Son Yazıları
Sıcak Havada Bu Besinlere Dikkat!
Sıcak hava koşulları, gıda güvenliğini ciddi şekilde etkileyebilir. Yüksek sıcaklıklar bazı yiyeceklerin bozulma hızını artırır ve sağlık risklerini beraberinde getirir. Bu sebeple zehirlenmeler artış gösterir. İşte sıcak havalarda çabuk bozulan yiyecekler ve bu yiyeceklerle ilgili dikkat etmeniz gerekenler:
1. Tavuk ve Kırmızı Etler
Yazının DevamıMatcha ve beslenme
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz matcha, Japonca’da “toz çay” anlamına gelir. Besin değerleri, sağlık faydaları ve çok yönlü kullanımıyla, yaşam kalitesini artırmak isteyenlerin dikkatini çekiyor. Geleneksel çay yapımında yapraklar demleme işlemi için kullanılırken, matcha’da çay yaprakları toz haline getirilir. Bu yöntem, yaprakların tüm besin değerlerinin ve antioksidanlarının korunmasını sağlar. Matcha'nın yapımı oldukça detaylıdır: Çay bitkileri, gölgede büyütülerek klorofil miktarını artırır ve yaprakların tadını yumuşatır. Hasat zamanı geldiğinde, sadece genç ve taze yapraklar toplanır ve özenle öğütülerek ince bir toz haline getirilir.
Matcha, diğer çaylardan farklı olarak, tüm yaprakların tüketilmesi sayesinde daha yoğun besin değerleri sunar. Bu da ona birkaç önemli sağlık avantajı kazandırır:
Yazının DevamıYaz aylarında zayıflamanın formülü
Serin ve Sağlıklı Diyet Tarifleri
Yaz aylarında sağlıklı beslenmek ve formda kalmak, sıcak havalarda enerjiyi korumanın ve vücut sıcaklığını düzenlemenin kilit noktalarından biridir. Bu dönemde, serinletici ve besleyici yiyeceklerle beslenmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de vücudu nemli ve sağlıklı tutar. İşte sizin için yaz aylarında zayıflamanın ve formda kalmanın formülü olabilecek dört serin ve lezzetli diyet tarifi:
Yazının DevamıBayramda yediklerimizi dengelemenin yolları
Her bayram bizler için güzel sofralar demektir ancak kurban bayramı güzel sofraları paylaşmak demektir… Bu sebeple çoğu evde, misafirlikte etli yemekler pişirilir yenir. Tabiki bayramlarda spesifik diyet listelerine bağlı kalmak çok zor fakat en azından dikkat edip ve hareket halinde kalırsak daha iyi dengeleyebiliriz. Peki neler yapmalıyız?
1-Kavurma, kızartma gibi pişirme yöntemlerini tercih ettiğiniz etleri öğle öğününde yanında bol salata ve yoğurt/ayran ile tüketmeye özen gösterin2- Hem öğle hem de akşam kırmızı et tüketmeyin3- Eti pişirirken ekstra yağ eklemeyin kendi yağında pişmesini sağlayın4- Tatlı tercihinizi öğle saatlerinde sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanın, şerbetli tatlılarda yarım porsiyonu aşmamaya özen gösterin. Yanında tarçınlı su veya süt içebilirsiniz.5- Akşam yemeğini çok geç saatlere bırakmayın.6- Özellikle alkol, meyve suyu, asitli içecekler vb. tükettiğiniz bol su için.7- Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri yaşıyorsanız kimyon, kişniş tohumu, kekik ve yeşil çaylardan destek alın.8- İş günlerine nazaran 10 dk fazla hareket etseniz bile fayda sağlayacaktır.9- Kurban etini hemen sonra değil uzun süre dinlendirdikten sonra, marine ederek pişirmeye tüketmeye özen gösterin.
Yazının DevamıBeslenme önerileri
Havaların ısınmasıyla birlikte, sıcaktan kaynaklanan baş ağrıları, ciltte kuruluklar, tansiyon problemleri ve su eksikliği eğer dikkat edilmez ise ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu sorunları önlemek için sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler tüketmek daha uygundur.
NELER YEMEMELİ ?
