Van Gölü'nün gizemlerinden biri daha ortaya çıktı! Sadece sayılı yerlerde var, yeni keşfedildi
Van Gölü’nün gizemlerinden biri daha keşfedildi. Yerli ve yabancı turistin akın ettiği gölde suların çekilmesiyle gizemli oluşumlar görüldü.
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle alan kaybederken, kıyı şeridinde şu ana kadar karaya çıkmış en büyük mikrobiyalit oluşumlarından birine rastlandı.
BİNLERCE MİKROBİYALİT ORTAYA ÇIKTI
Van Gölü'nün gizemlerinden biri daha ortaya çıktı. Dünyanın en büyük mikrobiyalitlerinin (dikitler) bulunduğu Van Gölü’nde, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle su seviyesinde azalma meydana geldi.
Van Gölü’nde su kaybının yaşanması, su altındaki mikrobiyalitlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle son yağışlarından da nasibini alamayan Van’ın Erciş ilçesindeki Van Gölü kıyısında binlerce mikrobiyalit ortaya çıktı.
“ÇÖKELMEYLE BERABER ALGLER FAALİYETE GEÇİYOR”
Van Gölü’nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor. Bu yapılar dünyada sadece sodalı göllerde mevcuttur. Van Gölü tabanının farklı noktalarında tatlı su çıkışları var. Kalsiyumca zengin tatlı su, göldeki sodayla birleşip çökelmeye başlıyor. Çökelmeyle beraber burada siyanobakteriler ve algler faaliyete geçiyor. Daha sonra ağaç benzeri yapılar ortaya çıkıyor” diye konuştu.