Zatürre bulaşıcı mıdır? Zatürre nedir, belirtileri nelerdir?

Pnömoni ya da halk dilinde ise zatürre olarak bilinen bu hastalık akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu rahatsızlıktan muzdarip birçok kişi "Zatürre bulaşıcı mıdır ya da zatürre öldürür mü?" gibi aramalar yapıyor. Peki, zatürre nedir, belirtileri nelerdir?

Akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu oluşan bu hastalık bakteriler ve mantar enfeksiyonlarından meydana geliyor. Kovid-19 salgını ile beraber koronavirüs hastası veya zatürre hastası olduğunu anlayamayan birçok hasta bulunuyor. Bilinmelidir ki Pnömoni, korana virüsü ile neredeyse aynı belirtileri göstemektedir ve oldukça tehlikelidir. Peki, zatürre nedir, belirtileri nelerdir? Herkesin korkulu rüyası olan bu hastalığın bulaşıcılığı da sorgulanmakta. Zatürre bulaşıcı bir hastalık mıdır? İşte detaylar...

Zatürre nedir, belirtileri nelerdir?

Ülkemizdeki ölümlerde beşinci sırada yer alırken enfeksiyon hastalıklarında birinci sırada yer alan zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması ile oluşur. Virüsler, bakteriler ve mantar enfeksiyonlarının sebep olduğu zatürre, yüksek riskli bir hastalıktır. 

Belirtileri arasında; öksürük, yüksek ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı, göğüs ağrısı, yan ağrısı, kusma ya da kusacakmış hissi, devamlı seyreden sarı-yeşil balgam,nefes almada güçlük, hızlı soluk alıp verme, yorgunluk ve halsizlik, 65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı,karın ağrısı ve karında şişkinlik yer alır. Ağır zatürre geçiren bir hastada ise; aşırı nefes darlığı, düşük tansiyon, bilinç bulanıklığı, deri ve mukozanın mavi renge dönmesi gibi belirtileri görünür.

Zatürre genellikle vücut direnci düştüğü zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. İlerleyen yaş, sahip olunan kronik hastalıklar, alkol ve sigara kullanımı, daha önce geçirilen uzun süreli ameliyatlar, grip salgınları ve kusmalar zatürreye yakalanma riskini artırır.

Zatürre bulaşıcı mıdır, öldürür mü?

Zatürre maalesef ki bulaşıcı bir hastalıktır.  Bazı zatürre türlerinde hastalardan sağlam kişilere doğrudan bulaşabilir. Ama çoğunlukla zatürre, hastanın kendi ağız, boğaz ya da sindirim kanalındaki mikropların akciğere ulaşmasıyla oluşur. Normal durumda sağlığı tehdit etmeyen bu mikroplar, vücut direnci düşmüş kişilerde zatürreyi oluşturur. Tedavi edildiği durumda kontrol altına alınabilen bu hastalık, ağır durumlarda ölüme neden olabilir.

Zatürre Tedavisi nasıl yapılır?

Zatürre tedavisini etkilen birçok durum vardır. Bunlar; yaş, bakteri veya virüsün türü, hastanın klinik durumu, kişisel risk faktörleri, radyoloji ve laboratuvar bulguları bunlar arasında sayılabilir.

Zatürre bazı durumlarda evde bazı durumlarda hastanede tedavi edilir. Eğer hastanın genel durumu ve klinik bulguları uygunsa evden, solunum yetmezliği bulguları varsa hastaneden tedavisi sağlanır. Zatüüre hastalarının istirahat etmedi çok önemlidir. Zatürreyi atlatan hastalar iyileştikten 1 ay boyunca halsizlik yaşayabilir.

Sonraki Haber