Van'da toprak altından çıkarılan kafatasındaki detay, tüm resmi görevlileri şoke etti... Hemen toprağı temizleyip yakından baktılar

Van'ın Çatak ilçesinde arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmalarında 11 delgili bir trepanasyon örneği bulunduğu. Trepanasyon kafatasında herhangi bir bölgede bir delik açıldığı veya kazındığı cerrahi bir müdahale türü olarak bilinir. Tıp dünyası ve arkeoloji dünyası için önemli bir keşif olan bu teknik Anadolu dahil birçok medeniyette görülmüştür.

Van'ın Çatak ilçesinde arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmaları sırasında tıp dünyası için önemli bir keşif bulundu. an’ın Çatak ilçesinde yürütülen kazılarda 11 delgili bir trepanasyon örneği bulundu.

Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Van’ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi kazılarında olasılıkla M.Ö. 9. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen in-situ Urartu yazıtları bulunduğu belirtildi. Paylaşımda, “Van’ın Çatak ilçesindeki Kaniye Bekan kazılarımızdan, 11 delgili bir trepanasyon örneği bulundu” denildi.

''BU TEKNİK, ANTİK ÇAĞLARDA ANADOLU DAHİL OLMAK ÜZERE BİRÇOK MEDENİYETTE KULLANILDI''

Trepanasyon (baş delgi ameliyatı); kafatasında herhangi bir bölgede bir delik açıldığı veya kazındığı cerrahi bir müdahaledir. Günümüzde tıp dünyasında, kelime olarak trepanasyon yerine kraniyotomi tercih edilmektedir. Baş derisi kaldırıldıktan sonra bir parçanın beyin ile beyini saran beyin zarına zarar vermeden çıkarılıp alınmasını sağlayan bir ameliyat tekniğidir. Bu teknik, antik çağlarda Anadolu da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde görülmektedir.

Sonraki Haber