Türkiye'de ilk, Avrupa'nın ise en büyüğü olan Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi açıldı

Avrupa’nın en büyük Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi İstanbul'da hizmete açıldı. Tesisin inşasını Hitachi Zosen İnova AG ile birlikte Makyol’ un temsil ettiği Türk grubu ortaklığını oluşturan Makyol İnşaat, İspa inşaat ve Met-Gün inşaat şirketleri üstlendi.

Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük atık yakma ve enerji üretim tesisi hizmete girdi.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirak şirketi İSTAÇ, atık yakma ve enerji üretim tesisinin açılışı İstanbul’da gerçekleştirdi.

Türk grubu ortaklığı 

Tesisin inşasını Hitachi Zosen İnova AG ile birlikte Makyol’ un temsil ettiği Türk grubu ortaklığını oluşturan Makyol İnşaat, İspa inşaat ve Met-Gün inşaat şirketleri üstlendi.

Tesisin açılışında konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, atık yakma ve enerji üretim tesisi hakkında şu bilgeleri verdi: ‘’Türkiye’nin ilk Avrupa’nın en büyük atık yakma ve enerji üretim tesisini İstanbul’a kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Atık yakma ve enerji üretim tesisimiz İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’ini yakma yöntemiyle bertaraf edecek. Tesis ürettiği elektrik enerjisi ile yaklaşık 1 milyon 400 bin İstanbullunun enerji açığının giderilmesine katkı sunacak. Tesisin yapımına 2017’de başlanmıştı. Göreve geldiğimizde tesisin yüzde 20’si yapılmıştı. Biz tesisin finansal açığını da kapatarak yapımına devam ederek buranın açılışını gerçekleştirdik. Yerli üretimi destekleyen tesisimiz Türkiye’nin de enerji açığının giderilmesine katkı sunacak. Tesis günlük 3 bin ton, yıllık ise yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi sayesinde atık miktarını azaltacak’’ 

Çevre dostu tesis İstanbulluların yaşam kalitesini yükseltecek

Tesis "İklim Eylem Vizyonu" çerçevesinde atıktan elektrik üreten Avrupa’nın en büyük tesisi olacak. Tesis devreye girdiği zaman günlük 3 bin ton atık yakılarak bertaraf edilecek. Yılda yaklaşık 1 milyon ton evsel atık yakılabilecek İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15'i, işlenecek. Tesiste aynı zamanda 1,38 milyon ton sera gazı azaltımı sağlanacak, bünyesinde kurulacak santral ile de hem tesisin tüm iç ihtiyacı karşılanacak hem de 624 milyon kilowat elektrik üretimi mümkün. Üretilen enerji ile 1.4 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

Sonraki Haber