Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'ndan flaş karar!

Kamu bankaları Halkbank, Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası'nın Rusya'nın ödeme sistemi Mir'den çıktığı açıklandı. Mir'den daha önce de özel bankalar çıkmıştı.

Kamu bankalarının, Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurdukları açıklandı. Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı. İş Bankası ve DenizBank, ajanslara yaptıkları açıklama ile Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını duyurmuştu. İki özel bankanın ardından üç kamu bankası da Mir'den çıktıklarını duyurdu.

Mir ödeme sistemi nedir?
Mir ödeme sistemi, Mayıs 2017'de Rusya Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kuruldu. Çoğunlukla Rusya merkezli şirketler tarafından kabul gören Mir ödeme sistemi son yıllarda Rus ortaklı yabancı şirketler tarafından da kullanılmaya başlandı. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir.

Sistem, 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ve NSPK sistemleri ile uluslararası işlemlere devam etti. Dünya üzerinde şu anda Küba, Güney Kore, Türkiye, Vietnam ve bazı eski Sovyet ülkesi Mir sistemini kabul ediyor. Yakında İran dahil bir kaç ülkenin daha bu sistemi kullanmaya başlaması planlanıyor.

Mir ödeme sistemine ABD'den yaptırım uyarısı
ABD Hazinesi bu ödeme sisteminin Rusya’nın mali yaptırımları aşmasına yardım ettiğini belirtmiş ve bu sistemi kullanan kuruluşların da risk altında olduğunu açıklamıştı. ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada Rusya'da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya'nın Mir Ulusal Ödeme Sisteminin operatörü olan NPSK sisteminin kullanılmasının yaptırıma tabi kişileri ulusalararası finansal sisteme sokabileceğini belirtti. ABD Hazinesi ayrıca NPSK Başkanı Vladimir Komlev’in de aralarında bulunduğu 22 kişiye yaptırım uyguladığını duyurdu.

TÜSİAD'a yaptırım mektubu göndermişlerdi
ABD Hazine Bakanlığı geçen ay iş örgütü TÜSİAD'a, yaptırım uygulanan Ruslar ile ilişkilerini devam ettirmeleri durumunda ceza riski ile karşı karşıya kalacaklarının ifade edildiği bir mektup göndermişti. Hafta başında ABD'li bir üst düzey yetkili, İş Bankası ve Denizbank'ın Mir'in kullanımını askıya alma kararını mantıklı olarak değerlendirmiş ve Washington'ın yaptırım tehlikesi nedeniyle daha fazla Türk bankasının Mir ödeme sistemini kullanmayı bırakmasını beklediğini ifade etmişti.

Sonraki Haber