Üç BM kuruluşundan Gazze açıklaması: Çocuklarla ilgili korkutan detay

Birleşmiş Milletlerin üç kuruluşu Gazze'de yaşanan insani felaket için bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Acil ateşkes çağrısının yinelendiği açıklamada UNICEF'in çocuklarla ilgili uyarıları dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de açlığı ve ölümcül salgınları önlemek için daha hızlı, daha güvenli yardım erişimi ve daha fazla tedarik rotası gerektiğini belirterek "insani ateşkes çağrısını" yineledi.

BM'nin üç kuruluşu Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'ye ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, BM kuruluşları, kıtlık riskinin arttığı ve daha fazla insanın ölümcül salgınlara maruz kaldığı Gazze'de insani yardım akışında acilen önemli bir adım atılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

"Gazze'de açlığı ve ölümcül hastalık salgınlarını önlemek için daha hızlı, daha güvenli yardım erişimi ve daha fazla tedarik yolu gereklidir" ifadesi kullanılan açıklamada, üç kurumun başkanı, Gazze'ye yeterli miktarda malzeme sağlanmasının yeni erişim yollarının açılmasına, her gün daha çok kamyonun girişine izin verilmesine, insani yardım çalışanlarına daha az kısıtlama uygulanmasına ve insanların yardımlara erişiminin garanti edilmesine bağlı olduğuna dikkat çekti.

"Gıda üretme ya da ithal etme imkanı olmayan Gazze halkı, hayatta kalmak için yardıma muhtaç" uyarısında bulunulan açıklamada, Gazze'nin şu ana kadar sınırlı miktarda insani yardım alabildiği ancak insani yardımın tek başına Gazze halkının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği belirtildi.

Açıklamada, "Gıda, temiz su ve tıbbi yardım sıkıntısı özellikle kuzeydeki alanlarda ciddi boyutlarda" ifadesi kullanıldı.

"KAYBEDİLEN HER SAAT, SAYISIZ HAYATI RİSKE ATIYOR"

İsrail'in bombalamalarının insani yardım faaliyetlerini sekteye uğrattığına işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Güneydeki iki sınır kapısı dışında hepsinin kapatılması ve Gazze'ye gelen kamyonlara yönelik detaylı inceleme süreci faaliyetleri sınırlıyor. İçeri girildikten sonra da bombalamalar ve değişen cepheler nedeniyle hizmet noktası kurma çabaları sekteye uğruyor. Bu durum, Gazzeliler ve BM görevlilerinin hayatını tehlikeye atıyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP İcra Direktörü Cindy McCain de "Gazze'deki insanlar, yiyecekle dolu kamyonlardan sadece birkaç mil uzakta açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya. Kaybedilen her saat, sayısız hayatı riske atıyor." uyarısında bulundu.

Açıklamada, yayımlanan son Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunun da Gazze'deki 2,2 milyon nüfusun tamamının akut açlıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koyduğu hatırlatıldı.

Ayrıca WFP’nin 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki insanlara yardım sağladığına işaret edilen açıklamada, aralık ayında 900 bin kişiye ulaşıldığı kaydedildi.

UNICEF'TEN "10 BİN ÇOCUK ETKİLENECEK" UYARISI

Açıklamada, Gazze’deki çatışmanın, temel su, sağlık altyapısı ve hizmetlerine zarar verdiği belirtilerek, "Gazze’de 5 yaşın altındaki 335 bin çocuğun özellikle korumasız durumda olduğu bir ortamda UNICEF, çocuklarda yaygın olarak görülen yetersiz beslenmenin gelecek birkaç hafta içinde, kriz öncesi koşullara göre neredeyse yüzde 30 oranında artabileceğini ve 10 bin çocuğu etkileyebileceğini öngörmektedir." ifadeleri kullanıldı.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell da "Yetersiz beslenme ve hastalık nedeniyle ölüm riski yüksek olan çocukların acilen tıbbi tedaviye, temiz suya ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı var ancak mevcut koşullar ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelere güvenli şekilde ulaşmamıza izin vermiyor." yorumunu yaptı.

UNICEF, Kasım 2023'ten bu yana Gazze'nin güneyindeki çocukların günde sadece 1,5 ila 2 litre suya erişebildiğini bildirirken bu miktarın, hayatta kalmak için önerilen gereksinimlerin çok altında olduğu konusunda uyardı.

Açıklamada, UNICEF'in 1,3 milyondan fazla kişiye güvenli içme suyu tedarik ettiği ancak bu koşulların üstesinden gelmek için daha fazlasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başından bu yana DSÖ'nün Gazze'deki sağlık sistemini, tıbbi ekipman ve malzeme, ilaç ve yakıt dağıtımıyla desteklediği belirtilen açıklamada, Gazze'nin kuzey ve güneyindeki hastanelere malzeme ulaştırmak için çok sayıda yüksek riskli görev icra edildiği bildirildi.

Açıklamada, DSÖ'nün Şifa Hastanesi'nde iki mutfak kurulmasına yardımcı olduğu ve 1250 kadar çocuğun tedavisini desteklemek için tıbbi malzeme sağladığı kaydedildi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da "Gazze'de insanlar yiyecek, su, ilaç ve yeterli sağlık hizmetlerinden yoksundur. Kıtlık, zaten korkunç olan durumu felaket hale getirecek çünkü hasta insanların açlığa yenik düşme olasılığı daha yüksek olacak ve açlıktan ölmek üzere olan insanlar da hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelecek. Daha fazla ölüm ve acıyı önlemek, yardım sağlamak için engelsiz, güvenli erişime ve insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Ortak açıklamada, şunlar kaydedildi:

"BM ajanslarının başkanları, Gazze'ye yardım ve Gazze içindeki insani yardım teslimatlarına yönelik engellerin kaldırılması ve ticari trafiğin yeniden başlamasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır. Onlar, bu büyük çaplı, çok kuruluşlu hayati önem taşıyan insani operasyonu gerçekleştirebilmek için insani bir ateşkes çağrısını yinelemektedirler."

Sonraki Haber