Türkiye'nin gözbebeğinde büyük salgın patladı. Vakalar her geçen gün artıyor. Nasıl bulaştığı da açıklandı

Türkiye'nin gözbebeği olarak adlandırılan İstanbul'da büyük bir salgın patladı. Kızamık salgını özellikle çocuklar arasında hızla yayılmaya devam ederken, hastalığın nasıl bulaştığı da açıklandı.

Türkiye'de uzun zamandan bu yana ciddi şekilde görülmeyen kızamık hastalığı İstanbul'da adeta salgın halini aldı. 

Sağlık Bakanlığı acil olarak kızamık hastalığına karşı önlem almaya başlarken, vatandaşlar da dikkat etmeleri gereken hususlarda uyarılarda bulunulmaya devam ediyor. Hastalık özellikle çocuklarda ciddi bir tehlike yaratıyor. 

KIZAMIK NASIL BULAŞIR?

Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinde kızamık hastalığına ilişkin de detaylı bilgilere yer verildi. Hastalığın bulaşma şekline ilişkin şu ifadeler kullanıldı: 

"Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı ile korunur hale gelmemiş birisi kızamık ile karşılaşırsa, neredeyse %100 hastalanır ve bu bir hasta ile karşılaşıldığında o hastalığı geçirme riskinin ve bulaştırıcılığın en yüksek olduğu hastalıklardan biridir.

Virüs, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak (bulaşmış nesneler aracılığıyla vb) temasıyla bulaşır. Bu özellikleri nedeni ile de toplum içerisinde çok kolay yayılır. 

Dünya genelinde, her gün aşıya ulaşamayan, 380 çocuk kızamıktan ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  tarafından; gerçek vaka ve ölüm sayılarının bildirilen sayılardan yaklaşık 10-50 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. 

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Bildirilen kızamık vakalarının yaklaşık %30’unda bir ya da daha fazla komplikasyon gelişmektedir. 

Bir yaş altı çocuklarda ve erişkinlerde ciddi komplikasyon riski daha yüksektir. Kızamık geçirenlerin %1 ile 6’sında zatürre, %6’sında ishal, %7-9’unda ciddi orta kulak enfeksiyonu, 1000 vakada bir körlük ve beyin iltihabı görülür. 

Gelişmekte olan ülkelerde her 20 kızamık vakasından biri kaybedilmektedir." 

Sonraki Haber