Yemekten sonra uykusu gelenleri büyük tehlike altında! Hemen doktora gidin

Bazen yemek fazla kaçtığında, mide zorlandığında ya da fazla karbonhidrat tüketiminde yemeklerden sonra uyku bastırabilir. Ancak bunların hiçbiri olmamasına rağmen yemekten sonra uykunuz geliyorsa büyük bir tehlike içinde olabilirsiniz. Uzmanlar, bu durumun hastalık habercisi olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Peki, neden yemekten sonra ağırlık çöker? Yemekten sonra uyku gelmesi hastalık belirtisi mi? İşte detaylar...

Tüketilen gıdaların içinde bulunan karbonhidrat oranı yüksek ise yemekten sonra uyku gelir. Bunun sebebi aşırı insülin salınımıdır. İnsülin hormonu aşırı salgılandığında seratonin hormonu tetiklenir. Seratonin, uykudan sorumludur ve yemekten sonra uykunun gelmesine sebep olabilir. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan, yemekten sonra halsizlik, yorgunluk ve uyku gibi şikayetler yaşayanları uyardı. 

İNSÜLİN DİRENCİNE DİKKAT

Yemek yedikten hemen sonra bastıran uykunun en sık görülen nedeni insülin direncinin yüksek olmasından kaynaklandığını açıklayan Çalışkan, "Pankreasın salgıladığı insülinin tam olarak kullanılamamasına, insülin direnci denir. Özellikle hareketsiz yaşayan, fazla kilosu olan ve sağlıksız beslenen kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. İnsülin direnci, yemekten sonra uyku ve halsizlik belirtileriyle kendini gösterir. İnsülin direnciniz olup olmadığını öğrenmek için, dahiliye uzmanına test yaptırabilirsiniz." dedi.

Sözlerine devam eden Çalışkan, "Kansızlık, tiroid bezlerinin az çalışması, uyku apnesi, çölyak hastalığı ve gıda alerjisi, yemekten sonra uyku ve halsizlik hissi veren sağlık sorunlarının başında yer alır. Bu hastalıklardan birinin siz de olabileceğini düşünüyorsanız, bir uzmana danışarak doğru tedavi yöntemleriyle uyku sorunundan kurtulabilirsiniz." şeklinde konuştu.

BU HASTALIKLAR SEBEBİYLE OLABİLİR

Diyabet hastalığının yemekten sonra uyuklama, halsizlik gibi semptomlar gösterebileceğini söyleyen Çalışkan, "Diyabet hastası olan biri yemek yedikten sonra kendini sürekli yorgun hissediyorsa, bu hipoglisemi veya hiperglisemi belirtisi olabilir. Yemek saatlerinin çok düzensiz olması, kan şekerinin dalgalanmasına yani dengesizliğine yol açabilir. Kan şekeri dengesizliği de yemek sonrası halsizlik şikayetine dönüşebilir" dedi.

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DOKTORA BAŞVURUN

Şikayetlerin devam etmesi halinde bir uzmana danışılması konusunda uyaran Çalışkan, "Yemek sonrası halsizlik ve uyku için, ilk olarak dahiliye doktoruna başvurmalı, insülin direnci, D vitamini, B12 vitamini ve kan testi yaptırmalısınız. Bu testler neticesinde doktorunuz sizin için en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Mutlaka uyku düzeniniz olsun. Erken yatıp erken kalkmayı alışkanlık edinin. Her gün en az 1 saat tempolu yürüyüşe çıkın." dedi.

Bununla birlikte Çalışkan, "Özellikle kendinizi halsiz hissettiğinizde, hafif tempolu yürüyüşler yaparak uykunuzu açabilirsiniz. Güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıyı sakın atlamayın. Günde 2 litre su içmeye özen gösterin. Ağır ve yağlı yemekler tüketmeyin. Alkolden uzak durun. Tek seferde çok fazla yemek yerine, küçük porsiyonları tercih edin."

Sonraki Haber