Suriye’de yaşananlar Türkiye lehine iken kimler bağırıyor bakın!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11-12 Kasım’da benim de katıldığım Azerbaycan ziyareti dönüşü sorularımızı yanıtlamış ve Suriye’de 30 kilometre derinlikte olduğumuzu hatırlatarak; “Sınırlarımızda hâlâ teröristlerin tutunduğu alanlar bulunuyor ve burası bizim güvenliğimiz için risk oluşturuyor. Oraları tamamen temizlemeden ve terör bataklığını kurutmadan tam anlamıyla güvenliği sağlamak mümkün değil." demişti.
Aynı gün Devlet Bahçeli’nin MHP resmi hesabından “Vakit Tamam” videosu yayınlandı.
Tüm bunlar Suriye’de “devasa operasyonların” habercisiydi.
Evet, Türkiye’nin direkt dahli yok; ama tüm strateji Ankara’dan belirleniyor.
Görüştüğüm güvenlik kaynaklarından aldığım arka plan bilgilerini özet olarak ve maddeler halinde yazıyorum:
1)Beşar Esed gidici mi? Onun gidip gitmemesinin hiçbir önemi yok; çünkü Rusya ve İran varken Esed diye biri yok! Neticede Esed’le görüşme olur mu? Çatışma varken görüşme ve anlaşma olmaz.
2)Türkiye için önemli olan sınırına yakın Tel Rıfat ve Münbiç koridorudur. Burada PKK/YPG’nin beli kırıldı, kırılıyor. Terör koridoru ve “teröristan devletçiği” bertaraf ediliyor.
3)Halep, sonraki iştir. Şu anda Halep-Rakka arasındaki koridor Türkiye destekli muhalif Suriye Milli Ordusu tarafından kesilmiş vaziyette; ancak bu bölge Tel Rıfat’tan sonraki süreç olabilir. Yani Halep kısa vadede Türkiye’nin dışındaki bir mevzudur.
4)Heyetit Tahrir Şam (HTŞ) ve etrafındaki muhalif gruplar Türkiye ile birlikte hareket etmiyor; ama Türkiye’ye karşı da değiller. Şu anda Halep’te DAEŞ/IŞİD yanlısı bir görüntüleri yok.
5)Soçi ve Astana süreçlerinde Türkiye’nin eli zayıftı ve kazanımlar sınırlı oluyordu. Bu yeni süreçten sonra ve kırılan terör koridorları sonrası yeni anlaşma zemini oluşacak ve Türkiye bu kez daha güçlü şekilde masaya oturacak. M4 ve M5 karayolunun kontrolünde daha etkin olan bir Türkiye bölgede küresel gücünü pekiştirir.
6)Siyasi okuma yapacak olursak da ”İç cephe sürecinin” niçin yapıldığını buradan görmek mümkündür.
“ESED, ZAMANINDA BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPSAYDI BU AŞAMAYA GELİNMEZDİ”
2016’da Suriye’ye ilk askeri operasyonlar Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı döneminde başlamış ve Milli Savunma Bakanı olduğu dönemde genişleyerek tahkim alanları oluşmuştu. Alan genişlemeye devam ederken bu husustaki en isabetli yorumlar yine TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Hulusi Akar’dan geldi.
Hulusi Akar ile yaptığımız görüşmeyi hafta sonu TV100’de açıkladık.
Akar’ın çok önemli tespitlerini buradan da paylaşarak yazımı tamamlıyorum:
“Sahadaki çatışmalar Türkiye’nin dışında gelişen olaylardır. HTŞ’yi uzaktan tanıyoruz. Kendi başlarına hareket ediyorlar. Onlara sufle verenler olabilir.
Ukrayna Savaşı’ndan dolayı Rusya’da yorgunluk var. Pasiflik var. Pasiflikten rejim karşıtı gruplar istifade ediyorlar.
Büyük devletler buldukları araçları kullanıyorlar.
PKK-YPG’nin ne olduğu zaten bizim açımızdan bellidir.
Bizim çok dikkatli hareket ederek gerekli güvenlik hamlelerini yapmamız lazım. Ankara, Dışişleri Bakanlığımız olaylara hâkim vaziyette.
En ciddi soru şu: Bunlar aldıkları bölgelerde tutunabilecek mi?
Esed’in yapacakları olacaktır, henüz harekete geçmediği görülüyor. Bu hareketin en büyük hassasiyeti Rusya ve rejimin hava kuvvetleridir.
Bunları yakından takip ederek boşluğa müsaade etmemek elzemdir.
Esed, zamanında bizimle işbirliği yapsaydı bu aşamaya gelinmezdi.
Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Biz, yeni sığınmacılar olmasını istemiyoruz. Bunu kendilerine söyledik.
Bu şartlarda ilişkiler daha zorlaştı, Rusya-İran güvensizlik ortamı arttı. Çok yönlü olaylar var, sadece HTŞ kaynaklı denmesi mümkün değil. Kim kazandı, kim kaybetti, bakmak lazım. Rusya, İran, Suriye kaybeder. Bizim işimiz kendi güvenliğimiz. Taviz vermemek, boşluk bırakmamak gerekir.
Ne olursa olsun meselemiz bizim kendi sınırlarımızdır.”
SON SÖZ: Türkiye içindeki ve dışındaki hiçbir siyasi ve askeri olay birbirinden bağımsız değil; her olayın ortak kümede yeri var. Satranç işte bu denklemin üstünde oynanıyor. Doğru okumalar yapmak için doğru yöne bakmanız elzemdir.