Merkez Bankası Başkanı'ndan önemli açıklamalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, son çeyrek enflasyonun düşüş eğilimine girmesini beklediklerini söyledi. İşte TCMB Başkanı'nın konuşmalarından öne çıkan başlıklar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulunuyor. Kavcıoğlu, küresel gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona yansımalarına dikkat çekerek son çeyrek enflasyonun düşüş eğilimine girmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının politika faizinin üzerine çıkmasının ardından TCMB'nin Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir faiz artırımına gidip gitmeyeceği piyasada merak edilen başlıklar içinde.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun konuşmalarından satır başları:

Küresel ekonomi genele yayılan toparlanma özelliği gösteriyor.

Gelişmekte olan ekonomilerde gelişmiş ülkelere kıyasla daha sınırlı olmak üzere ekonomiyi çeşitli tedbirlerle desteklendiğini görüyoruz.

Gelişmekte olan ekonomiler arasında Türkiye'de enflasyon, rezervler ve risk primi alanında iyileşme olduğunu görüyoruz.

Mayıs 2021 itibarıyla kısa vadeli dış borç 25,7 milyar ABD doları azalarak 1119,2 milyar dolara düşmüştür, bu durum dış borç göstergelerine olumlu yansıyacaktır.

Önümüzdeki dönemde gerek kamu gerekse özel sektör borçluluğuna ilişkin gelişmeler tüm dünyada gündeme gelecektir.

Türkiye borçlulukta gelişmiş ülkelerden tüm kategorilerde belirgin bir şekilde olumlu ayrışmaktadır, gelişmekte olan ülkelere göre de iyi bir durumdayız.

Yeni varyantlar belirsizliğin sürmesine yol açıyor.

Üçüncü çeyrekte hizmet sektöründe hızlı bir toparlanma oldu.

Yıllık büyümede makine-teçhizatın sürükleyici olduğu görülmektedir.

Firmalarımızın yatırım ve istihdam eğilimleri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda.

Kredi faiz oranlarındaki yükseklik talebi sınırlıyor. Fiyat istikrarını önceleyen bir para politikası izledik.

Swap anlaşmaları yerel para ile ticareti kolaylaştırmak için yapılıyor.

Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşünüyoruz.

Rezervlerdeki iyileşmeler öngörülerimizle uyumlu seyretmektedir. Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiştir.

Sonraki Haber