Titanik gemisinin enkazına dalış yaparken kaybolmuştu! Zamana karşı yarışta yeni adım: Denizaltını bulmak için yapılan aramalar genişletildi

Titanik gemisinin enkazına dalış yaptıktan sonra bağlantının koptuğu OceanGate firmasına ait denizaltının bulunması için yapılan arama çalışmalarında arama bölgesi 2 kat genişletildi. 21 saatlik oksijenin kaldığı denizaltının bulunması için çalışmalar sürüyor.

Tüm dünya 15 Nisan 1912 yılında batan Titanik gemisinin enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan OceanGate firmasına ait denizaltı araçlarından biri 19 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu. Bunun üzerine denizaltının bulunması için başlatıla arama çalışmaları sürüyor. 21 saatlik oksijenin kaldığı denizaltını bulmak için devam eden zamana karşı yarışta ABD Sahil Güvenliği önemli bir adım attı.  

ARAMALAR 2 KAT GENİŞLETİLDİ

Yapı açıklamada, denizaltıyı bulmak için arama bölgesinin 2 kat genişletildiği belirtilerek, bu bölgenin ABD’nin Connecticut eyaletinin 2 katı büyüklüğünde olduğu ifade edildi. Arama çalışmalarının 4 kilometre derinlikte sürdüğü aktarılan açıklamada, “Açık denizde olmanın muazzam bir karmaşıklığı var" denildi.

SU ALTINDAN GELEN SES İÇİN YAPILAN ARAMALAR SÜRÜYOR

Arama çalışmalarına 5 geminin destek verdiği bu sayının ilerleyen saatlerde 10’a çıkacağı ifade edilen açıklamada, su altında tespit edilen sese ilişkin uzaktan kumandalı araçlar ile yapılan aramada henüz sonuç alınmadığı ve devam ettiği aktarıldı.

Arama çalışmaları sırasında tespit edilen dikdörtgen nesnenin denizaltı ile bağlantılı olmadığı belirtilen açıklamada, “Bir arama-kurtarma durumundayken iyimser ve umutlu kalmalıyız. Arama-kurtarma çalışmasının ortasındayız. Bazen aradığımızı bulamıyoruz ve tüm faktörleri dikkatlice düşünmeniz gerekiyor. Göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör var. Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonra, bazen zor bir karar vermeniz gereken bir konumdasınız. Henüz o noktada değiliz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Buz dağına çarparak batan ve 1514 kişinin ölümüne neden olan Titanik'in enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan denizaltı araçlarından biri, 19 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.

Denizaltıdakilerin, havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyor.

Denizaltı ile Titanik'in enkazına dalışın dahil olduğu 8 günlük gezi biletinin 250 bin dolar olduğu belirtiliyor.

TİTANİK GEMİSİNİN HİKAYESİ

"Asla batmayacağı" iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıkmıştı.

Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömülmüştü.

Kazada 1500'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can vermişti. Gemide sadece 1178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı.

Çok sayıda romana ve filme konu Titanik'in enkazı, 1985'te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda, batıktan çok sayıda eşya çıkarılmıştı.

Sonraki Haber