Türkiye'nin plastik atık ithalatı beşe katlandı
Plastik üretimi için yeterli ham madde bulamayan Türkiye, ihtiyacı atık ithalatı ile karşılıyor. Greenpace'in son raporuna göre Türkiye'nin plastik atık ithalatı 2 yılda 5'e katlandı.
Araştırmalara göre Türkiye'ye 2018'in ilk çeyreğinde İngiltere'den 2 bin 7034 ton, 2018'de de Almanya'dan 50.000 tonluk plastik atık geldi.
Artan ithalatın çevreye zarar verdiği ve sağlık açısından tehlikelere yol açtığına dair endişeler artıyor. Plastik Sanayicileri de ithalatı yasak türlerin binde bir oranında bile olsa Türkiye'ye girdiğini tespit ettiklerini belirtiyor.
Sanayiciler nisan ayı sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları toplantıda bakanlıktan çöp ithalatında kontrollerin artması için mevzuat değişikliği sözü aldı.
Dünya iklim günü her yıl 15 Mayıs'ta iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkat çekmek için kutlanıyor. İnsan kaynaklı çevresel kirliliklerin iklim üzerinde tehlikeli etkileri bulunuyor. Ekosistemin dengesini bozan en önemli kirleticilerden 1'de Plastikler.
Dünyanın en büyük 6 plastik üreticisinden biri olan Türkiye'de her yıl on milyon ton plastik mamul üretiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçen yıl piyasadaki üç buçuk milyon ton ambalajın %54'ünün geri dönüştürüldüğünü açıklamıştı.
Ülkemizde yıllık ortalama 762 milyon ton atık ortaya çıkıyor. Bu miktar yaklaşık 122 bin adet olimpik yüzme havuzunun hacmine eşit.
Plastik sektörü hızla büyürken geri dönüşüm sektörü onu geriden takip ediyor. Türkiye'nin plastik atık ithalatının altında yatan neden kaynağında ayrıştırmanın yaygın olmayışı.
Türkiye’de 82 adet düzenli depolama sahası bulunuyor. Çöpler buralara ayrıştırılmadan gömülüyor.
5 milyon ton civarında plastik atık düzenli ve vahşi depolama tesislerinin ülkemizde bırakılıyor. Kabataslak doğaya bırakılan plastik atıkların üçte biri vahşi depolama tesislerine gidiyor ve günün sonunda ya doğaya karışıyor ya da denize ulaşıyor.
Bazı belediyelerin ve merkezlerin geri dönüşüm hizmeti var. Ancak uygulamalar yaygın değil
Dönüşüm için ayrıştırma işlemini ise daha çok atık kağıt işçileri yapıyor. Vahşi toplama denilen bu uygulama verileri ölçülebilir kılmıyor.
Türkiye'de 701 vahşi döküm sahası var. Dolayısıyla şeffaflık problemi de var.
Plastik kirliliği ile mücadelede en başta yapılması gereken plastik kullanımının azaltılması
Sivil toplum kuruluşlarına göre Türkiye sıfır atık ülkesi olmak için toplumun tüm paydaşlarını sürece dahil etmeli. Bu konuda bireysel bilinçlenmeye kadar yerel yönetimlerin alt yapı sistemlerinin yenilenmesine de ihtiyaç var.
Kaynağında ayrıştırma ithalata da çözüm olabilir.