Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tv100'e konuştu: İBB’nin talebiyle Bakırköy Sahil-Bağcılar Kirazlı hattını devraldık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tv100 yayınında yaptığı açıklamalarda "İBB'nin talebi, Cumhurbaşkanımızın onayı ile Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattını uhdemize aldık. 8,4 kilometre hat uzunluğu var, inşallah yarın açılışını yapacağız." ifadelerine yer verdi. Bakan Uraloğlu, 5G'ye geçiş ile ilgili ise "5G’ye geçiş inşallah 2026. " dedi.

This browser does not support the video element.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100 Özel yayınında Kübra Par, Başak Şengül ve Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"İBB’NİN BİZDEN TALEBİYLE BİZ BAKIRKÖY, BAHÇELİEVLER, GÜNGÖREN, BAĞCILAR, KİRAZLI HATTINI UHDEMİZE ALDIK"
- Birkaç şehri ilgilendiren demiryolu, raylı sistemler bizim bakanlığımızın uhdesinde. Sadece şehir içerisinde ise yetki belediyelerin. Orada bizim denetleme ve projeyi onaylama yetkimiz var. Her halükarda bizim bakanlığımıza geliyor. Eğer belediyeler bakanlık tarafından projenin yapılmasını isterse cumhurbaşkanlığımızın onayı ile bunu devralabiliyoruz. İBB'nin talebi, Cumhurbaşkanımızın onayı ile Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattını uhdemize aldık. 8,4 kilometre hat uzunluğu var, inşallah yarın açılışını yapacağız.

"BU AY SONUNA KADAR HAVALİMANI İLE ARNAVUTKÖY ARASINDAKİ KISMI AÇACAĞIZ"
- Gayrettepe ile havalimanı arası 35,5 kilometre. En son 3,5 kilometrelik Gayrettepe-Kağıthane kısmını açtık. Havalimanı ile Halkalı arası 31.5 kilometre. Bu ay sonuna kadar Havalimanı ile Arnavutköy arasındaki kısmı açacağız. Geriye kalan kısmı da önümüzdeki sene açacağız. 

- Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar-Kirazlı hattı 4 hatta entegre bir proje. Bu civardaki tüm yoğunluğu almış olacak. 7 tane istasyonumuz var burada. Günlük yaşamı kolaylaştıracak. 

- Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi, 7.3 kilometrede bisiklet ve yaya yolları var. Sosyal donatılar var. Bu proje İstanbul'un turizmine değer katacak. 

- Beyaz renkli olanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılanlar. Yeşil olanlar bakanlığımız tarafından yapılanlar. Kırmızı olanlar bizim halen devam eden projelerimiz. Mor renkli olan ise bir planladığımız projeler. 

“METRONUN ŞEHİR İÇERİSİNDE OLMASI KENDİ BAŞINA BİR ZORLUKTUR”
Par'ın "Bir metro inşaatını zorlaştıran ne oluyor?" sorusuna Uraloğlu "Şehir içerisinde olması kendi başına bir zorluktur. Sağlam zeminler, bizim için zor kazılan zeminler işimizi kolaylaştıran zeminlerdir. Kolay kazılan zeminler zayıftır, işimizi zorlaştırır" yanıtını verdi.

"YSS KÖPRÜSÜ'NDEN GEÇECEK HAT 122 KM UZUNLUĞUNDA"
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek olan hat 122 kilometre uzunluğunda. Önemli bir bölümü Kuzey Marmara Otoyolu güzergahından geçecek. Çok çok az yeni alanlara gireceğiz. Orada öyle bir imkan, koridor var. 

- Murat Kurum açıklamalarında 1004 kilometre metrodan bahsetti. Bizim 600 kilometre daha metro yapmamız lazım, İstanbul'u daha yaşanılabilir hale getirmemiz için. İstanbul'da 3 saat kadar çıkan ortalama seyahat sürelerinin 60 dakikaya düşebileceği yönünde hesaplar yapıyoruz. 

"İBB'NİN 8,1 KİLOMETRE KADAR METRODA EMEĞİ VAR"
- 2019'dan bugüne kadar bakanlık olarak 59,4 kilometre raylı sistem açtık. İBB ise 47,3 kilometre açtı. 5 tane metro hattını biz İBB'ye yüzde 94, yüzde 89, yüzde 70, yüzde 50, yüzde 48 oranında teslim etmişiz. Emek dağıtımını ortaya koyduğumuzda İBB'nin 8,1 kilometre kadar emeği var. İBB'nin 2019'dan bugüne kadar büyükşehirin 47,3 kilometro hattını trafiğe açtığı hat var. Biz diyoruz ki bunun yüzde 60-70'inin biz teslim etmiştik. Bunun 40 kilometrelik emeğini biz vermiştik. 

