Üniversite tercih döneminde altın tavsiyeler! Tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

2019 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adayları başka bir zorlu sürece girdi. Hangi bölümü, hangi üniversiteyi tercih etmeli? Geleceğin meslekleri nasıl değerlendirilmeli?

ÖSYM, 23-29 Temmuz tarihleri arasında adayların tercihlerini almaya başlayacak. Yerleştirme sonuçlarının da en geç 16 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. Peki tercih döneminde hangi noktalara dikkat etmeli? Geleceğin mesleklerine nasıl bakmalı?

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erhan Erkut ve Gazeteci Pervin Kaplan, TV100'de Ceren Akdağ ile Günün Getirdikleri programında öğrencilere tercih süreçlerinde yardımcı olabilecek tavsiyelerde bulundu

İşte programın o bölümünde konuşulanlar:

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erhan Erkut: Adaptasyon becerinizi artırın

"Kılavuza bakıldığında geçen seneye göre yüzde 10'luk bir kontenjan azaltıldığı görülüyor. Fakat bu eksiltmelerin neredeyse tamamı zaten dolmayan tercih edilmeyen bölümlerde yapıldı. Geçen seneden bu yana sınav sistemi değişmediği için çok fazla oynama olmayacak. Geçen seneki taban sıralamaya bakın, artı eksi yüzde 20'lik bir pay verin kendinize, ona göre sıralamanızı yapın. Bu sene çok fazla kaygıya gerek yok. Hatta tıpta, hukukta biraz artış bile var. Yeni açılan bazı bölümler var. Dolayısıyla adayların kaygılanması için bir sebep görmüyorum.

Geleceğin meslekleri mi mesleğin geleceği mi?

Geleceğin mesleklerini konuşmayı bir kenara bırakın. Mesleklerin geleceğine bakın diyorum öğrencilere. Yapay zeka mühendisliği çok önemli olarak algılanıyor, esas, yapay zekanın hukukta, tıpta, psikolojideki kullanımlarına kafa yormanız lazım. Yapılması gereken her mesleğe yapay zeka eğitimini de vermemiz gerekiyor.

Yaşlılık ekonomisine dikkat!

Kimsenin söz etmediği bir gelecekten söz etmek gerekirse "yaşlılık ekonomisi" geliyor Türkiye'ye. Türkiye'de kadın başına çocuk sayısı 1960'dan 2018'e 6,5'dan 2'ye düştü. Ve ömür beklentisi de 45'ten 75 yaşa çıktı. Daha uzun yaşıyoruz daha az doğuruyoruz. Dolayısıyla toplum yaşlanıyor. Yani yaşlılıkla ilgili her şey geleceğin mesleği. Yaşlı hemşireliği, fizyoterapi, yaşlılarla ilgili her türlü sistem. Çökecek olan sağlık sisteminin, emeklilik sisteminin yerine ne getireceksin? Yaşlıların hareketini artıracak nesnelerin interneti uygulamaları, yaşlılara yemek hazırlama, yaşlılar için emekli köyleri, emekli siteleri... Türkiyemiz'de 50 yıl sonra 65 yaşın üstünde 26 milyon insan olacak. Şu anda bu rakam 6 milyon civarında. Yaşlı insan sayısı 4'e katlanacak. Geleceği okumak son derece kolay. Mesela 0-4 yaş arasındaki nüfus yüzde 30 azalacak önümüzdeki 50 sene içerisinde. Yani bizim o 1 milyonluk ilköğretim öğretmen sistemimiz 300 bin azalmak zorunda. Sürekli büyüme hedefinde olan bir eğitim sistemi küçülmeyi öğrenmek zorunda. Yaşlılıkla baş etmeyi öğrenmek zorunda.

- İnşaat sektörü bugün çötü, gelecekte varolacak

Geleceğin meslekleri derken herkes biliyor sağlığın, eğitimin, lojistiğin, inşaatın önemi artacak. Türkiye o kadar miyopik ki, burnunun ucuna bakıyor. Geçen sene inşaat sektörü çöktü diye inşaat fakültelerine talep düştü. Yahu kardeşim siz aklınızı peynir ekmekle mi yediniz. 5 sene sonra sen mezun olacaksın. 5 sene sonraya kriz mi kalacak. Bu ülke 5 sene sonra yeniden inşaat yapmayacak mı. Esas şu anda inşaat mühendisliği, mimarlık okumaya başlamalısınız ki 5 sene sonraya hazır olun. Bizim her zaman için barajlara, köprülere, tünellere ihtiyacımız olacak. İstanbul'daki yapı stokunun yarısının yenilenmesi gerekiyor. Bunları kim yapacak?

