Varis nedir, belirtileri nelerdir? Varis tedavisine ne zaman başlamalı?

Vücudumuzu büyük ölçüde etkileyen hastalıklardan biri olan varisin ne olduğu her geçen gün daha da merak ediliyor. Peki Varis nedir, belirtileri nelerdir? Varis hastası olan kişiler 'Varis tedavisine ne zaman başlamalı?' gibi aramalar yapıyor. İşte varis nedir, belirtileri nelerdir? Kılcal varis...

İşten eve gittiğinizde, dışarda gezinti yaptığınızda vs. bacaklarınızda ağrı hissi duyuyorsanız aman dikkat! Toplardamar tansiyon yüksekliğine bağlı olarak, damarın genişlemesi, uzaması, kıvrılması ve ciltten görünür hale gelmesi, “varis” olarak adlandırılıyor. Özellikle bacak ağrılarından şikayetçi olanlar ve uzun süre ayakta durulduğunda kasılma ve kramp sorunları yaşayanlar, 'varis' hastalığı ile karşı karşıya olabilirler. Peki, Varis nedir, belirtileri nelerdir? Varise dair merak edilenlerin hepsini sizler için yanıtladık. Varis tedavisine ne zaman başlanmalıdır?  Kılcal varis tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir? Varis hastalığını ve tedavi yöntemlerini Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Sinem Yiğit Uğur sizler için anlattı.

Varis nedir?

Varis, kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve en sık görülen damar hastalıklarından biridir. Varisler yaz aylarında artarak ortaya çıkması ve estetik bir sorun olarak görülmesine rağmen tedavi edilmediği takdirde önemli bir sağlık sorunu haline gelebilir. İşte detaylar:

"Varisli hastalar için yaz en zor dönemdir"

Varisli hastalar için yaz en zor dönemdir. Bu aylar hem sıcak hem de tatil olduğu için özellikle varis hastalığı olanlar için rahatsız edicidir. Varisli damarlar için genellikle yaz ayları içinde daha sık tedavi aranır ve doktora başvurulur. Yaz aylarında güneş ışınları cildin üst katmanlarını zayıflatarak cildin nem kaybetmesine neden olur. Bu iki etki cildin elastikiyetini azaltır ve alttaki damarların hareketini engeller. Bunun sonucunda damarlardaki kan akışı yavaşlar ve varis oluşumuna yol açar. Ayrıca yüksek sıcaklığa maruz kalan kan damarları şişerek damar içindeki kapakçıklara daha fazla baskı yapar. Sonuç olarak varisli damarlar ve örümcek ağı benzeri kılcal damarlar belirginleşir.

Varis belirtileri nelerdir?

Varis şu belirtiler ile kendini belli eden bir hastalıktır:

·         Damarlarda şişlik

·         Damarlarda belirginleşme

·         Bacaklarda ağrı ve yorgunluk

·         Uzun süre ayakta durulduğunda kasılma ve kramp sorunlarının yaşanması

·         Bacaklarda uyuşma görülmesi

Varis tedavisine ne zaman başlamalı?

Günlük hayatımızın aksamaması ve zorlanmaması için varis tedavisi için en uygun zaman sonbahar ve kış aylarıdır.

Yaz geçtikten sonra varis hastalarının rahat oldukları dönem başlar. Ancak tekrar yaz geldiğinde varisler artacak ve kartopu gibi büyüyecektir. Bu nedenle varis tedavisinin daha rahat ilerlemesi için tercih edilen zaman sonbahar ve kış aylarıdır. Varis tedavisi için yapılan tüm ameliyatlardan sonra bir süre basınç bandajları ve kompresyon çorapları gerekir. Ayrıca "skleroterapi" sürecinde oluşan renk değişikliklerinin iyileşmesi en az 6 hafta sürer. Bu sebeplerden dolayı yaz aylarında varis tedavisi rahatlık açısından oldukça zordur.

Kılcal varis tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Tercih edilecek tedavi yöntemleri hastanın ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterecektir. Uzman hekim uygun gördüğü takdirde iki tedavi yöntemini bir arada kullanarak daha etkili sonuçlar alabilir. Kılcal varis tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntemler ise;

Skleroterapi: 80 yılı aşkın süredir kullanılan bir yöntemdir. Etkin madde çok ince bir iğne ile damar içine enjekte edilir. Bu sayede kılcal damarın iç yüzeyine zarar verilmekte ve kılcal damar duvarının yapışması sağlanmaktadır. Kan bağlı damarlardan geçemediği için varisler azalır. İşlem süresi genellikle 15-20 dakikadır. İşlemlerden sonra kişiye uygun varis çorabı giyilmesi önerilir.

İlaç tedavisi: İlaçlar, toplar damar duvarını güçlendirme ve koruma amaçlı verilir, kalıcı bir tedavi sağlamaz. Kişilerin yaşadığı ağrı şiddetini azaltmak için tercih edilir. Kullanılan ilaçlar mutlaka bir uzman tavsiyesi altında alınmalıdır. İlaç tedavisi ağrı, ödem, kramp gibi huzursuz bacak semptomlarını azaltır ancak var olan varisleri yok etmez.

Varis çorapları: Medikal tedavi gibi kompresyon çorapları destekleyici bir tedavidir. Uzman doktorunuzun önerdiği basınç ve ölçülerde varis çorabı kullanılmalıdır.

Dermal lazer: Cilt üzerinden ince kılcal varislere uygulanan lazer ışınları ile damar yok edilmektedir. Lazer uygulaması sonrası leke oluşmaması için güneşin etkisini göstermediği sonbahar ve kış ayları tedavi için uygundur.

Skleroterapi ve lazer uygulamaları doktorunuzun öngörmesi ile beraber uygulandığında kılcal damar tedavisinde çok daha etkili sonuç alınır.

Sonraki Haber