Yeditepe Bienali ikinci kez sanatseverlerle buluşuyor

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliği ile düzenlenen Yeditepe Bienali ikinci kez sanatseverlerle buluşuyor.

“Çerçeve İçi Çerçeve Dışı” temasıyla yola çıkan 2. Yeditepe Bienali, içeride kaybettiğimizi dışarıda aramanın sonuçlarına ilişkin soruları, Batı’nın anlam dünyasının çerçeve ile ilişkisini ve oluşturduğu çelişkiyi gelenekli sanatlarımızın kendi estetik ve kültür enstrümanlarıyla birlikte tartışıyor. Bienal, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Klasik Sanatları Vakfı Başkan Yardımcısı Muhammed Emin Demirkan, Yeditepe Bienali Yönetim Kurulu ve 2. Yeditepe Bienali Küratörü Berkan Karpat’ın katılımıyla yapılan basın toplantısının ardından 07 Ocak 2022 günü restorasyonu devam eden Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe’de başlayıp, 07 Mart 2022 tarihine kadar Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı’nda devam edecek.

Sanatseverleri çerçevenin hem içine hem de dışına bakmaya çağıran Bienal, Küratör Berkan Karpat’ın ifadesiyle “içerde kaybettiklerimizi dışarda aramanın sonuçlarına” ilişkin soruları da gündeme taşıyor. II. Yeditepe Bienali çerçevesinde sergilenen eserler, iki ay boyunca ziyarete açık olacak.

Basın toplantısının açılışını yapan Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkan Yardımcısı Muhammed Emin Demirkan ilki 2018 yılında gerçekleştirilen Yeditepe Bienali’nin komşu kültürlerle temastaki önemine ve bu kültürleri dönüştürmedeki gücüne dikkat çekti.  

“1.Yeditepe Bienali kadim mekanlarda çerçeve içi çerçeve dışı temasıyla anlam arayışını üstlenmiştir. Sanat duruşumuz ve sanat politikamızı etkileyeceğine inanıyoruz” cümleleriyle Yeditepe Bienali’nin bu topraklarının sanatına duyduğu sorumluluk bilincini 2. Yeditepe Bienali’nde de devam ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Bienal’in küratörlüğünü, Münih’te bulunan Haus der Kunst Müzesi’nin Sanatçılar Kurumu Başkanı Berkan Karpat üstlenmiş durumda. Bienal’in teması hakkında yorum yapan Karpat, Avrupa lisanlarında ‘çerçeve’ kelimesine karşılık gelen kelimelerin çoğunlukla ‘sınırlılık’ anlamı taşıdığına dikkat çektikten sonra şöyle devam ediyor: “Türkçe’de çerçevenin böyle bir anlamı olduğunu söylemek zor. Esasen çerçeve, bizde ‘daire’nin görece yeni bir kullanımı. Evvelce ‘bir şey dairesinde’ diye konuştuğumuzdaki anlamı şimdilerde çerçeveye taşımışız gi̇bi̇ görünüyor. Bu yüzden de ‘çerçeve’, sınırlama ve kısıtlamadan ziyade, bir ilişkiler ağına ve buna bağlı olarak bir hürleşmeye işaret ediyor.”

Bu bakış açısıyla yola çıkan II. Yeditepe Bienali, sanatseverleri çerçevenin hem içine hem de dışına bakmaya, Küratör Berkan Karpat’ın ifadesiyle “içerde kaybettiklerimizi dışarıda aramanın sonuçlarına” ilişkin soruları da bir kez daha sormaya davet ediyor.

Bienal’in açılışında konuşma yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Ergün Turan, pandemi nedeniyle bir yıl ertelemeli olarak gerçekleşen Bienal’in, hem İstanbul’la özdeşleşmiş mekanları birer sanat platformu olarak değerlendirilmesiyle, hem seçilen ilham verici temasıyla, hem de eserlerin zihinlerde yarattığı zengin çağrışımlar ve sergilenme tarzlarıyla, verimli sanatsal tartışmalara imkan sağlayacağına inandığını ifade etti. Konuşmasının devamında Bienal’in hayata geçirilmesi konusunda emeği geçen tüm kişi ve kurumları tebrik eden Turan, sözlerini “İki ay sürecek bu sanat şölenine tüm İstanbullu sanatseverleri davet ediyorum” diyerek tamamladı.

Dört farklı mekan

II. Yeditepe Bienali, sadece temasıyla değil, tercih edilen sergi mekanları ile de ev sahipliği yaptığı sanat eserleri için anlamlı bir çerçeve sunuyor. Bienal’de sergilenecek eserler İstanbul’la özdeşleşmiş dört ayrı mekanda sanatseverlerin dikkatine sunulacak. Mekan seçimi konusunda yorum yapan Küratör Berkan Karpat, “Bu yılki Bienal, bin yıldan fazla süredir var olan ve Batı kültürünün ötesinde bir geleneğe ve teorik yansımaya sahip olan bir sanatı, Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Yedikule Hisarı ve Fatih Cam Küp Sanat Galerisi olmak üzere dört ayrı mekanda yeniden inceliyor” dedikten sonra devam ediyor: “Dört mekan da bir tür ‘ara-mekan’ olmaları ile, misafirlerini çerçevede değilse de eşikte karşılamaya ve onları ‘içeri’ davet etmeye aday.”

Açılış konuşmasında seçilen mekanlar konusundaki hassasiyete özellikle dikkat çeken Fatih Belediye Başkanı Mustafa Ergün Turan, sergi mekanlarının klasikten çağdaşa kademeli olarak açılacağını ve ilk adımın da Süleymaniye Külliyesi içinde bulunan Darüzziyafe ile atılacağını ifade etti. Nuruosmaniye Mahzen ve Yedikule Hisarı’nın da tarihi ve büyüleyici atmosferleriyle sergiye büyük bir değer kattığını belirten Turan, Bienal’in en genç ve dijital mekanının ise Cam Küp Galeri olacağını söyledi. Bineal’de sergilenen eserler, tek tek bulundukları mekanlarda ziyaret edilebileceği gi̇bi, Cam Küp Galeri’de etkinliğe katılan tüm eser ve mekanlar dijital ve üç boyutlu olarak gezilebilecek.

Bienal, ufuk açıcı teması ve iddialı eserleriyle, 7 Ocak - 7 Mart tarihleri arasında, iki ay boyunca tüm sanatseverleri tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Sonraki Haber