Son Yazıları
Cinayetler, Pergamon Müzesi ve Berlin
Bu cümleler Ahmet Ümit’in son romanı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nden. Ümit’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı, araştırma yaptığı polisiyesi nihayet okurla buluştu.
“Kayıp Tanrılar Ülkesi”, Ahmet Ümit’in polisiyeyi arkeoloji ve mitolojiyle harmanladığı, zengin ve usta işi bir roman. Ümit, kitabında okuru yeni bir karakterle, başkomiser Yıldız Karasu ile tanıştırıyor.
Yazının DevamıLanetli krallar
Tüm dünyada hayranları bulunan ve kült bir yapım haline gelen ünlü dizi Game of Thrones’un (Taht Oyunları) çıkış noktası George R. R. Martin tarafından yazılan “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı epik fantezi roman serisiydi. Martin’in ilham kaynağı ise usta Fransız romancı Maurice Druon’un ‘Yakışıklı Philippe’ lakabıyla tanınan IV. Philippe dönemindeki Fransız monarşisini anlattığı epik tarihi roman serisi "Lanetli Krallar".
Kült seri 'Lanetli Krallar' 70 yıl sonra ilk kez Türkçede
Yazının DevamıSıra dışı bir sanatçı, Etel Adnan'ın portresi
Etel Adnan, Şam doğumlu Arap bir baba ile İzmirli bir Rum annenin çocuğu olarak 1925 yılında Lübnan’da dünyaya geldi. Enteresan bir kökeni var. Babası Asaf Kadri Bey Osmanlı İmparatorluğu döneminde kendi kulvarında önemli bir kurmay subay. Kendi açıklamalarına baktığımızda onun Mustafa Kemal Atatürk’ün sınıf arkadaşı olduğunu öğreniyoruz. Daha sonra İzmirli Lily Lacorte ile evlenince o dönemin anlayışına göre böyle bir evliliği ordu tasvip etmediği için Asaf Kadri Bey görevinden ayrılmak ve eşiyle birlikte farklı bir coğrafyaya göç etmek durumunda kalıyor. Evli çift, Beyrut’a yerleşiyor.
Çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede dünyaya gelen Etel Adnan'ın renkli dünyası
Yazının DevamıBir makine rüya görebilir mi?
Uzun süredir bir serginin önünde oluşan insan kalabalığı görmemiştik. Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol yeni sergisiyle bunu başardı. “Makine Hatıraları: Uzay”, geçtiğimiz günlerde Dolapdere’de bulunan Pilevneli Gallery’de sanatseverlerle buluştu. Ama ne buluşma! Sergi, yılın en önemli sanatsal etkinliklerinden biri olmaya aday.
Los Angeles’ta yaşayan Refik Anadol, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden yüksek onur derecesiyle Fotoğraf ve Video lisans, yine aynı üniversiteden Görsel İletişim Tasarımı alanında yüksek lisans ve Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) Medya Sanatları bölümünden yüksek lisans diplomasına sahip ve henüz 36 yaşında. Şimdiye kadar sanat alanında eserleriyle kendini kanıtlamış ve sanatta yenilikçi bakışını göstermiş bir isim.
Yazının DevamıÖdül törenine damga vurdu
Altın Küre Ödülleri bu yıl 78. kez sahiplerini buldu. Tören pandemi nedeniyle tarihinde ilk kez dijital olarak yayınlandı. Kazananlar New York'ta Tina Fey ve Los Angeles'ta Amy Poehler'in ev sahipliğinde düzenlenen iki ayrı törende açıklandı. Sınırlı sayıdaki davetliler töreni maskeyle seyrederken ünlü isimler canlı bağlantıyla törene katıldı. Bu yıl kırmızı halı seremonisi yoktu fakat kırmızı halı röportajları meraklısıyla buluştu.
'Nomadland'in zaferi
Yazının Devamı'Kötü' karakterleri yakından tanıyalım
Onu ilk kez 1956 yılında, İngiliz çocuk romancısı ve oyun yazarı Dodie Smith tarafından kaleme alınan ‘Yüz Bir Dalmaçyalı” adlı romanı ile tanımıştık. Kitabın Disney uyarlamalarıyla da hem kötü karakterimiz Cruella hem de filmin kendisi tüm dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesine ulaşmıştı. Özellikle 1996’da yönetmen Stephen Herek tarafından çekilen “101 Dalmaçyalı” küçük büyük herkesin hala keyifle izlediği, hafızalara kazınan yapımlardan biri. Filmde usta aktris Glen Close’un hayat verdiği, siyah ve beyaz renklerine olan saplantılı düşkünlüğü ve kürk sevdasıyla tanınan Cruella’nın Dalmaçya cinsi köpeklerin peşine düşmesi anlatılıyor.
