Türkiye'de yıllardır mülteci başvuru belgesiyle yaşıyordu 23 yaşındaki İslam Vitaliyev'in elinden o belge de alındı

Savaştan kaçan Çeçen aile, Türkiye'de yıllardır mülteci başvuru belgesiyle yaşıyordu ancak 23 yaşındaki İslam Vitaliyev'in elinden o belge de alındı. Yaşadığı zorlukları TV100 Muhabiri Ceren Meriç'e anlattı. Vitaliyev'in ailesi de aynı sorunlarla karşı karşıya gelmekten korkuyor.

Savaştan kaçan Çeçen aile, Türkiye'de yıllardır mülteci başvuru belgesiyle yaşıyordu. 23 yaşındaki İslam Vitaliyev'in elinden o belge de alındı. Genç adam kimliksiz kaldı. Okula, herhangi bir işe hatta hasta olduğunda hastaneye dahi gidemiyor. En azından vatansızlık kimliği almak istiyor. Vitaliyev ailesinin diğer üyeleri ise tıpkı İslam Vitaliyev gibi ellerindeki tek belgenin de alınmasından korkuyor.

"Vatandaşlık zaten alamıyorum..."

Vatandaşlık zaten alamadığını, en azından elinde bir kimliğinin olmasını isteyen İslam Vitaliyev, Çeçenistan'da doğdu. Şimdi 23 yaşında olan Vitaliyev, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmek zorunda kaldı. 2000 yılında Azerbaycan'a, 2008'de de Türkiye'ye sığındı.

Kimliksiz kaldı

Yıllarca resmi olarak mülteci dahi sayılmadı, çalışamadı, üniversiteye gidemedi...

Son olarak ise mülteci başvuru belgesi de elinden alınınca kimliksiz kaldı.

Yaşadıkları süreci anlatan Vitaliyev, "2000 Yılında babamın Çeçen - Rus savaşında ağır yaralanması üzerine Azerbaycan'a göç ettik Çeçenistan'dan. Orada 7 yıl yaşadıktan sonra Türkiye'ye geldik 2008 yılında. 2008 yılında Rusya'nın babamın Türkiye'den iade talebi üzerine Türkiye'de iltica başvurusunda bulunduk o yıldan beri Türkiye'de mülteci başvurucusu olarak yaşıyorduk" dedi.

Babası koronavirüse yenildi

Babasının koronavirüse yenilmesinin ardından mülteci başvurusunun bir anlamı olmadığını, Türkiye'de oturum almak istediğini söyleyen Vitaliyev, Rus Konsolosluğu'na gitti ancak, "Vatadandaşımız değilsin" cevabını aldı.

Ardından Türkiye'deki göç idaresine başvurdu

Vitaliyev, "İstanbul'da bulunan Rus konsolosluğuna gittim pasaportumu almak üzere onlar da benim Rus vatandaşı olmadığımı söylediler. Hiçbir zaman da Rus vatandaşı olarak bulunmadığımı bana söylediler" ifadesini kullandı. Ardından Türkiye'deki gö idaresine gittiğini söyleyen Vitaliyev, "Göç idaresinin de bana söylemiş olduğu Rusya'nın seni hangi gerekçeyle seni vatandaşlıktan çıkardığını bize bildirmen gerekiyor dediler. Tekrar Rus konsolosluğuna gittim hangi tarihte ve hangi gerekçeyle Rus vatandaşlığından çıkarıldığımı sorduğumda ise bana benim hiçbir zaman Rus vatandaşı olmadığımı hatta annemin de hiçbir zaman Rus vatandaşı olmadığını söylediler" dedi.

Yıllarca memur anneye 'Rus vatandaşı değil' dediler

"Rus vatandaşı hiç olmadığını mı söylüyorlar?" sorusunu yanıtlayan Vitaliyev, "Evet yıllarca Ptt memurluğu yaptı hatta ptt müdürlüğüne kadar devletin kendi devletin memur maaşı altında memur maaşı aldı. Biz Rus konsolosluğuna gittiğimizde hiçbir zaman Rus vatandaşı olmadığımızı söylüyorlar" şeklinde konuştu.

