Zerdeçal girmeyen eve doktor girer...

Yıllardır kulağımıza küpedir fakat ben müsadenizle ufak bir değişiklikle ‘’Zerdeçal girmeyen eve doktor girer’ ’başlığını bu haftaki yazım için kullanmak istedim. Eskiden mutfaklarımızda Hint baharatlarından olan zerdeçal pek fazla bulunmamaktaydı fakat sağlıklı yaşam ile ilgili arayışlarımız bilim insanlarının çalışmalarını bizlerle paylaşmasıyla zerdeçalın adını bilmeyenimiz kalmadı.

Birçoğumuzun damak tadına uymadı, birçoğumuz ise evine aldı ama nasıl değerlendireceğini bilemediğinden kullanamadı. Benim mutfağımda tuzluk içerisinde tuz bulunmaz, ben lezzetlendirmeyi yıllardır baharatlar ile yaparım. Mutfakta iyi bir aşçı olduğumu iddia edemem fakat ben zerdeçalı asla yiyemem diyene bile o farketmeden zerdeçalı tükettirim .Tabii ki burada bir de püf noktası var. Yıllardır 'Nasıl yaparsanız yapın bir şekilde zerdeçal tüketin' derdik fakat artık diyoruz ki "Bu sağlıklı sarı kökün içerisindeki kurkumin maddesinin emilimini artırmamız gerekiyor." İşte bu noktada imdadımıza yine bir baharat yetişiyor: KARABİBER...

Zerdeçal, çok az miktarda karabiber ve zeytinyağı bir araya geldiğinde vucudumuz emilimi yüksek oranda gerçekleştirebiliyor... Evinizde kolaylık olması açısından ufak bir kavanozda bunu sos olarak saklamanız da mümkün... Cam bir kavanozda 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı karabiberi karıştırıp oda sıcaklığıda çok rahat bir şekilde muhafaza edebilir ister yemeklerinize katabilir ister günlük olarak bir tatlı kaşığı tüketebilirsiniz...

Zerdeçal, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, serbest radikallerin hücrede oluşturduğu oksidatif stresin azaltılmasında, antiinflamatuar etkisinden dolayı iltihabi eklem hastalıklar ve bunlara bağlı ağrılarda, osteoporozda, beyin hücre metabolizmasına olan düzenleyici etkilerinden dolayı demans ve alzheimarda (hindistan cevizi yağı ile), cilt rahatsızlıklarında, özellikle ailesinde kanser hastası olanlarda kansere karşı koruyucu olarak, kalp damar hastalıkları ve karaciğer enzimlerinin düzenlenmesinde destekleyici olarak kullanabildiğimiz güvenli bir mutfak ilacıdır.

Tabii ki her şifalı bitkide olduğu gibi zerdeçal içinde bir uyarım olacak. Safra kesesi rahatsızlığı olanlarda zerdeçal tüketimini önermemekteyiz. Konu ile ilgili mutlaka bir hekim görüşü alınması gereklidir. 

ALTIN SÜT

Zerdeçal kullanımını en çok sevdiğim tariflerden biri. Bir defa denedikten sonra siz de vazgeçemeyeceksiniz.

1 büyük su bardağı süt (badem sütü de tercih edebilirsiniz)

1 çay kaşığı toz zerdeçal

1 çay kaşıığı toz zencefil

½ çay kaşığı toz tarçın

Az miktarda toz muskat ve karabiber

Sütü cezveye alıp biraz ısıttıktan sonra içerisine baharatlarınızı ekleyin. Karıştırıp bir iki taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve üzeri kapalı şekilde 5-7 dakika demlendirin. Sonrasında bi rkarıştırıcı yardımıyla köpürtürseniz içimi çok daha keyifli oluyor. Tatlandırmak için doğal bal tercih edebilirsiniz.

Bu karışım  bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirirken aynı zamanda bir anda gelen açlık veya şeker krizlerini bastırmada da oldukça etkili. Metabolizma üzerinde olumlu etkilerinden dolayı diyette olanlar veya son 1-2 kilosunu vermekte zorlananlar için ise adını hak edecek şekilde altın değerinde...

Zerdeçallı onarıcı cilt maskesi

Bu maske ile akne oluşumunun önüne geçip cildin kolajen üretimini arttırıp hem hafif lekelerin açılımını sağlayabilir hem de yoğun nem verebilirsiniz.

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşğı pirinç suyu

1 tatlı kaşığı bal

¼ çay kaşığı toz zerdeçal

Toz zerdeçal ile pirinç suyunu ilk olarak iyice karıştırın ve zerdeçalın topaklanmamasını sağlayın. Diğer malzemeleri de katarak pürüzsüz bir karışım elde ettikten sonra fırça yardımıyla göz çevresi hariç maskeyi cildinize uygulayınız. 10-15 dakika beklettikten sonra yüzünüzü yıkayınız. Zerdeçal renklendirici etkiye sahip olduğundan hafif bir renk değişimi hissedebilirsiniz.Temizlik sonrası cildinizi gül suyu ile toniklemeyi ihmal etmeyin.