Hatırlarsınız Joaquin Phoenix’in Oscar Ödülü’nü kucakladığı 2019 yapımı Joker ile birlikte, Batman’in ezeli düşmanını yakından tanıma fırsatı bulmuş ve onu bu denli kötü olmaya iten sebepleri izlemiştik. Tabii burada hayatında kötülük gören/yaşayan birinin kötü olmaya hakkı var mıdır sorusunu da irdeliyoruz. Zaten filmin amaçladığı şeylerden biri de buydu. Kötü karakterlerin psikolojisini irdelemek, insanın ruhsal derinliğine inmek sinemanın vazgeçilmez temalarından biri. Şimdi Joker gibi ikonik kötü karakterimiz Cruella’yı da yakından inceleme fırsatı bulacağız.
Yazının DevamıOscar ödül töreni nasıl yapılacak?
Geçtiğimiz günlerde aralarında En İyi Uluslararası Film, En İyi Belgesel, En İyi Kısa Film ve En İyi Görsel Efekt‘in de yer aldığı dokuz kategori için kısaltılmış aday listeleri açıklandı. Böylece Oscar yarışı da şekillenmeye başladı.
Oscar'ın yabancıları
Yazının DevamıPrenses Diana'yı kim canlandıracak?
Prenses Diana Kraliyet Ailesi’nin en unutulmaz isimlerinden biri. Tüm dünya için bir ikon. Kraliyet Ailesi’ndeki yeri, halka olan bağlılığı, cesur kişiliği, stiliyle Diana herkes için anlamlı bir figür. Samimiyeti bugün hala onu izlediğimiz her görüntüde bize tesir edebiliyor. 1997 yılında daha 36 yaşındayken kaybettiğimiz Prenses ve onun yaşamı, anıları ölümünün üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala çok merak ediliyor.
Hayatı pek çok kez beyazperdeye aktarıldı. Hakkında birçok belgesel film yapıldı, Kraliyet Ailesi’nin anlatıldığı dizilerde en merak edilen hep Prenses Diana oldu. Hal böyle olunca yapımcılar da boş durmuyor tabii Diana'nın yaşamı bir kez daha sinemaya aktarılacak.
Yazının DevamıSanatın dijital hali
Tiyatrocular sanatseverlerin oyunlardan uzak kalmaması için bu süreçte oldukça büyük çaba gösterdi ve göstermeye devam ediyorlar. O isimlerden biri tiyatrocu Onur Şenay. Kat’s Sahne’nin de kurucusu olan Şenay, tiyatro severlerin daha fazla sahnelerden uzak kalmaması için tiyatro. net adlı dijital platformu oluşturdu. Bu platforma 25 lira karşılığında üye olup şimdilik yaklaşık 20 oyunu seyredebiliyorsunuz. İlerleyen günlerde platforma yüklenen oyun sayısı da artacak.
Dünyanın en gelişmiş dijital tiyatro portalı olma iddiasıyla yola çıkan Tiyatronet'te oyuncular ilk kez telif alacaklar. Bu da ayrıca önemli.
Yazının DevamıMüzik dünyasında neler oluyor?
Müzik bu süreçte insana en iyi gelen şeylerden biri, bize en büyük teselli oldu. Müzik piyasası her ne kadar dar bir boğazdan geçse de sanatçılar üretimlerine devam ediyor.
90’LI YILLARDAN BUGÜNE ASYA
Yazının Devamı2021 yılında bizi hangi filmler bekliyor?
Pandemi ne yazık ki tüm sektörlerde olduğu gibi kültür sanat alanında da derin ve zor kapanacak yaralar açtı. Sinemalar kapandı, pek çok filmin vizyonu ertelendi ya da filmler vizyona giremedi. 2020 yılı biterken sinema adına belirsizlik devam etse de yapımcılardan alınan haberler bir yandan ümitsiz olmamamızı söylüyor.
Örneğin; Marvel'in vizyona sokacağı filmler hayranları tarafından merak konusuydu. Ülkemizde de oldukça fazla hayran kitlesine sahip olan Marvel, 2023 yılına kadar gösterime girmesi planlanan filmlerini açıkladı.
Yazının DevamıTiyatro tarihine tanıklık edin
Hagop Ayvaz’ın yaşamı, zengin arşivi, “Kulis” dergisinin detayları geçtiğimiz günlerde açılan “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” başlıklı sergiyle sanatseverlerle buluştu.
Hrant Dink Vakfı öncülüğünde Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan sergi, meraklısını Hagop Ayvaz’ın az bilinen dünyasına götürüyor, onu yakından tanımaya davet ediyor.
Yazının Devamı