Türkiye’den ata mirası için ses getirecek adım! 2024 yılına kadar hayata geçirilecek! "Türk dünyası açısından çok değerli"
Moğolistan'da bulunan yazıtı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bilge Tonyukuk Müzesi Temel Atma Töreni'nde müze projesinin ayrıntılarını paylaştı. Moğolistan'daki Türk tarihinin önemli yapı taşlarından olan Bilge Tonyukuk anıtı Türkiye tarafından koruma altına alınacak. Bakan Ersoy, projenin hızlı bir şekilde 2024 yılına kadar hayata geçirileceğini aktardı.
Türkiye, ata mirası Bilge Tonyukuk Anıtı için ses getirecek bir adım attı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, temasları çerçevesinde Moğolistan’a geldi.
Ziyareti çerçevesinde Moğolistan Kültür Bakanı Nomin Çinbat ile görüşme gerçekleştiren ve "Kültür Alanında İş Birliği Anlaşması" imzalayan Bakan Ersoy daha sonra, Bilge Tonyukuk Müzesi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Moğolistan’ın Nalaikh kentinde yer alan anıtların bulunduğu alanda inşa edilecek olan ve mimari yapısıyla dikkat çeken müzenin, doğa ile iç içe bir kompleks yapıya sahip olması da amaçlanıyor.
Bakan Ersoy, temel atma töreninin ardından Moğolistan Çevre ve Turizm Bakanı Bat-Erdene ile bir araya geldi. İki ülke arasında "Turizm İş Birliği Anlaşması" imzalayan Bakan Ersoy şöyle konuştu:
"Dünyanın birçok noktasından turistin Moğolistan'a gelmesini sağlayacak"
"Uzun zamandır, TİKA birçok projeyi Moğolistan’da gerçekleştirmektedir. Bugün de özellikle Bilge Tonyukuk anıtlarının bulunduğu yerde bir müze inşaatının temelini atmak için buraya gelmiş bulunuyoruz. İnşallah hızlı bir şekilde 2024 yılına kadar bu projeyi hayata geçireceğiz. Çok verimli yaptığımız toplantılar sonucunda birçok da karar aldık. Öncelikli olarak 2023’ün ilk çeyreğinde turizm forumunu bir kez daha toparlamak istiyoruz. Bu bağlamda iki ülke arasındaki turist trafiğinin hızla artmasını istiyoruz. Moğol hükümetinin Türk Hava Yolları’nın direkt seferlerinin artırılması yönündeki çalışmaları bizi memnun etti. Bu hem daha fazla Türk, hem de dünyanın birçok noktasından turistin Moğolistan’a gelmesini sağlayacak."
"Türk dünyası açısından çok değerli eserler"
TİKA Başkanı Serkan Kayalar ise, Moğolistan’da birçok kültürel miras olduğuna özellikle de yazıtların önemine değinerek, “Türk dünyası açısından da çok değerli eserler bunlar. Hem yazılı eserler bakımından hem de edebiyatımız bakımından çok değerli eserlerden bahsediyoruz. Bu eserlere ilişkin 1994 yılından bu yana TİKA, çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi” dedi.