Gündoğdu Marşı nedir? Gündoğdu Marşı ne zaman yazıldı? Gündoğdu Marşı sözleri
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'na seçilen Erinç Sağkan’ın yeni görevini kutlayan avukatlar Grup Yorum'un seslendirdiği Gündoğdu Marşı'nı söyledi. Peki, Gündoğdu Marşı nedir? Gündoğdu Marşı ne zaman yazıldı? Gündoğdu Marşı kime ait? Gündoğdu Marşı sözleri nedir? İşte yanıtlar...
Gündoğdu Marşı nedir? vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Büyük Taarruz sonrasında Türk insanının vatan uğruna canlarını feda edişini anlatmak için yazılan Gündoğdu Marşı, AK Parti Meclis grup toplantısında da okunmuştu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'na seçilen Erinç Sağkan’ın yeni görevini kutlayan kalabalık, Gündoğdu Marşı'nın Grup Yorum versiyonunu seslendirdi. Bu olayın ardından "Gündoğdu Marşı nedir? Gündoğdu Marşı ne zaman yazıldı?" sorularına yanıt arandı. İşte, Gündoğdu Marşı sözleri ve anlamı…
GÜNDOĞDU MARŞI NEDİR?
26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Başkomutanlık Meydan Savaşı yani Büyük Taarruz’un ardından Türk ordusu, 30 Ağustos’ta kesin olarak zafer kazanır. Afyon-Kütahya üzerinden İzmir’e ilerleyen Türkler, 9 Eylül 1922’de kesin olarak İzmir’i işgalden kurtarır.
Büyük Taarruz sonrasında Gündoğdu Marşı, Türk insanının vatan uğruna canlarını feda edişini anlatmak için yazılmıştır.
Cumhuriyetin kuruluşunu tasvir eden bu marş, 1960’lı yıllardan sonra solcu kesim tarafından benimsenerek söylenmiştir. Ayrıca Beşiktaş taraftarları başta olmak üzere çoğu taraftar grubu da bu marşı tribünlerde seslendirmiştir.
GÜNDOĞDU MARŞI SÖZLERİ
Gün doğdu, hep uyandık,
Siperlere dayandık
İstiklalin uğruna da,
Al kanlara boyandık.
Sandılar Türk uyudu,
Ata cenge buyurdu,
Türkün asker olduğunu,
Dünyalara duyurdu.
Ülkemiz Türk ülkesi,
Aşık eder herkesi
Üstümüzden eksilmesin
Al bayrağın gölgesi.
GÜNDOĞDU MARŞI NE ZAMAN YAZILDI?
26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Başkomutanlık Meydan Savaşı (Büyük Taarruz), 30 Ağustos 1922 tarihinde Türk Ordusu'nun kesin zaferi ile sonuçlanır. Afyon – Kütahya hattından İzmir'e doğru ilerleyen Türk Ordusu 9 Eylül 1922'de İzmir'i geri alarak 3 yıldan uzun süre işgal altında kalan topraklarımızı geri alır.
Bestekârı ve ne zaman bestelendiği meçhul olan eserin birkaç farklı yorumu daha var.
Kimi kaynaklar 26 Ağustos 1922’de başlayan Başkomutanlık Meydan Savaşı esnasında Afyon-Kütahya hattından İzmir’e doğru ilerleyen Türk ordusunun bu marşı söylediğini öne sürüyor.
Bu bakışa göre marşın vatan uğruna canını feda etmeyi anlatmak için yazıldığından dem vuruluyor.
Tarihçi-yazar Sinan Meydan ise marşın Kurtuluş Savaşı döneminde söylenmesi ile ilgili ana kaynaklarda herhangi bir bulguya rastlamadığını söylüyor:
26. dönem CHP Hatay milletvekili ve Grup Yorum’un bir dönem solistliğini de yapmış olan Hilmi Yarayıcı ise marşın daha önce askeriyede kullanıldığını duyduğunu, Grup Yorum’un çeyrek asırdan uzun süredir bu marşı seslendirdiğini belirtmişti.
Ama o da marşın kaynağı konusunda kesin bilgiye sahip değil:
Beşiktaş taraftarları da eski adıyla İnönü yeni adıyla Vodofone Park’ta da ya da Akatlar'daki basketbol sahalarında yıllardır Gündoğdu marşını maç öncesi veya sırasında seslendiriyor.
Siperler ‘statlar’ oluyor, istiklalin yerini ‘Beşiktaş’ alıyor, ülkemiz ya da yolumuz ‘semte’ dönüşüveriyor:
Marş doğal olarak popüler kültürde de hakim.
2017 yılında Start TV’de yayınlanan ‘Söz’ dizisinde askerler çatışma sırasında bu marşı söylüyor.
Dizinin o bölümündeki ezgiler Youtube gibi sosyal medya platformlarında ‘Herkesin hayran olduğu o müzik' diye paylaşılıyor.
İşin kurgusu bir yana marş bazı askeri geçit törenlerinde de ortaya çıkıyor.
Büyük Taarruz sonrasında Gündoğdu Marşı, İzmir'in Kurtuluşu sonrasında İzmir Marşı, Türk insanının vatan uğruna canını seve seve feda etmesini anlatmak için yazılmıştır.