Yazının DevamıDirençli kiloları kırmanın yolları
Ne yaparsam yapayim kilo veremiyorum, son 3-5 kilom takıldı gitmiyor diyorsanız ve herhangi bir sağlık probleminiz, insülin direnciniz, tiroid problemleriniz, vitamin-mineral yetersizliğiniz yok ise diyetsel değişikliklere gitmeniz gerekiyor demektir. Bu değişiklikler;
Öğün saatlerinizi değiştirmek: Eğer uzun süredir aynı saatlerde kahvaltı yapıp, akşam yemeği yiyorsanız saatlerinizi değiştirip daha uzun süre açlık yaratabilirsiniz.
Yazının DevamıEnerji içecekleri sporcu içeceği değildir
ENERJİ İÇECEĞİ İLE SPORCU İÇECEĞİ ARASINDAKİ FARKLAR
Son yıllarda enerji içeceklerinin çok popüler olması ile birlikte sporcular tarafından sporcu içeceği zannedilmesi ve spor öncesinde, sırasında veya sonrasında kullanılması maalesef kalp krizi gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple enerji içeceklerinin bir sporcu içeceği olmadığını belirtip, bu konuya açıklık getirmek isterim
Yazının DevamıYaza daha fit girmenizi sağlayacak 3 süper besin
Yaz ayları yaklaştıkça kilo verme, yaza daha hafif girme istekleri hızla artıyor. Eğer yaza daha fit girmek istiyorsanız bu sağlıklı bir şekilde yapmak ve kalıcı hale getirmek çok önemli. Özellikle bazı besinler metabolizmanız ve sağlığınız üzerinde daha etkili olduğu için mutlaka diyet listelerinize eklemelisiniz. Peki bu besinler neler?
Ananas: Ananas, içerisindeki bromelain, lif ve su sayesinde kronik ve akut ödemlerinize iyi gelirken aynı zamanda proteinlerin sindirimini kolaylaştırıyor. Bu sayede hem yağ yakımınızı arttırırken hem de tok hissetmenize ve ödem atmanıza yardımcı oluyor. Kahvaltıda veya ara öğünde yoğurt, ceviz ile birlikte tüketebilirsiniz
Yazının DevamıKadınlara özel sağlık sorunları ve beslenme
Yapılan bir çok çalışma kadın ve erkek metabolizması arasındaki farkları ve hormon değişimlerini gösterirken, kadınların bu farklılıklardan zarar görmemesi için beslenmenin büyük önem taşıdığını gösteriyor. Örneğin Dünya sağlık örgütü verilerine göre kadınlarda en çok görülen sağlık sorunlarından biri anemi yani kansızlık. Ve özellikle hamile kadınların %40 anemik durumda. Bunun en ana sebepleri arasında ise düzenli gerçekleşen regl kanamaları ve yetersiz beslenme yer alıyor. Peki kadınlara özel yaşanan sağlık sorunları nelerdir? Diyetin etkisi nedir? Gelin anlatıyorum.
1- MEME KANSERİ: Yapılan çalışmalar kansere yakalanan her 4 kadından 1 inin meme kanseri olduğunu gösteriyor. Bu durumda bize önlem almak ve erken teşhisi önemsemek düşüyor. Her şeyde önce düzenli olarak tüm kadınların kendi kendini muayene etmesi ve yılda 1 kez doktor muayenesinden geçmek çok önemli. Bunun yanında bol lifli beslenmek, yeterli uyumak, mutlaka düzenli egzersiz yapmak, özellikle tütün ürünlerinden tamamen uzak durmak, beslenmede avokado, brokoli, karnabahar, lahana gibi meme kanseri üzerine destekleyici gücü olan sebzelere yer vermek büyüm önem taşıyor.
Yazının DevamıKabızlığa iyi gelen 5 besin
Konstipasyon, yani kalk arasında kabızlık olarak bilinen sağlık problemi haftada 3 den az, sert ve zor dışkılama durumudur. Bilinenin aksine kabızlık bir hastalık değil semptomdur. Yani var olan bağırsak hastalığının, kötü beslenmenin veya herhangi bir başka bir sağlık sorununun yansımasıdır.
Kabız tedavisindeki en önemli şeyler; psikoloji, egzersiz ve tabiki beslenmedir. Peki kabızlık durumunda neler yemeliyiz?
Yazının Devamı