Şimdi hastaneye dahi gidemiyor

"Türkiye'de de artık herhangi bir devletin vatandaşı olmadığım için herhangi bir iltica talebim de olamaz kimliğimi geri istediler" diyen Vitaliyev, "Olanı da aldılar senden yani? Evet Uluslararası koruma başvurucusu kimliğim vardı onu da aldılar. Peki ne gibi sorunlar yaşıyorsun şuan? ++04.58 - Geçtiğimiz günlerde bir hastalıkla karşılaştım Gut hastası olduğumu öğrendim. Hastaneye gittiğimde kimlik göstermemi istiyorlar ama kimlik gösteremediğim için beni kabul etmiyorlar. Acil bir şey gerekse hiçbir hastane beni kabul etmeyecek" diyerek yaşadığı mağduriyetleri dile getirdi.

Üniversiteye okuyamadı

İlkokul ve lise eğitimini Türkiye'de aldığını, üniversiteye gitmek istediğini ancak kayıt olamadığını söyleyen Vitaliyev, "Bu sene evlenmeyi düşündüm. Bir kızla sözlendim Türkiye vatandaşı bir kızla ama kendisiyle evlenecek dahi bir kimliğim yok. Şu kişi hayattadır diye beni gösteren bir kimlik maalesef yok" dedi.

Aile aynı şeyleri yaşamaktan korkuyor

Onlar savaştan kaçtılar önce Azerbaycan'a oradan da Türkiye'ye sığındılar ancak hiçbir zaman geçerli bir kimlik sahibi olamadılar.

Anne Ayzan Vitaliyev, savaş döneminde yaşadıklarını anlattı: "Savaş sırasında babamın 2 kız kardeşi ve erkek kardeşi vefat etti. Aslında ülkemizden kaçıp vatanımızı bırakmamızın nedeni bu. can güvenliğimiz.... 20 yıldır ülkemize dönemiyoruz. 20 yıldır akrabalarımızı görmüyoruz. annem vefat etti, babam vefat etti. cenazelerine bile gidemedim. Bize Türkiye kucak açtı ve biz Türkiye'yi çok seviyoruz, Türkiye'yi ikinci vatanımız olarak görüyoruz. Türk adaletine güveniyoruz. Bundan sonra yaşayacağımız hayatı da yasal olarak yaşamak istiyoruz o yüzden kimlik istiyoruz."

Bu zamana kadar bu mülteci başvuru belgesiyle yaşadılar Türkiye'de ve ailenin diğer üyeleri de tıpkı İslam Vitaliyev gibi ellerinden bu belgenin de alınmasından korkuyor.

Anne Vitaliyev, "20 yıldır ağlıyorum, 20 yıldır vatanımdan uzağım. Başka bir memleketteyim ve ne olacağım belli değil. Ne kadar yaşayacağım belli değil ama çocuklarım için endişeleniyorum. Onlar Rusya'ya teslim edilir mi öldürürler mi? Tüm bunlar beni çok korkutuyor" diyerek yaşadıkları savaş atmosferinin yanı sıra süre gelen zorlukları anlattı.

Hayalleri yarım kalabilir

Ailenin 16 yaşındaki üyesi Aleta Vitaliyev'in de abisi gibi hayalleri yarım kalabilir. 2 yıl sonra üniversite sınavına girecek olan Aleta'nın, o tarihe kadar bir kimliği olmazsa hayalleri yarım kalacak.

Aleta Vitaliyev, "Ben 10. sınıf öğrencisiyim. Hukuk fakültesi okumak istiyorum, avukat olmak istiyorum. Geleceğim için kaygılanıyorum çünkü ağabeyimin elinden kimliği alındı nasıl yaşayacağımı bilmiyorum. Şu an başvuru sahibi kimliğimiz var elimizden o da alınabilir kardeşimin alındığı gibi onun korkusunu yaşıyorum kardeşim üniversite hayali içinde avukat olmak istiyor. O yüzden Türk vatandaşı olmak istiyoruz en azından olamasak bile yasal olarak bir kimlik sahibi olmak istiyoruz" diyerek yaşamlarının güvence altına alınmasını talep ediyor.

Sonraki Haber