Su değil zifir akıyor! Büyük Menderes Nehri'nde içler acısı manzara...

Anadolu'nun can suyu Büyük Menderes Nehri'nin geldiği hal iç sızlattı. İnsan sağlığı ve bölge ekosisteminin durumdan en az hasarla etkilenmesi için gerekenleri, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü anlattı.

Anadolu'nun en büyük nehri ve ana sulama kaynaklarınan biri olan Büyük Menderes Nehri'ndeki kilometrelerce süren ölü balık manzaraları görüldü. Aydın'da bulunan tarım arazilerinin en önemli su kaynağı olan nehir, son dönemde yaşanan kuraklıkların ardından kirliliğiyle de durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Tedirginlik veren manzara karşısında  EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü,  doğal ve beşeri kirliliğin neticesinde yok olma noktasına gelen nehir ile ilgili, önemli açıklamalarda bulundu.

"KİRLİ ATIK SULARIN NEHRE KARIŞMASI, DURUMU BU HALE GETİRİYOR"

Menderes'in tahliye kanalındaki ölü balık manzaraları ile ilgili EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle çiftçilerin bile ürünlerini sulamada zorluk çektiği bir yılı geçiriyoruz. Bölgede yaşayanların gözlemine göre, birkaç gün önce kanala siyah kirli bir suyun verildiğini ve daha sonra balıkların su yüzeyinde baygın bir şekilde dolaştığını, arkasından da ölümlerin meydana geldiğini söylediler. Büyük Menderes Nehri'nin içinde yürünebilecek seviyede sular azalmışken, tahliye kanalında ise sular hiç eksilmiyor. Menderes'ten su verilmeyen tahliye kanalında aslında şu anda bir su değil siyah bir sıvı akıyor. Bunun nedeni, endüstriyel tesislerin, fabrikaların, organize sanayi bölgelerindeki birçok işletmenin ağır metal ve kimyasallardan oluşan arıtmasız kirli atık sularının tahliye kanalına verilmesi" açıklamasında bulundu.

"ACİL ŞEKİLDE ANALİZ GEREKİYOR"

Binlerce ölü balığın bölgedeki insan sağlığı ve ekosistemi tehdit ettiğine dikkat çeken Sürücü, “Balıkların öldüğü yer, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarının başında gelen Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın tam ortası. Balıkları yemeye gelen kuşlardan da anlaşılacağı gibi, delta önemli kuş alanı statüsünde. Yaklaşık 6 kilometrelik sazlıkların kıyıları ölü balıklarla dolu. Kuşlarda bu balıkları yiyor ve sonucunda neler yaşanacak bilmiyoruz. Balıkların acil bir şekilde neden öldüklerinin tespit edilmesi için analiz yapılması gerekiyor. Ayrıca halk sağlığı açısından balıkların toplanıp yenmemesi için sudan temizlenmesi gerekir” şeklinde konuştu.

"İŞ BİRLİĞİ YAPILARAK BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ"

Balık ölümlerinin kaçınılmaz olarak her yıl tekrarlandığını vurgulayan Sürücü, “Yukarı havzalardan başlayan sorunların kahrını ve yükünü, biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli bir doğa alanı olan Büyük Menderes Deltası çekiyor. Gerekli denetimler yapılarak sorumlular hakkında en ağır cezalar verilmelidir. Çözüm için tek bir kurumun işlevi yeterli değildir. Bu konuda tüm ilgili kurumlar bir araya gelerek, iş birliği yaparak bilinen sorunların çözümü için bir an önce harekete geçmelidir. Eğer bu konuda gereği yapılmazsa, bölgemizin en önemli biyolojik çeşitlilik alanında ekolojik yapı çökecek, tüm canlılar bundan olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.

Sonraki Haber