Yeni dalga sert vurdu! Resmen yalvardılar

Dünya genelinde 2.5 milyondan fazla insanın hayatına mal olan koronavirüs salgınının hız kesmesi umulurken, 3'ncü dalga paniği yayılmaya başladı. Avrupa'da beklenmedik bir şekilde patlak veren "aşı savaşları" nedeniyle, kıta birbirine girdi.

Uzmanlar aşılamanın yavaş ilerlediğini ve bu hızda 3'ncü dalganın yıkıcı olacağını belirtirken bir dizi uyarı yaptı ancak siyasilerin kafa karışıklığı nedeniyle, süreç yokuş aşağı yuvarlanıyor.

Siyasiler ve bilim insanlarından, yaklaşan yeni salgın dalgasına karşı panik dolu açıklamalar gelmeye başladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Oxford / AstraZeneca aşısını 65 yaşın üstünde olduğu için almayacağını söyledi ancak Avrupa, vatandaşlarına aşıyı hızlandırmaları için yalvarıyor.

66 yaşındaki Alman başbakana, pek çok kişinin Oxford aşısını almayı neden reddettiği ve 1.2 milyon dozun depoda kullanılmadan durduğu bir ülkeye örnek olmak için aşıyı olup olmayacağı soruldu.

Bu durum, aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu bir dizi AB liderinin, aşının etkinliğini sorgulamasının ve geçen ay satın alma konusunda AstraZeneca'ya saldırmasının ardından geldi.

Ancak Merkel, FAZ'a, Alman düzenleyicilerin aşıyı 65 yaş altı ile sınırlandırması nedeniyle, bu aşının kendisi için uygun olmadığını söyledi. İskoçya'dan gelen veriler ise aşının yaşlılarda oldukça etkili olduğunu göstermişti.

Yaşlıların aşıyı almasını engelleyen diğer birkaç ülkeden biri olan Fransa, Macron'un Oxford aşısını bir kenara itmesinden sonra benzer sorunlar yaşıyor.Fransız uzmanlar, aşıların piyasaya sürülme hızının yeni tedbirler olmadan üçüncü bir dalgayı durdurmak için çok yavaş kaldığını söylüyor.

Institut Pasteur'daki bilim insanları, Fransa'nın şu anki günde yaklaşık 100 bin aşılama hızının, Fransa'da hızla yayılan son derece bulaşıcı İngiliz varyantının etkilerini dizginlemek için 'yetersiz' kaldığında hem fikir.

Ülkenin Nisan ve Mayıs aylarında yeni bir şiddetli vaka dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söylüyorlar - aynı zamanda İngiltere, 50 yaşın üzerinde aşılandıktan sonra kısıtlamalarını hafifletmeyi umuyor.

İngiltere'deki vakalar kısıtlamalar kaldırıldığında büyük olasılıkla artacak olsa da, başarılı aşılama girişiminden sonra hastane vakaları düşük kalacak gibi görünüyor. Aşının bulaşma oranını düşürmesinin de virüsün İngiltere'de yeniden canlanmasını sınırlayacağı umuluyor.

Öte yandan Fransa'da beklenen üçüncü hastane vakaları dalgası, eğer ülke İngiltere'yi yakalayabilir ve günde 400 binden fazla kişiyi aşılamaya başlayabilirse, üçte bir oranında azaltılabilir.

Fransa, Macron'un aşıyı yanlış bir şekilde yaşlı insanlarda "yarı etkili" olarak lanse etmesinden sonra, şimdi AstraZeneca aşısını "iyileştirmeyi" hedefliyor.

Macron, yorumları nedeniyle AB liderleri tarafından sorgulandı ve bugün ortaya çıktı ki Ursula von der Leyen, aşıyı kendisinin de almaya istekli olacağını söyleyerek aşıya olan desteği artırmaya çalıştı.

Bir Alman aşı uzmanı, çalışmaların aşının etkili olduğunu göstermesine rağmen, halkın aşıyı alma konusundaki isteksizliğinin ortasında bir milyondan fazla AstraZeneca dozunun depoda yattığını söyledi.

Thomas Mertens BBC Radio 4'ün Today programına verdiği demeçte, kendi paneli yaşlılar için aşıyı önermeyi reddettikten sonra "Bu noktada insanları aşıyı kabul etmeye ikna etmeye çalışıyoruz" dedi.

Hatta Berlinli bir yetkili, şehrin acil durum evinde yaşayan 3 bin evsiz insana kullanılmayan dozların verilmesi için çağrıda bulundu.

Fransa, klinik deney verilerinde 65 yaş üstü küçük örneklem boyutu nedeniyle yaşlılara AstraZeneca aşısı verilmeyen ülkeler arasında yer alırken, Belçika ve İtalya bunu 55 yaş üstü ile sınırladı.

Daily Telegraph'a göre, bir AB yetkilisi, liderlerin Macron'a AstraZeneca aşılarıyla ilgili iddialarının 'doğru olup olmadığını' sorguladıklarını söyledi.

Ancak Pfizer ve Moderna aşılarındaki ilerleme de yavaş seyretti ve İngiltere'de yapılan 18,6 milyon aşıya kıyasla Fransa'da şimdiye kadar yalnızca 3,8 milyon aşı yapıldı.

Institut Pasteur'daki uzmanlar, Fransız nüfusunun yalnızca yüzde 10'unun Mart ortasına kadar aşılanmasının beklendiğini ve bunun "enfeksiyon dinamikleri üzerinde çok az etki" yaptığını söylüyor.

Korkulan İngiliz varyantının 1 Mart'a kadar Fransa'daki virüs vakalarının yüzde 56'sını oluşturacağı ve Nisan başında yüzde 91'e yükseleceği konusunda uyarıyorlar.

İngiltere'de görülen mutantın daha bulaşıcı olduğuna inanılıyor, yani bulaşma oranının Nisan ayına kadar bir öncekinden yüzde 55 daha yüksek olması bekleniyor.

Aşıların bir miktar etkisi olsa da bilim insanları, günlük hastane başvurularının ilk dalgadan bu yana görülmeyen günlük 4 bin 500 seviyelerine dönebileceğini söylüyorlar.

Pasteur bilim insanları, aşılamanın hastaneye kabul artışını yaklaşık iki hafta geciktirmeye yardımcı olabileceğini düşündüklerini belirtti. Bununla birlikte, gücü artan İngiliz varyantının bulaşıcılığının etkisini dengelemek için yeterli olmayabilir.

Pasteur bilim insanları, "Aslında, hastaneye kabul sayısı, Fransız ikinci dalgasının zirvesinde gözlemlenen rakamlar, Nisan 2021'de tekrar görülebilir ki bu da muhtemelen sağlık sistemini alt üst eder" diye konuştu.

Bilim insanları, kısıtlamaların altı hafta boyunca "güçlü yoğunlukta" sürdürülmesinin "hastaneye kabullerdeki artışı diğer senaryolardan daha fazla azaltabileceğini" söyledi.

Fransa, 15 Aralık'tan bu yana ülke çapında sokağa çıkma yasağı altında ancak Macron şimdiye kadar üçüncü bir ulusal karantina emri vermeyi reddediyor.

Fransa, 15 Aralık'tan bu yana ülke çapında sokağa çıkma yasağı altında ancak Macron şimdiye kadar üçüncü bir ulusal karantina emri vermeyi reddediyor.

Sonraki Haber