Kriz büyüyor! Hazır giyimde fiyatlama sorunu
Türkiye'de iplik ve kumaş alma konusunda sıkıntı yaşayan hazır giyim sektörü, fiyatlama sorunlarıyla karşı karşıya. İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı, dolar bazında planlama yapmanın imkansız hale geldiğine dikkat çekerek, "Borsa gibi günlük fiyatlamalar oluyor" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...
Hazır giyimde hammadde fiyatlarındaki olağanüstü artış ve dolar kurundaki dalgalanmalarla birlikte yaşanan fiyatlama krizi büyüyor. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİP) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, hazır hiyimde firmaların kumaş ve iplik satın almakta ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti. İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gültepe, dolar kurundaki artışla fiyatlarda yüzde 25 bir artışın söz konusu olduğunu söyleyerek "Borsa gibi günlük fiyatlamalar oluyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin bir "hazır giyim ve tekstil ülkesi" olduğunu ifade eden Gültepe, dünyanın en büyük 5'inci, Avrupa'nın ise 3'üncü üretim üssü olduklarını söyledi. Gültepe, sözlerine şöyle devam etti:
Dünyada isim yapmış markaların çoğu üretimini Türkiye'de yaptırıyor. Sektör olarak Türkiye'nin 81 ilinde üretimi ara vermeden sürdürüyoruz. Anadolu'yu bir üretim üssü haline getirdik. Pandemi döneminde çoğu sektör istihdam kaybı yaşarken biz 100 bin yeni istihdam yarattık. Hazır giyim sektörü katma değerli ihracat yapıyor. Türkiye'de kilogram başına rakamlarda mücevherat ve savunma sanayi sektörlerinin arkasından hazır giyim sektörü geliyor. Kilogram fiyatımız 16,5 doların üzerinde. Türkiye'nin genel ortalaması ise 1 dolar. Toplamda 18-19 milyar dolar seviyelerinde net ihracat değerimiz var. Diğer sektörlerde girdi maliyetlerinin yüzde 80'e yakını ithalata dayanıyor. Biz bu noktada diğer sektörlerden ayrışıyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) rakamlarına ilişkin açıklamasında Mustafa Gültepe, üretim altyapısının iyileştirilmesi noktasında herkesin hemfikir olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
Stratejik plan ve hedeflerin kurgulanması gerekiyor. 10 yıllık, 15 yıllık hedeflerin tüm sektörler için ayrı ayrı netleştirilmesi lazım. Biz planlı bir büyümenin taraftarıyız. Öngörülebilirlik en büyük dileğimiz. Döviz kurlarının aniden çıkıp aniden düşmesi hem ihracatçıyı hem ithalatçıyı zora sokar. Enflasyon çerçevesinde stabil bir artışın olması, tüm paydaşlar için daha öngörülebilir bir süreç olur.
Kadın istihdamının sektörde çok fazla olduğunu vurgulayan Gültepe, çalışanlarının yüzde 80'den fazlasının kadın olduğunu bildirdi.