Vücudun strese verdiği doğal tepki olarak adlandırılan anksiyete genellikle hayata dair neyin geleceğini bilememe ve buna dair korku ve endişe geliştirme halidir. Duygular aşırı düzeyde, uzun süre devam ediyor ve yaşamınızı etkiliyorsa anksiyete yaşıyor olabilirsiniz.
ANKSİYETE NEDEN OLUR?
Yeni bir yere taşınmak, yeni bir işe başlamak veya bir sınava girmek konusunda endişeli hissetmek normaldir. Bu sizi daha çok çalışmaya ve daha iyi bir iş çıkarmaya motive edebilir. Sıradan kaygı, gelip geçici bir duygudur, ancak günlük yaşamınızı etkilemez. Ama beklenmedik durumlarda ise durum farklı olabilir. Deprem, afet veya birinin kaybı gibi durumlarda farklı tepkiler oluşabilir.
Anksiyete bozukluğu durumunda, korku duygusu her zaman yanınızda olabilir. Bu, yoğun ve bazen zayıflatıcı hissettirebilir. Bu tür bir kaygı, zevk aldığınız şeyleri yapmaktan vazgeçmenize neden olur. Örneğin asansöre girmenizi, karşıdan karşıya geçmenizi ve hatta aşırı durumlarda evinizden çıkmanızı engelleyebilir. Tedavi edilmezse kaygı daha da kötüleşmeye devam eder. Anksiyete bozuklukları, duygusal bozukluğun en yaygın biçimidir ve herkesi etkileyebilir. Ancak Amerikan Psikiyatri Birliği'ne göre, kadınların anksiyete bozukluğu teşhisi alma olasılığı erkeklerden daha fazladır.
ANSİYETE HANGİ DURUMLARI TETİKLER?
Anksiyete, birkaç farklı bozukluğu tetikleyebilir. Bunlar;
Fobi: Bu, belirli bir nesneye, duruma veya faaliyete karşı aşırı bir korkudur.
Sosyal kaygı bozukluğu: Bu, sosyal durumlarda başkaları tarafından yargılanma korkusudur.
Obsesif kompulsif bozukluk: Bu, sizi belirli, tekrarlanan davranışlar gerçekleştirmeye yönlendiren, yinelenen irrasyonel düşüncelere sahip olduğunuz anlamına gelir.
Ayrılık kaygısı bozukluğu: Bu, evinizden veya sevdiklerinizden uzakta olma korkunuz olduğu anlamına gelir.
Hastalık anksiyete bozukluğu: Bu, sağlığınızla ilgili endişedir.
ANKSİYETE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Anksiyete, yaşayan kişiye bağlı olarak farklı hisler yaşanabilir. Duygular değişkendir. Zihniniz ve bedeniniz arasında bir kopukluk varmış gibi kontrolden çıkmış hissedebilirsiniz. Genel bir korku ve endişe duygunuz olabilir veya belirli bir yer veya olaydan korkabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda panik atak yaşayabilirsiniz.
Anksiyete belirtileri;
- Kontrol edilmesi zor olan endişeli düşünceler veya inançlar
- Huzursuzluk
- Odaklanmada zorluk
- Uykuya dalmakta zorluk
- Tükenmişlik
- Sinirlilik
- Açıklanamayan ağrılar ve ağrılar
ANKSİYETE TESTİ VAR MI?
Tek bir test kaygıyı teşhis edemez. Bunun yerine, bir anksiyete teşhisi, uzun bir fiziksel muayene, zihinsel sağlık testleri ve psikolojik anketler de dahil olmak üzere bir dizi taramayı gerektirebilir. Bunun için bir uzmandan mutlaka destek almanız gerekiyor.