Sürü bağışıklığı korona virüs salgınını engelleyebilir mi?

Yeni tip korona virüsün (Covid 19) neden olduğu salgın, “sürü bağışıklığı” olarak bilinen bir fenomenin, salgının ilerlemesinde önemli rol oynayabileceğini akıllara getirdi. Peki, sürü bağışıklığı nedir, koronavirüs salgınını etkiler mi?

Cumhuriyet'in AP'den aktardığı haberine göre, bulaşıcı hastalık uzmanlarından 'sürü bağışıklığı' konusunda derlenen bazı bilgiler şu şekile:

Sürü bağışıklığı nedir?

Sürü bağışıklığı, toplumda yeterli sayıda insanın, herhangi bir enfeksiyona karşı topluca bağışıklı olduğu durumu ifade eder. Bu durum hastalığın yayılmasını etkili bir şekilde engelleyebilir.

Sürü bağışıklığı için, bağışıklığın aşıdan mı yoksa hastalığa yakalanmış insanlardan mı kaynaklandığı önemli değildir. Önemli olan, bağışıklı olmalarıdır.

Bir görüşe göre, COVID-19 olarak adlandırılan yeni koronavirüs enfeksiyonu ile giderek daha fazla insan enfekte olduğunda, iyileşen ve daha sonra gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklı olan insan sayısı artacaktır.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda Gelişen Enfeksiyon Hastalıkları profesörü Martin Hibberd'e göre, “Nüfusun yaklaşık %70'i enfekte olup iyileştiğinde, çoğu insanın enfeksiyona dirençli olması nedeniyle salgınlar daha yavaş ilerler" ve buna da sürü bağışıklığı denir.

Korona virüs salgınını etkiler mi?

Yeni koronavirüs salgını ile ortaya çıkan kanıtlar, enfekte olmuş bir kişinin ortalama iki veya üç kişiye virüs bulaştırdığını göstermekte. Bu, başka hiçbir önlem alınmazsa, nüfusun %50 ila %70'inin bağışıklık kazanacağı, bu durumda da sürü bağışıklığının devreye gireceği anlamına gelir.

Sonraki Haber