Türkiye kapıları kapatınca hesap değişti! İsveç'ten B planı
NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerini bir türlü yerine getiremeyen İsveç'te, umutlar neredeyse tükendi. Finlandiya'nın üyelik için geri sayması ve Türkiye'nin İsveç için kapıları kapatması sonrası harekete geçen İsveç, 'B' planını masaya yatırdı.
Taleplerin yerine getirilmemesi ve Kur'an-ı Kerim yakma skandalı sonrası NATO üyeliğiyle ilgili Türkiye'nin kapıları kapattığı İsveç, farklı hesaplar peşine düştü. İsveç basını, ülkenin güvenliğinin başka bir şekilde sağlanması gerektiğini belirterek hükümete 'B' planı sundu.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Finlandiya ile birlikte ittifaka üye olmak için başvuruda bulunan İsveç bu eylemin ardından henüz Türkiye'nin onayını alamadı.
Müzakereler sonrası Finlandiya NATO'ya girmek için geri sayıma geçerken İsveç basını 'dışarıda kaldık' yorumu ile durumu özetlemişti.
NATO'suz dönem için hazırlık yapan İsveç'te ülke basınından dikkat çeken bir analiz geldi.
İŞTE İSVEÇ'İN B PLANI
İsveç'in NATO'suz döneme hazır olması gerektiğini belirten Aftonbladet gazetesi haberinde şu değerlendirmede bulundu;
'NATO bizi içeri almak istemiyorsa, güvenliğimizi başka bir şekilde sağlamamız gerekiyor.'
Aynı haberde İsveç'in ABD ile doğrudan anlaşmalar ve İngiltere ile iş birliğine gitmesi gerektiği vurgulandı.
Anders Lindberg imzalı haberde bu hamleler ile İsveç'in güvenlik sorununa çözüm bulabileceği vurgulandı.
Bu hamleleri 'B planı' olarak özetleyen İsveçli gazeteci şu değerlendirmede bulundu;
'Şahsen, NATO üyeliği için B Planını ciddi bir şekilde tartışmaya başlamadan önce bu yaz Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesine kadar beklememiz gerektiğini düşünüyorum. Ama sonra bunu yapma zamanı gelmeli.'
Lindberg Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in üyeliğini onaylamayarak ülkeyi küçük düşürmek istediğini iddia etti.
İSVEÇ’İN KATILIMININ 15 HAZİRAN’A KADAR ONAYLANMASI BEKLENİYOR
Öte yandan Macaristan, aylar sonra Finlandiya'nın NATO'ya katılımına onay verdi.
Başbakan Viktor Orban'ın partisi Fidesz’in çoğunlukta olduğu Macaristan parlamentosunda yapılan oylamada, Finlandiya'nın NATO'ya katılımı 6’ya karşı 182 oyla onaylandı.
Fidesz, Finlandiya ile NATO’ya katılım konusunda beraber hareket eden İsveç için ise ileri bir tarihte karar verileceğini açıkladı.
Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO’ya katılımının 15 Haziran'a kadar devam eden parlamento oturumunda büyük ihtimalle onaylanacağını ifade etmişti.