Sosyal medyada o ürünlerin satışı arttı!
Son dönemlerde sahte ürünler sadece fiziki olarak dükkanlarda satılmıyor. Sosyal medyada da açılan hesaplar aracılığıyla sahte ürünlerin satışı gerçekleştiriliyor.
Son dönemlerde sahte ürünler sadece fiziki olarak dükkanlarda satılmıyor. Sosyal medyada da açılan hesaplar aracılığıyla sahte ürünlerin satışı gerçekleştiriliyor. Esnaf, dükkanlarda satılan ürünleri, sosyal medyada da satışa çıkardığını söylüyor.
Avukat Talat Yörük sahte ürün satışına yönelik şunları söyledi: “Burada örnek olarak İtalya’da tüketici de cezalandırılıyor. Sadece alım satım yapan cezalandırılıyor. Kullanıcıya bir cezası yok. Şikayete tabi bir suç. Marka hakkı sahipleri bu konuyla mücadele ediyor. Kanunda 1 yıldan 3 yıla kadar cezası var. Bunun engellenmesi için tüketiciye de belli başlı yaptırımlar uygulanabilir.” Avukat İpek Güvenç de şu ifadeleri kullandı: “Başkasına ait bir markayı taklit edenler arasında kim varsa aslında herkes sorumlu. Ancak burada hukuk sistemimiz tüketiciyi cezalandırmıyor. Markasına tecavüz edilen kişi haksız rekabetin tespitini ve önlenmesini ayrıca zararının karşılanmasını istiyor. Çünkü onlar da ciddi şekilde gelir kaybına uğruyor. Bunun tamamen engellenmesinin bir yolu olmasa da cezalar arttırılarak caydırıcılık sağlanabilir.”
FORMALAR 50 LİRA
Futbolda yeni sezonun başlaması ile beraber sahte ürünlerin arasına son çıkan formalar ve diğer ekipmanlar da eklenmiş. Bir müşterinin “Bu formalar güncel mi?” sorusuna satıcı, “Dün derbide izlediğin formalar abicim” yanıtını veriyor. Satıcı yerli ve yabancı takımlara ait formaların 50 liradan eşofman takımlarının ise 140 liradan satıldığını belirtiyor. Kısa sürede dükkana gelen müşteriler ise yine sosyal medyada çok fazla tanınan yabancı oyuncuların formalarını soruyor. Bu şekilde satılan lisanssız yani sahte ürünler kulüplerin de gelir kaybına uğramasına neden oluyor.