Yüzlerce kasa bulundu! Enkazdan çıkarılan ziynet eşyaları ne olacak? İşte uygulanan işlem...

Merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem binlerce canımızı yitirmemize neden oldu. 10 ilde yıkılan evlerde merak edilen sorulardan biri de enkazdan çıkarılan ziynet eşyalarının ne olacağı oldu. Merak edilen soru yanıt buldu.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki büyük deprem sonrası 10 ilde yıkım meydana geldi. Binlerce canımızı yitirdiğimiz depremde geriye kalan malların ne olacağı, fırsatçılara karşı ziynet eşyalarının nasıl korunacağı merak konusuydu. Enkazdan çıkarılan ziynet eşyaları ne olacak? İşte yanıtı...

GÜVENCE ALTINA ALINDI

Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem 10 ilde etkili oldu. Deprem dolayısıyla yıkılan binalara giden arama-kurtarma ekipleri depremzedelerin evlerinde sakladıkları para ve ziynet eşyalarının da güvencesi oldu. Depremin ilk gününden beri can kurtarmak için çalışan ekipler, depremzedelerin para ve ziynet eşyalarını da enkaz altından kurtarıp emniyet birimlerine teslim ediyor.

1 SENE İÇİNDE ALINMASI GEREKİYOR

Enkaz altından çıkarılan bilezik, küpe, değerli takılar 1 sene içinde sahipleri tarafından alınmazsa hazineye devrediliyor.

YÜZLERCE ÇELİK KASA VE ZİYNET EŞYASI BULUNDU

‘En güvenli yer’ diye düşünülerek evlerde saklanan ziynetler bu düşüncenin risklerini de gözler önüne serdi. Para ve ziynet eşyalar enkaz altında kaldı. Enkaz altında yüzlerce çelik kasa ve ziynet eşya bulundu. Ziynetler enkaz altından çıkarılırken tutanak tutuluyor. Bölge insanlarının evlerinde tuttuğu birikimler, yıkıntı altından çıkarılırken tutanak tutuluyor ve emniyete teslim ediliyor. Ziynetlerinin enkaz altında kaldığını belirterek polise başvuranların beyanları doğrultusunda bulunan ziynetler karşılaştırılıp sahiplerine teslim ediliyor.

KAYIT ALTINA ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye Gazetesi’ndeki habere göre; birçok depremzedenin enkaz altında kalan eşyalarının savcı ve polis nezaretinde yapılması mal güvenliği açısından önem taşıyor. Ziynetlerin enkaz altında kaldığını belirterek polise başvuranların beyanları ve buluntular karşılaştırılarak teslimat yapılırken, yurdun dört bir yanındaki fiziki altınlar, bankalardaki altın hesaplarına dönüşmeye başladı. Bir vatandaş "Altın takılarım bankanın kasasındaydı. Ancak kasalara konulduğunda beyan alınmıyor. Dolayısıyla muhtemel bir depremde bankadan ‘o kasada benim şu kadar altınım vardı’ diye bir şey talep edemem. Ben de altınlarımı, altın hesabına dönüştürdüm. Şimdi elimde belge var, gönlüm rahat" ifadesini kullandı. Yaşanan bu durum ‘Yastıkaltının kayıt altına alınması’ çalışmalarının önemini de ortaya koymuş oldu.

Sonraki Haber