Üniversiteden yapılan açıklamada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk için İstanbul ve Ankara'da düzenlenen cenaze törenlerinde çekilen ve Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü arşivinde tutulan 36 fotoğrafın birçoğunun ilk kez gün yüzüne çıktığı kaydedildi.
TBMM Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığınca da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün cenaze merasimine ait çok özel belge, fotoğraf ve gazetelerin yer aldığı "Dolmabahçe'den Etnografya'ya" kitabı hazırlandı.
Atatürk'ün naaşı, Dolmabahçe Sarayı salonunda özel bir katafalka yerleştirildi. Türk bayrağına sarılı ve başında silah arkadaşlarının nöbet tuttuğu tabut, üç gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı.
20 Kasım'da Ankara'ya nakledilen Atatürk'ün naaşı, 21 Kasım'da törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine koyuldu.
Naaş, 10 Kasım 1953'de düzenlenen devlet töreniyle Etnografya Müzesi'ndeki kabirden alınarak Anıtkabir'e nakledildi.
TBMM ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nın ortak çalışmasıyla hazırlanan "Belgelerle Dolmabahçe'den Etnografya'ya" adlı eserde, Atatürk'ün hastalığıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nce ilk resmi açıklamanın yapıldığı 30 Mart 1938'den naaşının geçici olarak koyulduğu Etnografya Müzesi'nde 21 Kasım 1938'de düzenlenen cenaze törenine kadar geçen süreç ayrıntılarıyla aktarıldı.
Eserde, ağırlıklı olarak 10 Kasım'da Atatürk'ün vefatından başlayarak 21 Kasım'da Etnoğrafya Müzesi'ndeki geçici kabrine nakline kadar gerçekleşen olaylar; vefatın duyurulması, cenaze töreninin planlanması, katılacak yerli ve yabancı heyetler, çıkarılan kanunlar, İstanbul, Ankara ve taşrada yapılan merasimler, temsil-ağırlama ve her türlü organizasyon gün gün Cumhuriyet Arşivi belgeleri, TBMM cerideleri, resmi gazete, fotoğraflar ile ulusal ve yerel gazetelerden istifade edilerek ortaya konulmaya çalışıldı.
Atatürk'ün kendi el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnamesi, vefat ettiğine dair doktor raporu ile hükümetin bu konudaki resmi açıklamasının bulunduğu kitapta, Atatürk'ün naaşını ziyaret ettikten sonra Dolmabahçe Sarayı'ndan ağlayarak çıkan vatandaşlar, Atatürk'ün naaşının Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrılışı, Ankara İstasyonu'nda Atatürk'ün naaşının trenden indirilişi, naaşın, Etnografya Müzesi'nde hazırlanan katafalka yerleştirilmesi ile Atatürk için yurt genelinde düzenlenen cenaze merasimini yansıtan fotoğraflar da kullanıldı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, eser için kaleme aldığı ön sözde, TBMM olarak Gazi Meclisin açılışının 100'üncü yılı olması dolayısıyla yıl içinde, Meclis ve Cumhuriyet tarihine ilişkin kalıcı eserler hazırlanması noktasında büyük çaba gösterdiklerini belirtti.