Türkiye'ye sınırdan giriş yapıp her tarafı kısa süre içerisinde kaplayıp istila etmişti. Yeni istilanın tarihi verildi
Türkiye'de Trakya sınırından istilaya başlayan çekirgeler kısa süre içerisinde tüm bölgeyi istila ederek çiftçilerin mahsullerine zarar vermişti. Trakya'daki istila yavaşlamaya başlamışken, uzmanlardan yeni istilaya ilişkin tarih geldi.
Türkiye günlerden bu yana Trakya'daki istilayı konuşuyor. Trakya üzerinden Tekirdağ'a giren çekirgeler kısa süre içerisinde tarlalarda ne var ne yok istila etmeye başladı. Çekirgelerden sonra yeni bir istila haberi de çok geçmeden geldi. Uzmanlar tarafından önümüzdeki günlerdeki istilaya ilişkin önemli bilgilere yer verildi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Sağlam, “Çekirge göç edebilen bir zararlı ve iklim koşulları uygun olduğunda diğer zararlılar gibi popülasyonlarını çok hızlı sayıda artırabilen ve farklı bölgelere farklı konukçulara zarar verebilme potansiyelinde olan böcekler içerisinde” diyerek 20 gün sonra çayır tırtılı popülasyonunda da artış durumu söz konusu olabileceğini ifade etti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SEBEP OLUYOR
Sağlam açıklamasının devamında, “İklim değişikliği, özellikle sıcaklık ve yağış dengesizlikleri zaman zaman potansiyel olan zararlıları salgın yapacak şekilde üremelerini desteklemekte ve bu şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Geçen yıl çayır tırtılında bunu gördük. Tam olarak Temmuz ayının ortalarında yine benzer tarihlerde çekirgelerle karşı karşıyayız. Çayır tırtılını unutmamak gerekir. Halen bir risk söz konusu. 20 gün sonra çayır tırtılı popülasyonunda da artış durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle üreticileri üretmiş oldukları alanlarla ilgili kontrollerini sıklaştırmalarını öneriyoruz. Ayçiçeği üretimi anlamında baktığımızda geçen yıl üretim potansiyelinden biraz daha düşük olduğu görülmekte. Bu nedenle ürün rekoltesinde bir azalma söz konusu. Üretici mutlaka tarlasına sahip çıksın. Gerekli kontrollerini sıklaştırsın” diye konuştu.