Suudi Arabistan'da kırbaç ve 18 yaş altı için idam cezası kaldırıldı
Suudi Arabistan’da uygulanan kırbaç cezası kaldırıldı. Mahkemeler, kırbaç cezası yerine hapis veya para cezası verecek. Ülkede 18 yaş altında suç işleyenler için uygulanan idam cezası da kaldırıldı
Suudi Arabistan, uyarı amaçlı cezalar arasında yer alan kırbaç cezasını kaldırdı. Artık ülkede 18 yaş altında suç işleyenler için uygulanan idam cezası da uygulanmayaak.
Suudi İnsan Hakları Komisyonu’ndan yapılan açıklamada konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Yüksek Mahkeme’nin tazir davalarında yer alan kırbaç cezasını uygulamadan kaldırmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Mahkemeler, artık hapis veya para cezasıyla yetinecek. Haremeyn hizmetkarının (Kral Selman bin Abdulaziz) tevcihleriyle alınan bu karar, Veliaht Prens’in doğrudan gözetim ve takibi ile gerçekleşmiştir."
Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prenses Rima bin Bender, halkın bu kararı memnuniyetle karşıladığına yönelik bir tweet attı.
Ülke mahkemelerinde had, kısas ve tazir olmak üzere üç farklı cezalandırma şekli uygulanıyor.
Had, İslam’ın kesin bir dille reddettiği (Zina, hırsızlık gibi) suçlara verilen cezaları,
Kısas, suçlunun işlediği suçun misli şekilde cezalandırılması. Cinayet işleyen birinin idam edilmesi gibi,
Tazir ise uyarı cezaları anlamına geliyor. Genelde had veya kısas cezalarına girmeyen suçlar bu kapsama alınıyor.
Suudi mahkemeleri, evlilik dışı ilişki, asayişin bozulması ya da cinayetten suçlu bulunan mahkûmları kırbaç cezasına çarptırabiliyordu.
'10 YILDAN FAZLA OLMAMAK ŞARTIYLA' HAPİS
Öte yandan, Suudi Arabistan’da uzun süredir uygulanan 18 yaş altı idam cezası, Kral Selman bin Abdülaziz tarafından yayınlanan kraliyet kararnamesi ile yürürlükten kaldırıldı. Suudi yetkililer, kararname ile 18 yaş altında iken suç işleyen birinin artık idam edilemeyeceğini belirtirken, 18 yaş altında suç işleyen çocukların ise 10 yıldan fazla olmamak koşuluyla gözaltı tesislerinde hapis cezası uygulanacağını açıkladı.
Suudi Arabistan’da 18 yaş altındaki suçlulara idam cezasının kaldırılması uluslararası insan hakları standartlarına uyum amacıyla son bir haftada yapılan 'ikinci büyük yargı reformu' oldu.