Uzmanlar açıkladı, erken teşhis edilmezse ölümcül sonuçlar doğuruyor! Gözlerde oluşan sarılık kanser belirtisi olabilir! Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?
Sinsi bir şekilde ilerleyen kanser türü olan pankreas kanser, teşhisi zor konulan bir hastalıktır. Uzmanlar pankreas kanseri hakkında önemli açıklamalar yaptı. Pankreas bölgesinde tespit edilen bu kötü huylu kitlelere hızlıca yayılabiliyor. Erken teşhis pankreas kanserinde hayat kurtarıyor. Hızlı yayılmasının yanı sıra başka organlara da sıçrayıp hastanın hayatını tamamen riske atıyor. Uzmanlar pankreas kanseri hakkında tüm detayları anlattı. Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir? İşte, detay
Sinsi ilerleyen Pankreas kanseri ölümcül kanser türlerinden biridir. Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir? Pankreas kanserine erken teşhis konulmazsa ölümcül sonuçlara yol açıyor. İşte, Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Arslan konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Pankreas kanseri nedir?
Pankreas, karnın arka bölümünde yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak bağırsağı (duodenum) ve kalın bağırsakla (kolon) ön yüzü tümüyle kapatılmış bir organdır. Birçok önemli görevi olmakla birlikte, alınan gıdaların sindiriminde ve kan şekerinin dengede tutulmasında önemli rol oynamaktadır. Pankreas kanserleri organın her bölgesinden gelişmekle birlikte en sık baş bölgesinden gelişmektedir. Yine en sık salgı yapan hücrelerden köken alırlar ve adenokanser olarak adlandırılırlar.
Hastalığın sebebi bilinmemekle birlikte sigara içenlerde ve şişman bireylerde daha sık görülür. Hastaların hemen hemen %30’unda pankreas kanserinin nedeni sigara kullanımıdır. Erişkin tip şeker hastalığına bağlı pankreas kanseri tartışmalıdır. Çok az sayıda hastada soya çekim ile pankreas kanseri gelişebilir. Pankreas kanseri erkeklerde kadınlardan daha sık görülmekte olup risk yaşla birlikte artar. Ortalama yaş erkeklerde 63, kadınlarda ise 67’dir.
- Kilo kaybı
- Karın ağrısı
- Sarılık
- İştah kaybı
- Bulantı-kusma
- Halsizlik
- Yorgunluk
- İshal
- Sindirim zorluğu
- Sırt ağrısı
- Camcı macunu renginde dışkılama
- Solgunluk
- Aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı
- Depresyon
Pankreas tümörünün hangi evrede olduğu, komşu organlarla ilişkisinin ne durumda olduğu, özellikle komşu damarlara ve/veya uzak organlara yayılımının olup olmadığı ortaya konulup ameliyatla çıkarılma şansı değerlendirilir. İleri evredeki tümörlerde cerrahi uygulanamaz. Bu hastalara uygulanacak kemoterapi ile birlikte, mevcut sarılığının düzeltilmesi, beslenme desteğinin sağlanması, ağrının azaltılması yoluyla yaşam konforunu düzeltmek amacıyla bazı girişimler uygulanabilir.
Bu amaçla ağızdan mide yoluyla yapılan endoskopi ile safra yoluna geçişi sağlayan bir boru (stent) konulması, karın cildinden karaciğer içi safra yollarına bir iğne yardımıyla konulan kateter ile safranın dışarı akıtılması (PTK), ağrı ile ileri mücadele teknikleri, onikiparmak bağırsağında tıkanıklığa yol açan tümörlerde bu kısma ağızdan endoskopik yöntemle girilerek stent takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Erken evre veya damar tutulumu olmayan kanserlerde en etkin ve tek tedavi seçeneği 'whipple' ameliyatidir. Whipple ameliyati ile pankreas baş kısmı, onikiparmak bağırsağı, safra kesesi, safra yollarının karaciğer dışında olan kısmı ve bölgesel lenf bezleri çıkarılır ve ince bağırsaktan yeni bağlantılar yapılır.Kilo kaybı, iştahsızlık, karın ağrısı, sarılık, bulantı gibi şikayetlerin bir ya da birkaçı olduğunda zaman kaybedilmeden uzmanına danışılması önerilir.