Sözde Güzellik Merkezinde Haciz Tuzağı
Kadınlar sıklıkla ziyaret ettikleri alışveriş caddeleri üzerinde stantlar açarak, karşınıza çıkan sözde güzellik merkezlerinden öncelikle sağlığınız için, sonra size imzalattıkları evrak ile başınıza ne geleceğini bilmediğiniz hukuki problemler ile karşılaşmamak için uzak durun.
Hemen her gün binlerce kişiye cilt bakımı, epilasyon gibi birkaç seanstan oluşacak güzellik paketlerinin indirime girdiği, toplu kur/paket alımlarında indirim yapıldığı vaadiyle ayak üstü tek sayfadan oluşan bir sözleşme metni ve bu sözleşme içine gizlenmiş bir senedin imzalanmasıyla çok sayıda vatandaş herhangi bir mal ve hizmet almadan dolandırılıyor.
Kendisinin güzellik paketi aldığını sanarak, tesise giden vatandaşlar ya bir tesis ile karşılaşmıyor ya da çok kötü şartlarda hizmet vermeye çalışan merdiven altı firmalar ile muhatap olmak zorunda kalıyor.
Kendilerine herhangi bir bildirim yapılmaksızın yapılan sözleşmeden caya bileceklerini söyleyen pazarlamacılar çaktırmadan sözleşme içine yedirilen senetleri vatandaşa imzalattıktan sonra, müşterisine herhangi bir mal ve hizmet vermeden tüketici kanununa aykırı bir şekilde gizlice imzalatılan senetleri takibe koyuyor.
Evine/ İşyerine, icra dairesinden gelen tebligat ile şok olan tüketici senede dayalı başlatılan takipte haciz şoku ile karşı karşıya kalıyor. Herhangi bir mal ve hizmet almayan vatandaşlar icra dairesinden gelen tebligat ile dolandırıldıklarını anladıklarında bazen sadece aile baskısından korktukları için bile bu senetleri ödemek zorunda kalıyorlar.
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehir merkezlerinde yaşayan binlerce vatandaş bu yolla kandırılmış ve haklarında mağduriyetlere neden olan icra takipleri başlatılmıştır.
Vatandaşların yolda önlerini keserek kendilerini daha da güzelleştireceklerini iddia eden satıcılardan uzak durmaları ve altına imza atacakları sözleşme metinlerini dikkatlice okumalarında büyük fayda bulunmaktadır.
Hukukumuza göre bir sözleşme kapsamında verilecek mal ve hizmeti, sözleşme gerekliliğince yerine getirmeyen satıcıya karşı tüketicinin cayma ve iade hakkı bulunmaktadır.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 68'inci maddesi ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği'nin 6'ncı Maddelerine göre belirlenen parasal sınırlar dahilinde tüketiciye sunulması vaat edilen mal ve hizmeti alamayan tüketici bu durumu hemen ikametinin bulunduğu yer tüketici hakem heyetine ya da yazacağı bir dilekçe ile internet üzerinden https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr/ adresine yapacağı başvuru ile mağduriyetinin artmaması için başvuruda bulunabilir.