Uzmanlar felç geçiren hastalar hakkında önemli detaylar verdi! İnme geçiren hastaların yaşama şansı nedir? İnme geçiren hastalar eski hayatına dönebilir mi?

Beyninizin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme meydana gelir. Sinir veya kasların bozulmasıyla ortaya çıkan bu hareketsizlik sonucunda yaşamsal faaliyetlere uzak kalınır. Uzmanlar Felç geçiren hastalar hakkında önemli detaylar verdi. İnme geçiren hastaların yaşama şansı nedir? İnme geçiren hastalar eski hayatına dönebilir mi? İşte, tüm detaylarıyla...

Felç geçiren hasta yakınlarının en çok sorduğu sorulardan biri “felç geçiren hasta ne kadar yaşar?” sorusudur. İnme ve felç kelimeleri sıklıkla birbiri yerine kullanılsa da aslında bu iki kelime farklı durumları ifade eder.

İnme, beyin kanaması veya beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle beyin dokusunun beslenememesi ve beyinde hasar oluşmasıdır. Felç kelimesi ise hareketin tamamen kaybolduğu durumları ifade eder.

Felç kolda, bacakta, yüzde, vücudun bir yarısında veya tamamında meydana gelebilir. İnme geçiren hastaların yaşama şansı nedir? İnme geçiren hastalar eski hayatına dönebilir mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, konu hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

İnme nedeniyle gelişen beyin hasarı, genellikle vücudun bir yarısında felce neden olur. Bu nedenle inme eşittir felç şeklinde düşünülebilir. Ancak inmenin felç dışında başka birçok belirtisi vardır. Ayrıca felce neden olan başka birçok hastalık vardır.

İnme geçiren hastaların yaşama şansı nedir?

İnme geçiren hastaların yaklaşık yüzde 15 ila 30’u inme sonrası erken dönemde veya inme sonrası 3 yıllık dönemde hayatını kaybetmektedir. İnme geçiren hastaların yaklaşık yüzde 70’i ise hayatta kalır ve yaşamına devam ederler.

İnme geçiren hastaların yaşama şansını belirleyen faktörler: İnmenin şiddeti, hastanın yaşı ve hastanın inme geçirmeden önceki genel sağlık durumudur. İnme geçirmeden önce diyabet, kalp - damar hastalığı ve kolesterol gibi ek hastalığı olan kişilerin yaşama şansı daha düşüktür.

Sağlık alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte, inme geçiren hastaların yaşama oranlarında artış beklenmektedir. İnme sonrası hayatta kalan hastaların büyük bölümü kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyacı duyarlar.

İnme geçiren hastalar eski hayatına dönebilir mi?

İnme geçiren hastalar tamamen iyileşebilir, kısmen iyileşebilir veya yatağa bağımlı kalabilirler. Bunlardan hangisinin gerçekleşeceğini kesin olarak bilmek mümkün değildir. İnme hastalarında iyileşme oranı inmenin şiddetine, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve inme sonrası rehabilitasyona bağlıdır.

Acil tıbbi müdahalenin ardından, yoğun bakım veya nöroloji kliniklerinde genel durumu stabil hale gelen hasta, en erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğine başvurmalıdır.

Felçli hastalarda kapsamlı fizik tedavi nasıl olur?

Felçli hastada kapsamlı fizik tedavi uygulamaları, bu alanda uzmanlaşmış fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin yönetiminde gerçekleşir. Hastayı fizik tedavi hekiminin yanı sıra iç hastalıkları, beyin cerrahisi, nöroloji, kardiyoloji ve aslında ihtiyaç duyulan tüm tıbbi branşlardan hekimler birlikte takip ederler. Rehabilitasyonu uygulayan ekip ise fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi, fizyoterapist, ergoterapist, fizik tedavi teknikeri, konuşma-yutma terapisti, solunum terapisti, rehabilitasyon hemşiresi ve hasta bakım personelinden oluşur.

Klasik fizik tedavi yöntemlerine ek olarak uygulanan robotik fizik tedavi cihazları, tedavinin hızını ve hastanın iyileşme potansiyelini artırır. Robotik fizik tedavi cihazları hastayı erken dönemde dik pozisyona getiren robotik yatak, kaybolan yürüme fonksiyonlarını yeniden öğreten yürüme robotu, el kol hareketlerini geliştiren el-kol robotu ve yerçekimsiz yürüme platformundan oluşur.

Sonraki Haber