Türk futbolu yasta! Efsane kaleci hayatını kaybetti!
Türk futbolunun efsane kalecilerinden Varol Ürkmez, geçirdiği ani kalp krizi sonucu 84 yaşında hayatını kaybetti.
Türk futbolunun efsane kalecilerinden Varol Ürkmez 84 yaşında hayatını kaybetti.
A Milli Takım forması da giyen Ürkmez, Beşiktaş, Altay, Galatasaray, Manisaspor ve Gençlerbirliği'nde oynadı. Kanser tedavisi gören Varol Ürkmez, geçirdiği ani kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamada, "Türk futbolunun değerli isimlerinden, A Milli Takımımızın eski kalecisi Varol Ürkmez’in vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Varol Ürkmez’e Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları, Altay Kulübü ve tüm futbol camiasına başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.
Futbola 1950 yılında Selimiye Spor Kulübü'nde başladı. 1952'de Sultantepe Spor Kulübü'ne geçti. 1953'te Beşiktaş'ın seçmelerine katıldı ve bu takıma transfer oldu. İlk sezonunu Beşiktaş'ın genç takımında geçirdi. Bir yandan da Fıstıkağacı Ortaokulu'nda okuyor ve diğer spor dallarıyla da ilgileniyordu. 1954-55 sezonu ile itibaren İstanbul liginde forma giymeye başladı. Bülent Gürbüz'ün arkasında, takımın ikinci kalecisiydi. Beşiktaş, kalesini korumaya başladığında 17 yaşındaydı. 1956-57 sezonunda daha 19 yaşındayken Beşiktaş'ın as kalecisi olmayı başardı. Beşiktaş ile ilk kupası Federasyon Kupası (Türkiye) oldu. Aynı kupayı 1957-58 sezonunda da kazandılar. 1958-59 sezonu öncesi Beşiktaş, tarihinde ilk kez katılacağı Şampiyon Kulüpler Kupası'nı da düşünerek kaleye Necmi Mutlu'yu transfer etti. Beşiktaş, o sezon kupayı alacak Real Madrid ile eşleşti. Varol Ürkmez, İspanya'ya gidebilmek iyi antrenmanlarda kendini gösterip, İspanya'ya giden kadroda yer aldı. Dönemin teknik direktörü Leandro Remondini yöneticilerin isteğine karşın kalede Varol'u oynatmak istedi. Varol, dönemin yıldızları Alfredo di Stéfano ve Ferenc Puskás karşısında çok etkili bir performans gösterdi. İlk yarı gol yemeyen kaleci, iki gol yemekten kurtulamadı. İkinci gol sonrası sakatlanıp sahayı terk etmek zorunda kaldı. Ürkmez, maçtan sonra Real Madrid ile anlaşsa da ailevi problemleri nedeniyle bu transfer gerçekleşemedi. Varol Ürkmez, Milliyet Gazetesi tarafından 1958 yılının en iyi sporcusu ödülünü kazandı. 1959'da düzenlenen ilk profesyonel ligde Beşiktaş forması giyse de özel hayatındaki düzensizlik performansına yansıyınca, kaleyi Necmi Mutlu'ya kaptırdı. 1959-60 sezonunda takımın ikinci kalecisi olan Varol, hiçbir lig maçında forma giyemeden şampiyonluk yaşadı.
1960'ta bir başka Siyah-Beyazlı kulüp olan Altay Spor Kulübü'nün kalesine geçti. 8 sene boyunca takımın kalesini başarıyla korudu. Ligde olmasa da Türkiye Kupası'nda başarı gösterdiler. 1963-64'te ikinci kez düzenlenen kupada finale çıktılar. Varol, finale kadar sadece eski takımı Beşiktaş'tan bir gol yemişti. Finalin ilk maçında Galatasaray ile 0-0 berabere kaldılar. Ancak ikinci maça Altay, Federasyon yaşadığı sorun nedeniyle çıkmadı. 1966-67'de ise kupayı müzelerine götürdüler. Varol, 6 maçın 5'inde forma giymişti. Sonraki sezon ise bu sefer Fenerbahçe'ye kupayı finalde kaybetti.
İşte oynadığı başlıca filmler
Kalecilik dışında sinema oyunculuğu ile de tanınan Ürkmez’in oynadığı başlıca filmler arasında Sırrı Gültekin’in yönettiği Kavgasız Yaşayalım (1963) ve Şekerli Misin Vay Vay (1965), Kenan Pars’ın yönettiği Aklın Durur (1965) ve Veli Akbaşlı’nın yönettiği Tavan Arası (1965) olarak sayılabilir. Ürkmez, 1963 yılında Altay’da oynadığı dönemde Sırrı Gültekin filmi Kavgasız Yaşayalım’da Varol adında bir genci oynayarak Yeşilçam’a adım attı. Ürkmez, filmde oynamak için Leyla Sayar ve Suzan Avcı’nın da filmde oynamasını şart koşmuştu.
Film, iyi bir hasılat getirince Ürkmez sinema hayatına devam etti. 1965 yılında 3 sinema filminde oynadı. 1975’te oynadığı Şiribim Şiribom ile film hayatını sonlandırdı. 5 filmlik macerasında Münir Özkul, Ali Şen, Sami Hazinses, Sevda Ferdağ, Ahmet Mekin, Kenan Pars, Selma Güneri, Tanju Okan, Öztürk Serengil, Güzin Özipek, Meral Orhonsay, Tamer Yiğit ve Selçuk Ural gibi ünlü isimlerde perdeyi paylaştı.