- Metro inşaatında şaft kazısı ile TBM'i başlatmış olursunuz. Oradaki bir yapının temelini, donatısını bağlamış olursunuz. Bunların hepsi bir temel atmadır. 

"BİR BELEDİYE, PARASINI ALACAKSAK NEDEN BİZDEN YAPMAMIZI İSTESİN?" 
Aktaş'ın "Ekrem Beyin ‘Metro ödenekleri bizden çok kısa sürede tahsil edildi’ diye iddiası var" sorusunu "Uraloğlu "Her projenin geri ödemesiyle ilgili bir takvim var. Bir kere soruyu şöyle yapalım. Bir belediye bizden yapmamızı neden istesin parasını alacaksak? Bence oradan girelim. Şunun için bizden istiyor. Bir kere peşin para vermiyor. Bu ciddi bir finansmandır. Kaç yıl sürüyorsa bunun finansmanına katlanmıyor. Sonrasındaysa biz bitirdiğimiz tarihte bunun fiyatını sabitliyoruz. Bugün 10 TL’den 5 senede ödeyecekse, 5 senede sadece 10 TL ödemiş oluyor." diyerek yanıtladı.

"4-5 SENE SONRA ESENBOĞA HAVALİMANI'NDAN ANKARA'NIN MERKEZİ OLAN KIZILAY'A METRO HATTI İLE ERİŞMİŞ OLACAĞIZ"
- Ankara'da kırmızı olanlar belediyenin talebi üzerine bakanlığımız tarafından yapılmış. Mavi olanlar büyükşehir belediyesi tarafından yapılmış. Kızılay'dan Esenboğa Havalimanı'na gidecek olan hat, eski bir projedir. Ankara'nın ihtiyaçları gelişti ve değişti. Biz de projemizi değiştiriyoruz. Etlik Şehir Hastanesi'nden de geçecek şekilde yapacağız. 4-5 sene sonra Esenboğa Havalimanı'ndan Ankara'nın merkezi olan Kızılay'a metro hattı ile erişmiş olacağız. 

- Tarihten beri ticaret doğu-batı ekseninde gelişiyor, ilerliyor. Çin'in üretimde geldiği bir nokta var. Bu üretimin Avrupa'ya ihracatı söz konusu. Kuzey Koridoru ile taşıma olabiliyor. Bu koridorda Ukrayna-Rusya savaşı ve mevsimden dolayı istenilen yük taşınamıyor. 

- Güney Koridoru, Yemen'deki sıkıntılardan dolayı o koridar daha az kullanılıyor. Ümit Burnu'nu dolaşan bir hat var. Biz Orta Koridor'dayız. Zengezur Koridoru önemli bir parça. 

ZENGUZUR KORİDORU
- Sivas'a kadar hızlı tren hattımız geldi. Kars'a kadar konvansiyonel ve sinyalli bir hattımız var. Devamında Bakü-Tiflis-Kars orta koridorun önemli bir parçası. Bu hat 1 yıldır kapalı. Gürcistan tarafında çok ciddi bir onarım var. Nisan ayında bitmesi bekleniyor. Bu hattan 1 milyon ton taşıma yapabiliyoruz. Bize kapasite artışı için alternatif lazım. Zengezur Koridoru bu noktada devreye giriyor. Zenguzur Koridoru'nun İran'dan mı, Ermenistan'dan mı geçmesi konusunda Dışişleri Bakanımızla görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bu koridor bize Türki Cumhuriyetlere daha kısa yoldan gitmemizi ve orta koridoru güçlendirmeyi sağlayacak. 

“YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜZERİNDEN GEÇECEK OLAN ÇİFT HATLI HIZLI TREN YAPACAĞIZ, PROJESİ BİTTİ”
- Sarı renkle gözüken yer hali hazırda bizim işletmede olan, Marmaray geçişini de kapsayan bölüm. Bizim Avrupa’ya uzanan hattımız bu. Marmaray günde yaklaşık 250-270 sefer yapıyor. 650 bin civarında insanımızı taşıyoruz ve günde sadece 4-5 saatlik bölümü yolcu taşımasının dışında kullanabiliyoruz. Orada da hem bakımını yapıyoruz hem de yük trenlerini geçirebiliyoruz. Tabi ilerleyen kısımda bu kapasite bize yetmeyecek. Onun için Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek olan Gebze’den başlayıp İstanbul havalimanı Çatalca’ya kadar gidecek olan bir hat projelendirdik. Bunun projesi bitti. Yatırım programını aldık. Bu sene ihalesini yapacağız. Çift hatlı hızlı tren sağlayacak bize. Yavuz Sultan Selim Köprüsünü yaparken orada bıraktığımız iki tane hattın üzerine getirip oturtacağız.

