Yapay zeka sanata da el attı! Teknoloji ve sanat çakıştı! Peki bu etik mi?

Dünyaca ünlü teknoloji şirketi Microsoft, son yapmış olduğu basın tanıtımında özel bir yapay zekayı tanıttı. Tasarımcılar için üretilen bu yapay zeka için sanatçılar etik tartışmalara girdi.

Bir süre önce OpenAl tarafından üretilmiş olan DALL-E adı verilen yapay zeka internet ortamında bulunan milyonlarca görseli tarayarak sanat yapıyor. Üretildiği günden itibaren çok fazla sayıda farklı görseller hazırladı. DALL-E insanlar tarafından üretilmiş bir yapay zeka sistemi olmasına çok değerli ve özgün eserler ortaya koyuyor. Hem de saniyeler içinde...

Microsoft DALL-E'nin altyapısını kullandığı tasarımcılar için bir yapay zeka geliştirdi. Ancak geliştirilen bu yapay zeka, sanatçılar için etik bir tartışma konusu oldu. Yapay zekanın sanat alanına girmesi hoş karşılanmadı. 

Ücretli ve ücretsiz sürümleri olacak

Microsoft, basın etkinliğinde, sunum yapmayı sağlayan PowerPoint uygulamasında slayt tasarımı yapmak için eklenti olarak kullanılan Designer'ı yakın bir gelecekte yapay zeka görsel üretimi yapan bir uygulama olarak sunacaklarını açıkladılar. Tasarımcılara özel bu uygulamanın ücretli ve ücretsiz sürümleri olacak.

“Tasarımcıların saatlerce boş bir sayfaya bakmasını engelleyip onlara ilham verebilmesi için bu yapay zekâyı tasarladık” diyen Microsoft yetkilileri, tasarımcıların ilham perilerini beklemek yerine yapay zekâyı kullanarak, yeteneklerini sergileyebilecekleri daha konforlu bir ortam yaratmak istediklerini söylediler. Yapılan sunumda bu yapay zekânın yakın zamanda Bing arama motorunda ve Microsoft Edge tarayıcısında da olacağı bilgisi verildi.

Sanatçılar bunu beğenmedi!

Yapay zekayı kullanarak sanat eserleri ortaya çıkaran bu tarz uygulamalar, aslında yazılan kelimeleri interneti tarayarak sanat eserlerine dönüştürmeyi sağlıyor. İnternette bulunan milyarlarca görselden faydalanarak sisteme girilen kelimelerin betimlenmesini sağlıyor. Bu noktada bazı aramalar ve doğru kelime öbekleri kullanılması halinde DALL-E gibi sistemler tarafından oluşturulan görseller, özgün işler üreten tasarımcıların ve sanatçıların eserlerine birebir benzeyebiliyor.

Durum böyle olunca sanatçılar, eserlerinin izinsiz kullanımı sebebiyle ortaya çıkarılmış ve sanki kendilerinin eseriymiş gibi duran tasarımlar için hak iddia edebileceklerini ve bu tarz uygulamaların emek hırsızlığı olduğunu ifade ediyorlar. 

DALL-E ve Microsoft tarafından üretilen yapay zeka uygulamasının sanatçıların uzun zaman ve emek harcayarak ortaya çıkardığı eserlerine çok benzerlerini saniyeler içinde sunması sebebiyle sanatçıların emeğinin hiçe sayılması korkusu yarattı. Her ne kadar iyi bir amaca hizmet edeceğini savunulsa da bu konudaki etik tartışmalar devam edecek gibi duruyor. 

Sonraki Haber