Tilkiler havadan aşılanıyor! Kuduza karşı havadan aşı yemi atıldı!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Avrupa Birliği destekli 'Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü' projesi çerçevesinde havadan aşılama uygulaması yapılıyor. Her bir uygulama döneminde 4,5 milyon adet aşılı yem kullanılarak, 225 bin kilometrelik ormanlık ve kırsal alanda havadan aşılama çalışması yapıldı.
Eksi 24 derecede dondurulan yemler her 40 metrede bir uçaklardan doğaya bırakılıyor. Yaklaşık 10 kilometreden yemin kokusunu alan tilkiler, yedikleri yemlerin içinde bulunan kapsüllerdeki aşılar vasıtasıyla oral olarak aşılanmış oluyor.
Aşı çalışması hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye genelinde kuduz vakalarının yapılan bu çalışma ile sıfıra indiğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığınca yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla, daha önce 2008-2010 tarihlerinde yapılan oral aşılama çalışmalarının devamı niteliğinde Avrupa Birliği destekli olarak, 'Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi' 2014 yılında uygulamaya başlatılan projeye 2022 yılında da devam ediyor. Edinilen bilgiye göre proje çerçevesinde yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 105 bin kilometre alanda 2014-2015-2016 yıllarında senede bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüldü. Her aşılama kampanyasında tilkilere yönelik 1 milyon 890 bin adet aşı biati havadan atıldı.
Havadan aşılama çalışması 19 Ekim 2022 tarihinde Tokat Havalimanı kullanılarak yapılmaya başlanmış olup, halen Nevşehir Kapadokya Havalimanı kullanılarak havadan aşılama çalışması devam ediyor