Ücretsiz izin teyidinizi yazılı isteyin!

Sözlü bildirim yapılan işçi işe gelmediği gerekçesiyle işten çıkarma yasağı döneminde dahi işten çıkartılabilir.

Kanuna göre, pandemi dolayısıyla getirilen işten çıkarma yasağı süresince işveren sadece 4857 Sayılı İş Kanunu’nun ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri düzenleyen 25. maddesinin 1. fıkrasının II. bendine dayanarak işçiyi işten çıkartabilir. Bu gerekçeler arasında, işçinin devamsızlık yaparak işe gelmemesi de yer alıyor. Buna göre, işçi işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işe gelmezse, işveren tazminatsız işten çıkartabilir. Bu şekilde işten çıkartılan işçi işsizlik ödeneğinden de yararlanamaz.

Yine kanuna göre, işten çıkarma yasağı süresince işveren işçilerini ücretsiz izne ayırabilir. Ücretsiz izin bildiriminin yazılı yapılması gerekir. Sözlü bildirim yapılan işçi işe gelmediği gerekçesiyle işten çıkarma yasağı döneminde dahi işten çıkartılabilir.

Ücretsiz izne çıkartıldığına dair sözlü bildirim alan işçi, hiç değilse elektronik posta yoluyla ücretsiz izne çıkartıldığının teyidini talep etmelidir. En azından işverene veya işveren vekili durumundaki yöneticiye, ücretsiz izne çıkartıldığının sözlü olarak bildirilmesi nedeniyle işe gelmediğine dair elektronik posta göndermeli. Bu iletileri de gerektiğinde delil olarak kullanılmak üzere saklamalıdır. Sizin de bu yönde yazışma yapmanızı tavsiye ederim.

Ücretsiz iznin ne kadar süreceği henüz belli değil. Şimdilik 17 Kasım’a kadar uzatılmış durumda. Ancak, kanuna göre 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması da mümkün bulunuyor. İşveren aynı işçiyi, işten çıkarma yasağı süresince ücretsiz izne ayırabilir.

Sonraki Haber