- Bu koridorda ülkemize girecek olan, şu anda yapımına devam ettiğimiz Gaziantep-Mersin arasındaki otoyol, oradan Konya’ya. Arada bir eksik var onu bitireceğiz. Konya’dan Ankara, Ankara’dan İstanbul. Halen Halkalı-Çerkezköy Kapıkule arasındaki hatla devam ediyor.

YUNANİSTAN'A KÖPRÜ PROJESİ
- Mevcut bir karayolu var, köprümüz var. O köprü çok eski ve kapasitesi küçük. Biz 4-5 yıldır devam eden karşılıklı görüşmelerle köprünün projesi bu sene bitiyor. Tam sınırda olduğu için klasik köprü şeklinde olmayacak. Yarısı onlar yarısını biz yapacağız. Projeyi ortak yaptık. 

HANGİ OTOYOL PROJELERİ YOLDA?
- Bizim 3 bin 700 kilometre otoyolumuz var. Halihazırda yapımı devam eden 2 tane otoyol projemiz var. Denizli-Aydın otoyolunun yarısını bitirdik. Geri kalanını bu sene hizmete açacağız. Kuzey Marmara Otoyolu'nun parçası olan Başakşehir-Nakkaş bölümüne devam ediyoruz. Antalya-Alanya projemiz var. 

"AKYAZI’DAN ANKARA’YA KADAR YENİ BİR OTOYOL GÜZERGAHI ÜZERİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"
- Biz 10 yıl sonra artık bunların yetmeyeceğini görüyoruz ve dolayısıyla Kuzey Marmara Otoyolu’nun bittiği Akyazı’dan itibaren Ankara’ya kadar yeni bir otoyol güzergahı üzerinde proje çalışmalarına bu sene başladık.

YAP-İŞLET-DEVRET ELEŞTİRİLERİ
Par'ın "Maliyet vatandaşa değil sadece aynı zamanda da devlete. Geçtiğimiz yıllarda Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan projelerle ilgili çok tartışma yaşandı. Eleştirenler oldu. Bu yeni projelerde de Yap-İşlet-Devret ağırlığı var mı?" sorusunu Uraloğlu "Biz birey olarak da hesap yapabiliriz kurum olarak da. Sizin bir ihtiyacınız var, ihtiyacınızı nasıl karşılardınız? 1 kendi bütçenizden yeterince para ayırır buradan karşılarsınız. 2 kendi bütçenizde bu imkân olmayabilir, uzun vadeli borçlanabilirsiniz dış kredi alabilirisiniz. 3 Yap-İşlet-Devret modeli ki buda dış krediye bağlıdır ama aynı zamanda yapım modelidir. Bu 3 modelden bir tanesini tercih edersiniz." diyerek yanıt verdi.

"5G’YE GEÇİŞ 2026"
Aktaş'ın "5G’ye geçiş için bir tarih var mı?" sorusuna Uraloğlu "5G’ye geçiş inşallah 2026." yanıtını verdi.

“KRİZ ANINDA İLETİŞİMİN KOPMAMASI İÇİN OPERATÖRLER ARASINDA KAPASİTE KULLANIM OLANAĞI AÇTIRACAĞIZ”
Uraloğlu "İnternet bağlantısı olmayan tuşlu telefonlar var. O telefondan benim hala var. O size 1 haftalık şarj sağlıyor bir kere. Mesela sürekli kullandığım hat, bulunduğum bölgede çekmiyordu ama diğeri çekiyordu. O zaman biz şunu dedik; bu baz istasyonlarının her operatörünki farklı. O zaman baz istasyonlarının belli kapasitesini diğer operatörlere kriz anında açsınlar dedik ve bunu denemeye başladık. Diyelim ki A operatörü, kapasitesinin yüzde 25’ini B operatörüne açabilecek ve ortak kullanacak." dedi. Par'ın "Yani deprem anında, afet, kriz anında iletişimin kopmaması için siz operatörler arasında birbirlerine kapasite kullanımı olanağı açtıracaksınız. Peki bize şunları yapıyoruz ki deprem anında iletişim hatları çökmesin dediğiniz ne var?" sorusuna ise Uraloğlu "Bir kere yeni baz istasyonları kurulumunu mümkün olduğu kadar sağlam binalar veya bağımsız kuleler üzerine yapalım istiyoruz. Bunu yapmaya başladık. Ama mutlaka kentsel dönüşümle beraber bunu da dönüştürmemiz gerekir." yanıtını verdi. 

Sonraki Haber