Türkiye'de yatırım fırsatları! 910,3 milyar TL verildi

Jeopolitik konumu ile yatırımcılara önemli fırsatlar sunan Türkiye'de, bölge ticaretini hareketlendirecek yatırımların neler olduğu araştırılıyor. Peki, 2003'ten bu yana neler yapıldı? İşte ulaşım ve altyapı yatırımına ilişkin detaylar...

Türkiye'de turizm ve ticareti geliştirmek adına 2003 yılından bu yana yapılan yatırımlara ilişkin veriler ortaya çıktı. Bu yatırımlara 910,3 milyar lira kaynak aktarıldığı ifade edildi. 

Kamu-özel iş birliği (KÖİ) modelleriyle alternatif finansman sağlanması, ulaşım yatırımlarının lojistik koridor oluşturma yaklaşımıyla önceliklendirilmesi ve uluslararası bağlantıların güçlendirilmesi planlanıyor. 214,7 milyar liralık kamu-özel iş birliği projesi başlatıldı ve bunlardan yüzde 86'sı tamamlandı. Yapımı devam eden KÖİ projeleriyle 30,3 milyar liralık daha yatırım ülkeye kazandırılacak. 

Asya ülkeleri ile ticaret

"Orta Koridor", Pekin'den başlıyor, Hazar Denizi'ni geçip, Türkiye'ye, buradan da Avrupa'ya ulaşıyor. Gelecek yıllarda "Kuzey Hat" olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa'ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişinin, Türkiye'ye kaydırılması için çalışmalar sürüyor.

Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahından yılda 1500 blok trenin işletilmesi ve Çin-Türkiye hattındaki 12 günlük seyir süresinin 10 güne düşürülmesi hedefleniyor. 

Haberleşme altyapısı

Türkiye'de mobil haberleşme altyapısını yaygınlaştırmak için artan yatırımlar kapsamında evrensel hizmet projeleriyle 2 bin 575 yerleşim yerine 4,5G hizmeti götürüldü. Ayrıca bu projelerin yüzde 40'ında yerli baz istasyon Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ, Aselsan ve Havelsan ortaklığında bulunan ULAK haberleşme kullanıldı.

14 Ar-Ge firmasının ve 3 mobil işletmecinin yer aldığı projede 5G altyapısında ihtiyaç duyulan anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin, yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine çalışılıyor.

Lojistik

Deniz yolu kombine taşımacılığında ululararası önem taşıyan Ro-Ro hatları için Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Ukrayna, Özbekistan, Belarus, Kazakistan ve Moldova ile anlaşma imzalandı. Slovenya, İran, Irak, Kırgızistan, Litvanya ve Pakistan içinse süreç devam ediyor. 20 bin 715 kilometre uzunluğundaki "Lojistik Karayolu Ağı"nda bölünmüş yol imalatları hızla sürüyor.

Avrupa, Asya ve Afrika'yı kapsayan geniş bir coğrafyada, 70'ten fazla ülkeyle uluslararası taşıma anlaşması, 59 ülkeyle ikili kara yolu taşımacılığı anlaşması, 24 ülkeyle de serbestleştirme gerçekleştirildi.

Sonraki Haber