Zerzevan Kalesi tarihe ışık tutuyor

DİYARBAKIR'IN ÇINAR İLÇESİNDEKİ ZERZEVAN KALESİ'NDE YÜRÜTÜLEN KAZILARDA, MİTHRAS DİNİNE AİT 1900 YILLIK YER ALTI TAPINAĞININ ANITSAL ANA GİRİŞ KAPISININ YERİ TESPİT EDİLDİ. ROMA DÖNEMİNDE "ASKERİ YERLEŞİM" OLARAK KULLANILAN ZERZEVAN KALESİ, AYNI ZAMANDA TÜRKİYEDE EN İYİ GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ YAPILAN NOKTALARINDAN BİRİ.

GÖKYÜZÜNÜN EN GÜZEL GÖZLEMLENDİĞİ NOKTALARDAN OLAN ZERZEVAN KALESİNDE, 1900 YILLIK TAPINAĞIN KAPISINA ULAŞILDI. DİYARBAKIR’IN ÇINAR İLÇESİNDE BULUNAN ZERZEVAN KALESİNDE ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR. ROMA İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE ASKERİ YERLEŞİM OLARAK KULLANILAN KALEDE, MİTHRAS TAPINAĞI'NIN ANITSAL KAPISINA ULAŞILDI.

BUGÜNE KADAR 60 DÖNÜM ALAN ÜZERİNDE, 12-15 METRE YÜKSEKLİĞİNDE VE 1200 METRE UZUNLUĞUNDA SUR KALINTISI, 21 METRE YÜKSEKLİĞİNDE GÖZETLEME VE SAVUNMA KULESİ, KİLİSE, KONUTLAR, KAYA MEZARLARI VE BİRÇOK ESER ORTAYA ÇIKARILDI. AYRICA ZERZEVAN KALESİ, ÜLKEMİZDE GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİNİN EN İYİ YAPILDIĞI NOKTALARDAN BİRİ. DÜNYADA BULUNAN SON MİTHRAS TAPINAĞININ ORTAYA ÇIKARILDIĞI TARİHİ KALEYE, ZİYARETÇİ İLGİSİ İSE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR.

Sonraki Haber