Türkiye’nin fintek ekosistemi 1 milyar dolar hedefine ilerliyor

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), ödeme ve elektronik para sektörünün güncel durumunu ve geleceğe yönelik öngörülerini içeren 2022-2023 Dönemi Sektör Raporu’nu kamuoyuna sundu.

Rapor, Türkiye’nin fintek ekosistemindeki gelişmeleri sayısal verilerle ortaya koyarak sektörün büyüme potansiyelini ve geleceğe dair yol haritasını sunuyor.

FİNTEK SEKTÖRÜNÜN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ

TÖDEB’in hazırladığı rapor, fintek sektörünün küresel ve yerel gelişmeleri doğrultusunda kapsamlı bir analizini içeriyor. Pandemi sonrası toparlanma ile ödeme hizmetleri ve elektronik para kullanımında yaşanan artışlar detaylı olarak ele alınırken, sektör oyuncularının performansı sayısal verilerle değerlendiriliyor. Rapor, aynı zamanda yeni iş modelleri ve yatırımlarla birlikte Türkiye fintek ekosisteminin küresel rekabet gücünü artırdığını vurguluyor.

RAPORUN KAYNAĞI: SEKTÖR AKTÖRLERİ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER VE TVTS İLE ALINAN VERİLER

Sektör Raporu, TÖDEB Veri Transfer Sistemi (TVTS) üzerinden TÖDEB üyesi ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşlarından alınan veriler ışığında hazırlandı. Bu sistem sayesinde edinilen sektörel verilerle oluşturulan Rapor, sektör oyuncularına faaliyet performanslarını değerlendirme imkânı sunarken, yatırımcılar için stratejik bilgiler sağlıyor. Ayrıca, 5 sektör oyuncusuyla yapılan derinlemesine görüşme ve 50 sektör oyuncusu ile yapılan kantitatif görüşme sonucu elde edilen değerlendirmeler de Raporda yer buluyor. Bu değerlendirmeler sektörün mevcut durum analizini ve beklentilerini ortaya koyuyor.

MEVCUT DURUM ANALİZİ

Rapora göre ödeme ve elektronik para sektörü, müşterilere hızlı ve esnek çözümler sunması, genç ve dinamik bir yapıya sahip olması, inovasyona önem vermesi gibi güçlü yönleriyle öne çıkıyor. Yoğun rekabet, geleneksel bankacılığın yaygınlığı ve nitelikli insan gücü ihtiyacı sektörün zayıf yönleri olarak görülürken, fırsat alanları ise, dijital dönüşümdeki ilerleme, geleneksel finansal yöntemlere alternatif oluşturulması ve büyüme potansiyeline sahip olunması olarak değerlendiriliyor.  

RAPORUN GELECEĞE DAİR ÖNGÖRÜLERİ

Raporda, 2023 yılında küresel fintek yatırımlarının gerileme kaydettiği, ancak Türkiye’de fintek sektörüne yapılan toplam yatırımın 722 milyon dolara ulaştığı ifade edilirken, dünyadaki fintek gelirlerinin de önümüzdeki yıllarda geleneksel bankacılığa kıyasla üç kat hızlı büyüyeceği öngörüsüne yer veriliyor.

Rapordaki geleceğe yönelik öngörüler, Türkiye’de fintek sektörünün dijitalleşme sürecinin hızla devam edeceğini ve açık bankacılık ile dijital cüzdan çözümlerinin yaygınlaşacağını gösteriyor. Ayrıca B2B fintek çözümlerinin önemi giderek artarken, ödeme sistemleri ve elektronik para çözümlerinde hızlı, güvenli ve düşük maliyetli hizmetlerin daha da öne çıkması bekleniyor. Sınır ötesi ödemelerde ve dijital finansal entegrasyonda önemli ilerlemelerin yaşanacağına da vurgu yapılıyor. Bu doğrultuda sektör oyuncuları ilerleyen dönemde işlem hacimleri ile birlikte yatırımların ve istihdamın da artacağını öngörüyorlar.

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN VERİLER

2023 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 700 fintek kuruluşu faaliyet gösterirken, ödemeler dikeyi 250’den fazla kuruluşla ekosistemin en büyük segmentini oluşturuyor. 2023 yıl sonunda bu segmentte yer alan ödeme ve elektronik para kuruluşu sayısı 79’a yükselirken, büyüme ivmesi istihdamda da kendisini gösteriyor. Sektördeki istihdam %34 artarak 5.953 kişiye ulaşırken, kadın çalışan oranı %41’e ulaşmış durumda. 

Ödeme ve elektronik para sektörünün özkaynakları 2022 yıl sonuna göre 2023 yıl sonunda %157, dönem net karı ise %66 oranında artış gösteriyor. 31.12.2023 tarihi itibariyle ödeme fonları müşteri sayısı 12,8 milyona, elektronik para kullanıcı sayısı ise 15,8 milyona yükselirken, 2023 yılında 593,3 milyar TL tutarında elektronik para kullanımı gerçekleştirilmiş.

KAMUSAL DÜZENLEMELERLE BÜYÜME DESTEKLENİYOR

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 6493 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenlemeler sayesinde sektörün kurumsal yapısının geliştiği ve mali bünyesinin güçlendiği belirtiliyor. Açık bankacılık ve servis modeli bankacılığı gibi yenilikçi iş modellerinin ekosisteme kazandırıldığı vurgulanırken, Dijital Türk Lirası’nın test sürecindeki başarısının dijital finansal entegrasyonu daha da hızlandıracağı öngörülüyor.

UFUK BİLGETEKİN: SEKTÖRÜMÜZ BÜYÜMEYE VE DÖNÜŞMEYE DEVAM EDECEK

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, raporla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Sektörümüzün gelişimini verilerle ortaya koymanın, sektör oyuncularının pazarda kendini doğru konumlandırabilmesi, sektörün bilinirliğinin artırılması ve yeni yatırımcıların sektöre çekilmesi açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada TÖDEB olarak sektörün gelişimine destek olmak adına sektör raporunu kamuoyu ile paylaşıyoruz. Raporda sektörün gelişmesinde en etkili temel oyuncular sıralamasında regülatörlerden sonra TÖDEB’in yer alması da sağlıklı ve sürdürülebilir bir sektörel büyüme için üstlendiğimiz misyonun önemine işaret ediyor.  

Raporda hem sektörümüzün büyüme ivmesinin artarak devam ettiğini hem de ilerleyen dönemlerde de bu gelişim hızlanacağının beklendiğini görebiliyoruz. Türkiye fintek sektörü, gerek iç pazardaki büyüme gerekse uluslararası arenadaki etkisiyle önümüzdeki dönemde de güçlü bir konumda olacak. Kamusal düzenlemeler ve sektördeki inovasyonlarla birlikte fintek ekosistemimiz dönüşmeye devam edecek. Sınır ötesi ödeme çözümlerinin artması ve dijital finansal çözümlerin yaygınlaşmasıyla, Türkiye sadece kendi pazarında değil, küresel ölçekte de daha fazla söz sahibi olacak."

Sonraki Haber