TUSAŞ'tan ABD'yi şaşırtan açıklama: Meksika sınırı için Aksungur İHA’yı önerildi
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, bu yıl ihracatını yüzde 50 artırmayı hedefleyen şirketin odağına Avrupa ve Amerika’yı aldığını söyledi. Demiroğlu, Trump’ın göçmenlere yönelik kararlarıyla sıkılaşan Meksika sınırı için Aksungur İHA önerdiklerini belirtti. Türkiye’ye daha önce ürün satmayan şirketlerin, şimdi kendilerine işbirliği teklif ettiğini anlatan Demiroğlu, “Bizim ASELSAN’ımız var, gerekli olanı yapıyor ve kameraları üretiyor.” yanıtı verdiklerini ifade etti.
Türkiye'nin savunma sanayii ihracatında öncü kuruluşlarından TUSAŞ, geçtiğimiz yıl hedeflerini aşarak 7.2 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Bu yıl ise hedefini yüzde 50 artırarak 12 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, "Bu yıl ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Aylık 1 milyar dolara ulaşabilirsek yıllık 12 milyar dolara çıkabiliriz. Üretim tarafında dünya genelinde yaşanan sıkıntılar bizi de etkiliyor ancak Türkiye olarak çok iyi bir performans sergiliyoruz" dedi.
AVRUPA PAZARI ÖNCELİKLİ
Savunma sanayii ihracatında Avrupa pazarına yöneldiklerini belirten Demiroğlu, özellikle Almanya’ya Atak helikopteri satmayı hedeflediklerini dile getirdi. “Şu anda Almanya bizimle resmi bir görüşme yapmıyor. Ancak savunma sanayileri istenilen durumda değil. Bir gün Almanya’ya ATAK satmayı hedefliyoruz.” dedi.
“İnanıyorum, Almanya kapımıza gelecek.” diye konuşan Demiroğlu, “Almanya’nın savunma sanayiinin istenilen seviyede olmadığını ve hızlı çözümlere ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Bu sebeple bir gün bizim kapımızı çalacaklarını düşünüyorum ve bu hedef doğrultusunda çalışıyorum.” şeklinde konuştu.
ABD'YE AKSUNGUR TEKLİFİ
Amerika dahil her pazara açılmayı hedeflediklerini belirten Demiroğlu, ABD’ye Aksungur İHA’yı önerdiklerini açıkladı. “Meksika sınırını koruma amacıyla ABD’ye Aksungur İHA’yı önerdik. İki gün boyunca havada kalabilen bu sistem, etkili bir çözüm olabilir.Şaşırdılar, böyle bir teklif beklemiyorlardı.” diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN GÜCÜ ARTIYOR
Savunma sanayiinde Türkiye’nin en büyük avantajının sadece ürün satmaktan öte, ülkelerin kendi sistemlerini geliştirmelerine yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Demiroğlu, Afrika ve Orta Doğu’daki ülkelere bakım, onarım ve eğitim desteği sunduklarını belirtti. “Bu, Türkiye’yi tercih edilen bir ortak haline getiriyor” dedi.
Savunma sanayiinde dünya genelinde değişen dengeler içinde Türkiye’nin konumunun giderek güçlendiğini belirten Demiroğlu, “Önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarımızın daha da artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“TARİFİ İMKANSIZ BİR HAZ VERİYOR”
Türkiye’ye daha önce ürün satmayan şirketlerin şimdi kendileriyle çalışmak istediğini anlatan Demiroğlu, şunları söyledi:
“Bize kamera satmayan bir firma şimdi tekrar iş birliği teklif ediyor. Dedim ki; ‘Siz neredeydiniz şimdiye kadar. Bizim ASELSAN’ımız var, gerekli olanı yapıyor ve kameraları üretiyor.’ Bunu söyleyebilmek var ya, tarifi imkânsız bir haz veriyor insana. Önceliğimiz yerli ürünler. Bu, Türkiye’nin savunma sanayiinde geldiği noktayı gösteriyor.”