Fazla tüketmeyin! İhtiyaçtan fazlası zehirleyebilir

Su yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Suyun tüketim oranı genellikle günde 2-2,5 litre olarak öneriliyor. Fakat ihtiyacın üzerinde tüketildiği takdirde zehirleyebilir. İşte su zehirlenmesi hakkında detaylar…

Su, bildiğimiz üzere yaşam için vazgeçilmez bir moleküldür.  Fakat su, hemen her madde gibi kimyasal yapılıdır. Bir madde kimyasal yapıdaysa, biyolojik organizmalar için faydalı ve zararlı olduğu dozlar da bulunduruyor. Su zehirlenmesi, aşırı su tüketimi sonucunda beynin işlevinin bozulmasıyla görülebilen bir rahatsızlıktır. Bir kişinin ihtiyaç duyduğundan fazla su içmesi, kandaki su oranını etkiler. Çok yoğun miktarda su alımı ise sodyum ve diğer minerallerin azalmasına neden olur. Kandaki sodyum miktarı düşerse, hücrenin içine geçen sıvı artar ve hücreler şişer. Hücre şişmesinin beyni etkilemesi durumunda su zehirlenmesi oluşur.


 
Yetişkin insanlardaki günlük su tüketimi yaş ve boya bağlı olarak değişir. Sağlıklı ve yetişkin bir kişinin böbrekleri gün içinde en fazla 20 litre suyu atabilir.
 
Su zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
 
Zihinde bulanıklık

Şiddetli baş ağrısı

Ödem

Kalp ritminde düzensizlik

Kaslarda görülen ağrı ve kramp

Gerginlik ve yorgunluk

Çok sık lavaboya çıkma ve ishal

Kusma ve midede bulantı hissi

Çok şiddetli terleme

 
 
Su zehirlenmesi neden olur?

Su zehirlenmesinin  nedenleri şu şekildedir;

Diüretik ilaçlar: Bu ilaçların yan etkilerinden dolayı vücut çok fazla sıvı kaybedebilir. Bu kaybı telafi içmek için çok fazla su içilmesi de, zehirlenmeye yol açabilir.

Aşırı sıvı alımı: Gerekenden fazla su içmek ve sıvı diyetleri uzun süre uygulamak.

Sporcu içecekleri: Sodyum oranı düşük olan sporcu içecekleri gün içinde çok fazla tüketiliyorsa, zehirlenmeye sebebiyet verebilir.

Böbrek hastalıkları: Böbreklerde bir rahatsızlık olması, böbreklerin su tutmasına yol açabilir.

Ağrı kesici ilaçlar: Bazı ağrı kesiciler kandaki su miktarının korunmasına neden olabilir.

Su zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Su zehirlenmesine tuzlu gıdalar, tuzlu ayran, tuzlu zeytin, lavaboya çıkmak, ilaç kontrolü gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Ancak en uygun tedavi, doktor tarafından belirlenir. Bu yüzden su zehirlenmesi yaşandığı halde, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Tehlikeli bir rahatsızlık olan su zehirlenmesi, ciddi hastalıklara ve ölüme yol açabilir. Bilinçsizce farklı yöntemler denemek yerine, doktora başvurarak en doğru tedavilerden faydalanabilirsiniz.

 
 

Sonraki Haber