Son dakika... Putin'den Donetsk ve Luhansk için operasyon emri

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onay için Rusya Parlamentosu'na gönderdi. Rus lider, bu karardan birkaç saat sonra Donetsk ve Luhansk'ta "barışın korunması" için orduya talimat verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.

İşte dakika dakika son gelişmeler;

11:25  İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin'in topyekün işgale hazırlandığını söyleyerek "Rus lider korkunç bir hesap hatası yaptı" dedi.

Johnson Ukrayna ordusuna daha fazla yardım edebilmek için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini sözlerine ekledi. 

11.05 Ukrayna-Rusya krizinin tedarik zincirlerini etkileyeceği endişesiyle petrol fiyatlarında artış yaşanıyor. Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından, Salı günü Brent ham petrolünün fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı.

ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere bazı Batılı devletler, halihazırda Rusya'ya yönelik yaptırımları görüşüyor.

11.00 Polonya lideri Andrzej Duda, Rusya'ya karşı acil yaptırım talep etti. Duda, Twitter hesabından "Saldırganı yalnızca Ukrayna'nın sağlam duruşu ve siyasi koruma durdurabilir. Yaptırımlar, hemen, şimdi" mesajını paylaştı.

09.35 RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın, bölgelerin kesin sınırları gibi konuları tartışabilmesi için önce Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesiyle olan dostluk anlaşmalarını onaylaması gerektiğini söyledi.

Putin'e çok sert tepki

09:25 : Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki iki ayrılıkçı Moskova yanlısı bölgeyi tanıma hamlesinin “Kafka ve Orwell'i utandırdığını” söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Putin, Kafka ve Orwell'i bile utandırdı: Bir diktatörün hayal gücünün sınırı yok, onun için hiçbir alçaklık yeterince alçak, hiçbir çizgi geçilemeyecek kadar kırmızı değil. Bu gece tanık olduklarımız demokratik dünya için gerçeküstü görünebilir. Ancak vereceğimiz tepki gelecek, nesiller açısından bizi tanımlayacak.”

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis Twitter hesabından yazdığı mesajda, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasının “uluslararası hukuk ve BM tüzüğünü tamamen hor gördüğünü kanıtladığını” belirtti.

Rusya lideri Putin'in NATO'dan talep ettiği güvenlik talepleri arasında, eski SSCB üyesi Litvanya da bulunuyor. Putin, uluslararası ittifaktan eski SSCB ülkelerindeki füzelerini, silahlarını ve birliklerini çekmesini istiyor.

09:14 : Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Moskova'nın NATO'dan talep ettiği güvenlik garantilerine vurgu yapıp Rusya'ya destek verdi. En üst düzey Çinli diplomat Yi, "Ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı duyulmalı" dedi.

AB, Rusya yaptırımları konusunda birliği bir arada tutabilir mi?

08.15 : BBC Avrupa Editörü Katya Adler, "Böl ve yönet taktikleriyle tanınan Putin'in eylemleri, aslında Batılı müttefikleri birbirine yakın tutmaya olanak tanıdı" diyor:

"Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, NATO’nun 'beyin ölümünün' gerçekleştiğini söylemesinin üzerinden çok geçmedi. Ukrayna krizi şu anda kimsenin bunu söylemediği anlamına geliyor.

Trump’ın başkanlığındaki gergin ilişkilerden sonra, diplomasi ve yaptırımlar üzerinde birlikte çalışmak AB ve ABD'yi daha da yakınlaştırdı.

Ve Brexit sonrası rahatsızlıklar bir tarafa bırakılarak devam eden Ukrayna üzerindeki AB-İngiltere işbirliği de sorunsuz gidiyor.

Ukrayna'da ne olduğuna bağlı olarak, bu birlik şimdi ne kadar sürecek?

AB içinde, üye devletler tam olarak hangi yaptırımların ne zaman uygulanacağı konusunda hemfikir değil.

Bunun arkasında ise bazı AB ülkelerinin yaptırımlardan diğerlerinden daha fazla etkilenecek olması yatıyor. Enerji fiyatları büyük bir endişe kaynağı.

Büyük ölçüde Rus gazına bağımlı olan Almanya, İtalya, Macaristan ve diğerleri gergin bir şekilde olup biteni izliyor."

ABD: Putin Minsk anlaşmasını paramparça etti

07.10: Fransa'nın çağrısıyla acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde söz alan ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Moskova yönetimi tarafından alınan Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıma kararını kınadı ve sonuçların Ukrayna, Avrupa ve dünya çapında korkunç olacağı konusunda uyardı.

Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Donbas'taki ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısından bir süre sonra televizyondan halka hitap etti.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiçbir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum" dedi.

Konuşmasının ardından Putin, Kremlin Sarayı'nda sırayla Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. İmza töreninde söz konusu yönetimlerin temsilcileri de hazır bulundu.

Törende Rusya ile ayrılıkçıların yönetimleri arasında "dostluk" ve "iş birliği" anlaşmaları da imzalandı.

Rus ordusuna talimat

Putin, Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması talimatını verdi.

Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına dair imzaladığı iki ayrı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlandı.

Beşer maddeden oluşan kararnamelerde, Putin'in Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması için faaliyetlerde bulunması talimatını verdiği belirtildi.

Ayrıca, Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığına da Donetsk ve Lugansk tarafları ile diplomatik ilişkilerin sağlanması konusunda anlaşmaların yapılması talimatını verdi.

Söz konusu kararnamelerin, imzalandığı tarihte yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Ne olmuştu?

15 Şubat'ta Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin'e göndermişti.

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuştu.

Sonraki Haber