda 4 puanlık artış görüldüğünü kaydetti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik göstergesinin son bir yılda 3,8 artarak yüzde 13,7'ye çıktığını ifade eden Erdoğdu, şu değerlendirmede bulundu:

Erdoğdu: Tek adam rejimi sınıfta kaldı

"Geniş anlamıyla işsiz sayısı 7 milyon 356 bin. Yetersiz istihdam edilenlerle birlikte sayı 8 milyon 181 bin. Kısacası tek adam rejimi yeni istihdam alanları yaratmak konusunda sınıfta kaldı. Bir yıldan uzun süreli işsiz sayısının 1 milyona dayandığını görüyoruz. Bir önceki yılın aynı dönemine göre imalat sanayisinde 99 bin, tarımda 240 bin, inşaatta 531 bin iş kaybı var. Kamuda görülen istihdam artışının nedeni alt sözleşme ilişkisiyle çalışan işçilerin kadroya geçiş süreci. Ancak ekonominin belkemiği alanlarda büyük istihdam kayıpları görülüyor."

"Genç işsiz sayısı giderek artıyor"

"Başkanlık rejiminin maliyeti en belirgin bir şekilde genç işsizliği alanında görülüyor." görüşünü savunan Erdoğdu, bir önceki senenin aynı döneminde yüzde 17,7 olan genç işsizliğinin, bu yıl yüzde 25,2 olduğuna dikkati çekti.

Erdoğdu, üniversite mezunlarının ve kadınların yoksulluk oranları ve sayılarında büyük miktarda artış olduğunu öne sürdü.

Bu tablonun yaratıcılarının geçen yılların tahribatını ve ekonomik krizin sorumluluğunu üstlenmediğini kaydeden Erdoğdu, "İstanbul seçimlerinde yeni bir ders alacaklar. Halkımız vatandaşın işsizlik sorununu çözmek için kalıcı tedbirler almak yerine işverenlere işsizin parasından prim desteği vermek gibi geçici tedbirler alan bu iktidara mutlaka sandıkta gereken cevabı verecektir." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber