Uzmanlar açıkladı! İstanbul kıpkırmızı oldu! Koronavirüs haritası tamamen kırmızıya döndü, salgın geri mi dönüyor?
Uzmanlardan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Haziran ayının ikinci yarısından itibaren vaka sayılarında artış yaşandı. İstanbul'da artan vaka sayılarından sonra koronavirüs tablosu tamamen kırmızıya döndü. Tablonun kıpkırmızı olması, salgının geri döndüğünü düşündürdü.
Koronavirüs vaka sayıları, tekrar yükselişe geçti. Haziran'dan itibaren vaka sayılarında yeniden bir artış ortaya çıktı. Türkiye'de vaka sayıları hızla artış gösteriyor. Özellikle Kurban Bayramı sonrasında ülke genelinde büyük bir patlama yaşandı.
Türkiye'de ilk COVID-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 524 bin 71'e yükselirken, 99 bin 184 kişi COVID-19 yüzünden hayatını kaybetti.
Son verilere göre; 226 bin 532 kişinin testi pozitif çıktı, 96 kişi hayatını kaybetti, iyileşen sayısı ise 124 bin 732 oldu.
Covid vaka sayılarının azalmasıyla birlikte bahar aylarına girerken salgına karşı alınan önlemler ülkemizde gevşetilmişti. Ancak son 15 gündür vakalar önce Avrupa’da, sonra ülkemizde artış göstermeye başladı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk akıllardaki ‘’Covid geri mi dönüyor?’’sorusunun Türkiye’deki durumunu değerlendirdi.
YENİ BİR DALGA İLE Mİ KARŞI KARŞIYAYIZ?
Dr. Öztürk, vaka sayılarında gözlemlenen bu artışa ‘’pandemi bitti’’ algısına bağlı olarak alınan önlemlerin azalmasının ve bununla birlikte duyarlılığın da azalmasının sebebiyet verdiğini söylüyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte kapalı alanlarda geçirilen vakit azaldı. Ancak yaz dönemi kalabalık etkinliklere zemin hazırladığı için yakın temasta bulunma olasılığı çoğu yerde arttı. Dr. Öztürk bundan kaynaklı olarak, halkın pandemide gösterdiği kurallara uyma hassasiyetinin ve mesafe anlayışının neredeyse pandemi öncesine döndüğünü dile getirdi.
Ülkemizdeki bu durumu gözlemlerine dayanarak ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, ‘’El hijyenine dikkat etme duyarlılığı de eskisine göre daha az hale geldi. Bundan 6 ay öncesine kadar her yerde dezenfektan ve maske bulunuyorken şu anda toplu taşımalarda, bina girişlerinde, lokanta, bar gibi birçok sosyal alanda dezenfektan ve maske bulunmamakta ve mesafe kurallarına uyulmamaktadır’’ dedi.
Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Vefa Öztürk, bahsettiği tüm bu sebeplerden dolayı Covid salgını için ‘’maalesef geri döndü’’ diyerek, son zamanlarda grip, nezle, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik şikayetlerinin hepsiyle veya birkaçıyla gelen hastaların çoğunluğunun Covid PCR testlerinin pozitif olarak sonuçlandığını bildirdi.
AŞI BİZİ NE KADAR KORUDU?
Covid’in yeniden hayatımızın büyük parçası olup olmayacağını düşündüren şu günlerde aşının bizi ne kadar koruduğu da merak konusu. Uzman doktor bu soruya şöyle yanıt verdi: ‘’Genel olarak şikayetler Delta ve Omicron’da olduğu gibi boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve halsizlik gibidir. Ancak bu sefer öne çıkan belirtiler, özellikle öksürük ve ciddi kas ağrısı gibi şikayetler olarak öne çıkıyor. Nispeten eski salgınlara göre hastaneye yatma ihtiyacı ve yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısı daha az. Yani ağır Covid geçirenler daha az. Bunun en önemli sebebi çoğu kişinin aşılı olmasıdır. Ancak aşısız olanlarda aşılı olanlara göre ağır hastalık geçirme oranları her zamanki gibi çok yüksek oranda seyretmektedir’’ dedi.
Önemli bir hatırlatmada daha bulunan Dr. Öztürk ‘’Halen Covid ileri yaş ve bağışıklık sistemi zayıf insanlar için özellikle yüksek ölüm riski olan bir enfeksiyon hastalığıdır’’ dedi.
Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, içinde bulunduğumuz salgına yakalanmamanın ve korunmanın yollarını şöyle sıraladı:
- Kapalı alanlarda veya kalabalık açık alanlarda maskenin yeniden kullanılmaya başlanması
- Toplu taşımalarda maske takılması, mümkün olduğunca kalabalığın az olduğu toplu taşımaların tercih edilmesi
- Kolay taşınabilir dezenfektanların, dezenfektan mendillerin yanınızda bulundurulması ve sıklıkla dokunulan yüzeylerle temas edildiğinde mutlaka dezenfektanların kullanılması
- Mümkün olduğunca sık ve uzun sürede sabunla ellerin yıkanması
- Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerden bir süre uzak durulması, vakit geçirecekseniz de bu kişilerle geniş ve açık alanlarda (balkon gibi) mesafeli şekilde görüşülmesi
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ, NE ZAMAN TEST YAPTIRMALIYIZ?
Uzman doktor cümlelerine Covid salgınına karşı bilinçlendirici uyarılarda bulunarak devam etti: ‘’Uçaklara, trenlere, otobüslere lütfen maskeli binelim. Dezenfektanlarımızı eksik etmeyelim, bol bol ellerimizi yıkayıp sosyal mesafemize dikkat edelim. Grip, nezle, bronşit ve zatürre gibi hastalıkları geçiriyorsak diğer insanlarla mutlak izolasyon sağlayalım. Öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, ateş, kas ağrıları, ciddi ve yeni başlayan halsizlikleriniz varsa göğüs hastalıkları uzmanına; bu mümkün değilse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup mevcut hastalığınızın Covid-19 enfeksiyonu olup olmadığını öğrenin. Covid enfeksiyonunuz var ise de bunun ağır seyredip seyretmediğini, akciğerinizi tutup tutmadığını mutlaka öğrenin. Özellikle ısrarcı kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetleri ağır Covid-19 geçirdiğinizi gösterebilir. Ve Covid-19 enfeksiyonunuz var ise oksijen değerlerinizi de takip edin. Artık her eczanede bulunabilen basit satürasyon ölçüm cihazları ile oksijen oranınızı takip edebilirsiniz."
Dr. Öztürk halk sağlığı için dikkat çeken önemli bir uyarıda daha bulundu: ‘’Bizim Covid ve diğer bulaşıcı hastalıklarla yaşamayı öğrenmemiz ve hayat şeklimizi buna uygun hale getirmemiz alışkanlık haline gelmelidir. Covid pandemisi gibi diğer salgınlardan korunmanın en iyi yolu bu bilinçte kalmaktır’’ dedi.