Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası görüldü! Maymun çiçeği Türkiye'de nerede görüldü? Maymun çiçeği virüsü nedir, bulaşıcı mı? Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir?

Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanın 37 yaşında ve bağışıklık sistemi yetersizliğinin olduğunu açıkladı. Koronavirüsün ardından şimdi de maymun çiçeği virüsü dünyada yayılmaya başladı. Peki, Maymun çiçeği Türkiye'de nerede görüldü? Solunum yoluyla değil, yakın temas yoluyla bulaşan maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde Monkeypox olarak da biliniyor. Maymun çiçeği virüsü nedir, bulaşıcı mı? Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir?

Koronavirüsün ardından dünya şimdi de maymun çiçeği vürüsü ile karşı karşıya kaldı. İlk olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında görülen maymun çiçeği vürüsü, dünya genelinde yayılırken, Fahrettin Koca Türkiye'de de ilk vakanın görüldüğünü, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" paylaşımıyla duyurdu.

Maymun çiçeği Türkiye'de nerede görüldü?

Bakan Koca'nın yaptığı paylaşımın ardından maymun çiçeği vürüsü ile ilgili tedirginlik artamaya başladı. Maymun Çiçeği Hastalığı'na yakalanan vatandaşın İstanbul'da yaşadığı iddialar arasında. Öyle ki ilk koronavirüs vakasını da Bakan Koca açıklamış ve zamanla bu virüs tüm Türkiye'yi etkisi altına almıştı. Yakın temas yoluyla bulaştığı bilinen maymun çiçeği virüsü hakkında araştırma yapanlar en çok, alınması gereken önlemleri merak etti. Bu virüsün kaynağının kemirgenler olduğu düşünülüyor. İlk defa 1970'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, daha sonra 11 Afrika ülkesi, İngiltere ve ardından da ABD'de görülen maymun çiçeği virüsü hakkında merak edilen tüm detayları sizler için sıraladık...

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, BULAŞICI MI?

Oldukça nadir görülen bir viral bir hastalık olan maymun çiçeği virüsü, fareler gibi enfekte kemirgenlerden veya diğer hayvanlardan bulaşıyor. İngiltere'de en son 17 Mayıs'ta görülen maymun çiçeği salgını, ABD'de de görüldü. Portekiz'de ise 5 kişide görülen bu virüs, insanlar arasında kolayca bulaşmıyor.

Maymun çiçeği virüsü, insandan insana tipik olarak büyük solunum damlacıkları yoluyla bulaşıyor. Gribe benzeyen bu hastalıkta şişmiş lenf düğümleri de görülebiliyor. Son zamanlarda Birleşik Krallık, Portekiz ve İspanya’da da görülen maymun çiçeği virüsünün ana taşıyıcısı hala bilinmiyor.

Maymun çiçeği virüsü insandan insana büyük solunum damlacıkları yoluyla bulaşıyor. Fakat bu damlacıklar tipik olarak birkaç metreden fazla seyahat edemiyor. Bundan dolayı, CDC’ye göre (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) maymun çiçeği virüsünü yaymak için uzun süreli yüz yüze temas gerekiyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NE, ÖLDÜRÜR MÜ?

Belirtileri arasında, ateş, kas ağrısı, titreme ve yorgunluk olan maymun çiçeği hastalığı ciddi vakalarda, suçiçeği ve çiçek hastalığında genellikle yüzde ve cinsel organda görülen döküntülere benzer bir döküntüye sebep olabilir.  Çiçek virüsü hastalığında ağrılı ve kaşıntılı lezyonlar kabuklanmadan ve düşmeden önce vücutta oluşabilir. Maymun çiçeği ile enfekte olan kişiler genellikle 7-14 gün sonra semptomlar yaşıyor. Bu hastalık genellikle bir kaç hafta sürebiliyor.

Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlangıcına kadar olan süre) genellikle 6-13 gün arasındadır, fakat 5-21 gün arasında da değişiklik gösterebilir. Deri döküntüsügenel olarak ateşin  çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde oluşur. Döküntüler genelde yüzde başlar ve avuç içleri, ayak tabanlarında da görülür. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Maymun çiçeği virüsünden kaynaklı ölüm oranı genel popülasyonda %0 ile %11 arasında değişmektedir. Ölümün küçük çocuklarda görülme olasılığı daha fazladır. Maymun çiçeği virüsüne yakalanmamak için; maymun çiçeğinin oluştuğu bölgelerde hasta olan ve ölü bulunan hayvanlardan uzak durmak gerekir.  Ellerinizi sabun ve suyla yıkayın ya da alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Hasta insanlara temas ederken kişisel koruyucu ekipman kullanın.

Sonraki Haber