- Tarım çok önemli

Soruyorlar, hocam şu anda ne geçerli? Yahu şu andan sana ne, sen 5 sene sonra mezun olacaksın. 5 sene sonrasını bana sorsana. Dişçiliğin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Ağzımızda diş var mı, var, 5 sene diş olacak mı olacak. Daha uzun yaşayacak mıyız, yaşayacağız. Eee daha neyi soruyorsun! Dişçiliğin önemi azalmaz, artar.

Geleceğin mesleği tarım mesela. Şehirde tarım, topraksız tarım. Biz bunu zamanında yapmış olsaydık, tanzim satış hikayelerine gerek kalır mıydı? Biz sözde tarım ülkesiyiz, şu anda her şeyi ithal etmek durumunda kaldık. Napıyoruz biz ya? Halbuki tarımda katma değeri yüksek ürünler üreterek biz yine bölgemizde güç haline gelebiliriz. En bariz rekabetçi avantajlarımızı unutuverdik.

- Boş zaman yönetimi

"Boş zaman yönetimi" önemli. İnsanlar zenginleştikçe, haftada 60 saatlik çalışma 40 saate düştü. Avrupa'nın bazı ülkelerinde 37,5'e düştü. Ben kendi ömrüm içerisinde bunun 30 saate düşmesini öngörüyorum. Haftada 4 gün çalışacağız. 3 gün boş kalacağız. Demek ki daha çok tenis oynayacağız, daha çok ata bineceğiz, dah çok yüzeceğiz. Bütün bu boş zamanın yönetilmesine ihtiyaç var.

"İşlevsiz yönetimi" diye bir gelecek mesleği söyleyeyim size, iş bulamayacak olan insanları yönetmek gibi bir görevi olan. Türkiye'de şu anda müzmin işsizler, iş bulamayacak olan insanlar var ve bunların sayısı artacak. Bir şekilde bunların yönetilmesi gerekiyor. Bunların vakitlerini üretken bir şekilde geçirebilecekleri, doyabilecekleri, mutlu olabilecekleri ortamları sağlamak gerekiyor.

"Güvenlik" önem kazanacak. Toplumda eşitsizlikler artıyor, eşitsizlik arttıkça güvenlik sorunu da artıyor. Siber güvenlik de bunun içinde.

Bir de meslek konusuna kafanızı yormayın. Becerinizi, yetkinliğinizi geliştirin. Adaptasyon becerinizi, evrilme becerinizi geliştirin. Bilişsel esneklik kazanın.

- Gazeteci - Eğitim Editörü Pervin Kaplan:

Gazeteci Pervin Kaplan ise tavsiyelerini şöyle sıraladı: 

"İstemediğiniz bölümleri kesinlikle tercih etmeyin. Size esnek bir program sunan üniversiteleri seçin. Yani geçişleri olsun. Yan anadal, çift anadal gibi. Bir bölüm seçtiniz diyelim, orada çok mutlu olmadınız, tekrar üniversite sınavına girmeden yatay geçişi kullanabileceğiniz olanakları size sağlayabilecek üniversiteleri seçin. Esnek, öğrenci dostu üniversite olsun. Hangi olanakları sağlıyor? Ders dışı hangi olanakları sağlıyor? Erasmus gibi değişim programları var mı? Erasmus gibi bir programa katılmış olmak, iş ararken gerçekten önemli. Başka kültürlere, başka başka ortamlara uyum sağlayabildiğinizi, uyum sağlama becerinizin geliştiğini gösteriyor. Staj çok önemli. Zorunlu değil gönüllü staj... Bir üniversitenin girdisi kadar çıktısı da önemlidir. O üniversiteden mezun olanların başarı oranları, KPPS, ALES, Eğitim sınavlarını kazanma oranlarına baksınlar. Kılavuzu iyi incelesinler, kılavuzda her şey mevcut. Seçtiğin bölümde kaç profesör var? Öğrenci memnuniyet anketini de incelesinler."

Sonraki Haber