"Yahya Sinvar öldürüldü!" DNA test sonuçları açıklandı! İsrail, Sinvar'ın son anları olduğunu iddia ettiği videoyu paylaştı

İsrail ordusu tarafından Refah'ta düzenlenen kara operasyonunda Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğü iddia edilirken ABD'den de bir açıklama geldi. Joe Biden, "DNA testi sonuçları Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünü doğruluyor. Bugün ABD, İsrail ve tüm dünya için güzel bir gün" dedi. Öte yandan İsrail tarafından drone kamerasıyla kaydedilen ve Sinvar'ın son anları olduğu iddia edilen bir video da paylaşıldı.

This browser does not support the video element.

İsrail ordusu, Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü, Sinvar'a ait olduğu belirtilen naaşın kimlik tespit sürecinin tamamlanarak teyit edildiğini duyurdu.

İsrail Ordu Radyosu, olayın Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde hedefli bir kara operasyonu sırasında meydana geldiğini açıkladı. Operasyonda üç Hamas üyesinin hedef alındığı bildirildi.

İsrail devlet medyası KAN'ın iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre ise Sinvar'ın öldürüldüğü doğrulandı ve Güvenlik Kabinesi, Sinvar'ın öldürüldüğü konusunda bilgilendirildi.

SİNVAR'IN SON ANLARI OLDUĞUNU İDDİA ETTİKLERİ VİDEOYU PAYLAŞTILAR

İsrail ordusu tarafından Yahya Sinvar'ın son anları olduğunun iddia edildiği bir video da paylaşıldı. Videoda drone kamerası bir binanın 2. katından içeri giriyor ve sandalyelerin arasında elinde büyük bir sopayla saklanmaya çalışan Sinvar'ın görüntülendiği anlar yer alıyor.

NETANYAHU: HAMAS GAZZE'Yİ YÖNETMEYECEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Sinvar'ın öldürülmesiyle ilgili, "Hamas Gazze'yi yönetmeyecek. Bu gazze halkının tiranlığa karşı  özgürleşmesi için bir fırsat" açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden ise "DNA testi sonuçları Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünü doğruluyor. Bugün ABD, İsrail ve tüm dünya için güzel bir gün" ifadelerini kullandı.

Biden,  savaşın sona ermesi ve rehinelerin eve dönmesi konusunda Natanyahu ile kısa bir süre sonra görüşeceğini açıkladı. Biden Hamas'ın artık saldırı düzenleme kapasitesinin olmadığını söyledi. 

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların Başkan adayı Kamala Harris ise "İsrail'in kendini savunma hakkı var ancak Gazze savaşı Ortadoğu"yu istikrarsızlaştırıyor" açıklaması yaptı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "Hamas Lideri Yahya Sinvar öldü" açıklaması yaptı.

Hizbullah kaynakları da Yahya Sinvar'ın ölmüş olabileceğine yönelik işaretler olduğunu bildirdi.

CNN International Televizyonu, İsrail'in ABD'li yetkililere ilk DNA sonuçlarının Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünü işaret ettiğini iletti. 

"GÖRSEL KANITLAR SİNVAR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

İsrail Ordu Radyosu, görsel kanıtların öldürülenlerden birinin Sinvar olduğunu gösterdiğini ve DNA testlerinin devam ettiğini bildirdi. 

İsrail'in elinde, Sinvar'ın İsrail hapishanesinde geçirdiği dönemde alınmış DNA örnekleri bulunuyor.

Ordu ayrıca hedef alınan binada saldırı sırasında İsrailli rehinelerin bulunduğuna dair bir işaret olmadığını ileri sürdü.

UZUN SÜREDİR İSRAİL'İN HEDEFİNDEYDİ

İsrail gazetesi Haaretz geçtiğimiz günlerde, İsrail'in son aylarda Sinvar'ın saklandığından şüphelenilen bölgelerdeki tünelleri bombaladığını bildirmişti.

İsrail'in geçtiğimiz ay tüm rehinelerin bir an önce serbest bırakılması karşılığında Sinvar'a Gazze'den "güvenli şekilde çıkış" sözü verdiği ileri sürülmüştü.

Hamas lideri Yahya Sinvar, suikast sonucu hayatını kaybeden İsmail Haniye’nin yerine seçilmişti.

Sinvar, 7 Ekim 2023'teki İsrail saldırısının baş mimarı olarak biliniyordu.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

1962 yılında Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda dünyaya gelen Yahya Sinvar, Hamas’ın kurucu üyelerinden biri olarak örgütün şekillenmesinde önemli bir rol oynadı ve 7 Ekim'in mimarlarından biri olarak biliniyordu.

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında olduğu dönemde Han Yunus mülteci kampında doğdu ve ilk yıllarını burada geçirdi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) sonra Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

Sinvar ilk olarak 1982 yılında tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı.

1988 yılında Sinvar iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesi ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesi ile suçlandı. Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı.

Sinvar cezasının 22 yılını çekmiş ve Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında 1.026 kişi arasında serbest bırakılan en kıdemli Filistinli mahkûm olmuştur.

Mart 2021'de yapılan bir seçimde Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi.

Gazze'deki en üst düzey Hamas yetkilisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesi olarak görülüyordu.

Sonraki Haber